din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2303 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » BNR lanseaza Raportul asupra stabilitatii financiare, aflat la cea de-a sasea editie

BNR lanseaza Raportul asupra stabilitatii financiare, aflat la cea de-a sasea editie

  Publicat: 12 Sep 2011       1980 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Documentul evalueaza soliditatea sistemului financiar romanesc si capacitatea acestuia de a reactiona la provocarile importante cu care s-a confruntat pe parcursul anului 2010 si in prima parte a anului 2011, factorii care i-au influentat performanta, precum si interactiunea sa cu economia reala si mediul extern.

1. Indicatie pe scrisori, colete, etc., ce contine numele si domiciliul destinatarului.
Capacitatea unei intreprinderi de a face fata obligatiilor sale de plata pe termen scurt, prin transformarea unor active circulante in disponibilitati banesti care sa permita efectuarea platilor ce devin exigibile.
(BNR)Este banca centrala a statului roman si are drept obiectiv principal asigurarea stabilitatii monedei nationale, pentru a contribui la stabilitatea preturilor.
Capacitatea unei intreprinderi de a face fata scadentelor sale de plata, atat pe termen scurt cat si pe termen mediu si lung.
Suma stabilita de banca de comun acord cu clientul cu ocazia incheierii contractului de credit,
1. In industrie, grup de masini care lucreaza impreuna pentru realizarea unei anumite operatii tehnice.
Instrument care ofera clientilor protectie impotriva riscului.
Suma de bani sau alte valori pe care o persoana numita creditor o acorda unei alte persoane, numita debitor,
Suta Vasile - membru al Parlamentului Romaniei.
Consimtamant la ceva, intelegere intre doua parti la incheierea unui act juridic.
Institutie specializata care desfasoara o activitate complexa si care are ca functii: efectuarea de operatiuni intre titularii de conturi bancare
Reprezinta riscul asumat de banca in caz de faliment al unuia dintre clientii sai.
Suma de bani sau alte valori pe care o persoana numita creditor o acorda unei alte persoane, numita debitor,
Reprezinta transmisia unor socuri la nivel inter-sectorial,
Suma de bani sau alte valori pe care o persoana numita creditor o acorda unei alte persoane, numita debitor,
Efectuarea de incasari si pe aceasta baza lichidarea obligatiilor de plata prin intermediul conturilor deschise la banci, fara bani in numerar,
Institutie specializata care desfasoara o activitate complexa si care are ca functii: efectuarea de operatiuni intre titularii de conturi bancare
Unitate economica autonoma de productie, de constructii, de circulatia marfurilor, de transporturi

Raportul atesta ca stabilitatea financiara in Romania s-a mentinut robusta, in pofida contextului economic intern si international dificil din anul anterior.

In Raport se arata ca riscurile la adresa sectorului bancar au fost gestionate corespunzator, prin eforturile proprii ale institutiilor de credit, materializate in consolidarea nivelurilor de solvabilitate, provizioane si lichiditate. Banca Nationala a Romaniei si-a continuat si diversificat politica macroprudentiala prudenta, prin asigurarea punctuala de lichiditate, solicitarea proactiva de capitaluri, supravegherea atenta a bancilor si imbunatatirea cadrului de reglementare. Rezultatele celui mai recent exercitiu de testare a rezistentei bancilor la socuri economice realizat de catre BNR arata ca, in situatia putin probabila in care scenariul advers luat in considerare s-ar materializa, indicatorul de solvabilitate si rata fondurilor proprii de nivel 1 raman la niveluri superioare cerintelor minime prudentiale. Un rol benefic pentru mentinerea stabilitatii sistemului financiar din Romania, in conditiile continuarii procesului de dezintermediere, l-a avut si Initiativa Europeana de Coordonare Bancara, in cadrul careia cele noua banci participante si-au indeplinit la nivel agregat angajamentele de mentinere a expunerilor si de asigurare a unei capitalizari individuale a institutiilor de credit din Romania peste pragul de 10 la suta .

Situatia macroeconomica a Romaniei s-a imbunatatit de la data Raportului anterior. Noul acord de finantare de tip preventiv incheiat in anul 2011 cu Uniunea Europeana, Fondul Monetar International si Banca Mondiala, alaturi de angajamentele autoritatilor asumate in cadrul programelor nationale, constituie ancore pentru mentinerea stabilitatii financiare si continuarea reformelor structurale in scopul impulsionarii potentialului de crestere economica. La nivelul UE, pachetul de masuri privind implementarea unei noi arhitecturi de supraveghere, cu accent pe latura macroprudentiala, va contribui la consolidarea sistemului financiar european (prin diminuarea vulnerabilitatilor evidentiate de criza) si la majorarea potentialului de crestere economica in UE.

Raportul evidentiaza ca riscul de credit ramane principala vulnerabilitate a sectorului bancar. In perspectiva, se preconizeaza inceperea unei diminuari a presiunilor asupra calitatii activelor bancare, in contextul consolidarii treptate a cresterii economice si al intaririi gestiunii riscurilor la nivelul bancilor. Alte provocari pentru perioada urmatoare au in vedere gestionarea riscului de contagiune ce s-ar manifesta in cazul unor evolutii adverse pe pietele internationale ca urmare a crizei datoriilor suverane sau a incetinirii semnificative a cresterii economice in economiile dezvoltate, echilibrarea structurii pe monede a fluxurilor de credite noi si imbunatatirea instrumentarului de interventie rapida in cazul institutiilor de credit aflate potential in dificultate. Aceste provocari reclama continuarea eforturilor pentru mentinerea solvabilitatii, provizionarii si lichiditatii la niveluri adecvate, precum si adoptarea de noi masuri prudentiale.

Componentele nebancare ale sistemului financiar (sectorul asigurarilor, al fondurilor de pensii, al institutiilor financiare nebancare si cel al pietei de capital) au avut o evolutie mixta in perioada analizata, dar riscul sistemic s-a mentinut la un nivel scazut. Sistemele de plati si sistemele de decontare a operatiunilor cu instrumente financiare nu s-au confruntat cu probleme deosebite, datorita masurilor adoptate de banca centrala in scopul limitarii riscurilor asociate functionarii acestora.



Citeşte mai multe despre:    BNR    Criza

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

BNR a stabilit rata dobanzii platite la rezervele minime obligatorii constituite pentru 24 noiembrie-23 decembrie 2023
22 Dec 2023 | 438

BNR: Lansare moneda din argint cu tema 150 de ani de la nasterea lui Vladimir Ghika
22 Dec 2023 | 466

Ministerul Finantelor Publice si institutiile din subordine au demarat o verificare a conditiilor in care mai multe persoane care au beneficiat de somaj tehnic
12 Jul 2020 | 1441

[VIDEO MCP Cabinet avocati] Flexicuritate si digitalizare in contextul noilor tendinte din piata muncii din Romania
23 Jun 2020 | 1667

Senatul a adoptat proiectul de lege de anulare a amenzilor date in perioada starii de urgenta
17 Jun 2020 | 1972

Guvernul a eliminat doua conditionalitati din programul IMM Invest
28 May 2020 | 1082



Articole Juridice

Dialogurile MCP (IX): Incetarea abuziva a contractului de munca in perioada de proba
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Dialogurile MCP (V) � Legea Kurzarbeit (a somajului tehnic). Avantaje si lipsuri
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Dreptul la deconectare al salariatului in era digitala. Reglementare
Sursa: avocat Emilia Alexandra Ioana | MCP Cabinet avocati

OPINIE privind directiva europeana prin care se consolideaza drepturile lucratorilor detasati
Sursa: EuroAvocatura.ro

Jurisprudenţă

Contestatie decizie de suspendare a contractului individual de munca din initiativa angajatorului. Trimiterea in judecata a angajatului pentru fapte incompatibile cu functia detinuta
Pronuntaţă de: Curtea de apel Iasi, Sectia litigii de munca si asigurari sociale, Decizia nr. 361/22.09.2020

Contract de asociere in participatiune. Interpretarea dispozitiilor contractuale. Modul de calcul al cuantumul penalitatilor de intarziere datorate ca urmare a intarzierii la plata sumei minime garantate
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Iasi, Sectia civila, Decizia civila nr. 125/20.03.2019

Contract de asigurare de raspundere civila profesionala incheiat de avocat. Introducerea unei clauze de anterioritate
Pronuntaţă de: I.C.C.J., Sectia a II-a civila, decizia nr. 46 din 16 ianuarie 2020

Raspundere civila delictuala. Actiune in despagubiri. Invocarea unui prejudiciu moral cu caracter continuu
Pronuntaţă de: I.C.C.J., Sectia a II-a civila, decizia nr. 2263 din 11 noiembrie 2020