din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1507 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Administrator crecetat de procurorii DNA pentru evaziune fiscala si infractiunea de spalare de bani

Administrator crecetat de procurorii DNA pentru evaziune fiscala si infractiunea de spalare de bani

  Publicat: 15 Sep 2011       2470 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Reglementata in cap. IV, t. I, C. proc. pen., partea speciala, consta in inaintarea instantei de judecata competente a doasrului de cercetare penala,
Persoana fizica sau juridica imputernicita de adunarea generala a unei societati comerciale care, in limita atributiilor si functiilor acordate, exercita vointa societatii.
1. Persoana fizica membra a unei societati comerciale care, pe baza unui contract, convine sa contribuie cu bunuri,
Sustragerea de la plata impozitelor si taxelor din partea unor agenti economici, inclusiv a celor care actioneaza in economia subterana. Are loc prin nedeclararea sau falsa declarare a veniturilor impozabile.
Este fapta ce prezinta pericol social, care a fost savarsita cu vinovatie si este prevazuta de legea penala.
(Hard dollars) Banii pe care o firma broker/dealer ii plateste pentru analiza, cercetare sau alte servicii financiare prestate clientilor.
Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie au dispus trimiterea in judecata a inculpatei STEGARU RUXANDRA MARIA, administrator la SC SQRW DEVELOPMENT (RO) SRL si asociat al SC FONDAMENTO FORTE SRL si SC PATAGONIA INVEST SRL, in sarcina careia s-au retinut doua infractiuni de evaziune fiscala si infractiunea de spalare de bani .

Persoana fizica sau juridica imputernicita de adunarea generala a unei societati comerciale care, in limita atributiilor si functiilor acordate, exercita vointa societatii.
Suma de bani din venitul unei persoane fizice sau juridice varsata la bugetul statului sau la bugetele locale in virtutea unei legi care prevede acest lucru.
Paguba materiala sau prejudiciul material suferit de o persoana sau adus unei persoane ca urmare a savarsirii unei fapte ilicite.
Expresie baneasca a valorii marfii ori suma care se plateste pentru un bun transmis, o lucrare sau o prestare de servicii.
Expresie baneasca a valorii marfii ori suma care se plateste pentru un bun transmis, o lucrare sau o prestare de servicii.
Este persoana fizica sau juridica titulara in exclusivitate sau in indiviziune a dreptului real asupra corpului de proprietate supus inscrierii.
Banii folositi pentru a desfasura o afacere. Stoc de valori sau de active care, intrate in circuitul economic, pot genera venituri posesorilor lor.
Transmitere cu titlu oneros sau cu titlu gratuit de catre o persoana (cedent)
Persoana fizica sau juridica imputernicita de adunarea generala a unei societati comerciale care, in limita atributiilor si functiilor acordate, exercita vointa societatii.
1. Persoana fizica membra a unei societati comerciale care, pe baza unui contract, convine sa contribuie cu bunuri,
Omul considerat in mod individual, ca membru al societatii, avand calitatea de subiect de drept.
Subiect al raportului juridic de asigurare, caruia, in ipoteza producerii riscului asigurat, ii revine obligatia
Este instanta judecatoreasca ce judeca in prima instanta procesele si cererile date prin lege in competenta sa.
Potrivit dispozitiilor procesual penale, invinuitul dau inculpatul nu este obligat sa probeze nevinovatia sa,

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In cursul anului 2004, inculpata Stegaru Ruxandra Maria, in calitate de administrator al SC SQRW DEVELOPMENT (ROMANIA) SRL a prejudiciat bugetul de stat cu suma totala de 15.632.173 lei (echivalentul a aproximativ 3.859.795 euro), reprezentand impozit pe profit si TVA. Aceasta paguba s-a creat prin doua modalitati succesive, respectiv vanzarea unor terenuri la pret subevaluat catre celelalte doua firme controlate (SC FONDAMENTO FORTE SRL si SC PATAGONIA INVEST SRL) si vanzarea partilor sociale ale firmelor controlate catre o firma ce activeaza in domeniul imobiliar, beneficiarul final si real al terenurilor.
Concret, in vederea ascunderii sursei impozabile, Stegaru Ruxandra Maria a simulat o operatiune de vanzare de la SC SQRW DEVELOPMENT SRL catre celelalte doua firme controlate de inculpata a 67 de terenuri in suprafata totala de 43,24 ha amplasate in zona Baneasa la un pret subevaluat de trei ori. In continuare, pentru ca beneficiarul real sa devina proprietarul terenurilor, inculpata a vandut partile sociale ale firmelor care achizitionasera terenurile catre aceasta firma cu pretul real al terenurilor si nu la valoarea actiunilor cedate.
Inculpata a disimulat adevarata provenienta a veniturilor realizate in acest mod prin operatiuni juridice si comerciale de micsorare sau majorare de capital social si cesiune de parti sociale ale firmelor la care era administrator sau asociat.
De asemenea, in cursul anilor 2005 - 2007, inculpata Stegaru Ruxandra Maria a efectuat un numar de 34 de tranzactii imobiliare reprezentand vanzarea unor terenuri intravilane, vanzarile repetate fiind efectuate in calitate de persoana fizica in scopul de a nu achita TVA in cuantum de 1.005.546 lei (aproximativ 288.122 euro).

A.N.A.F. s-a constituit parte civila in dosarul penal cu suma de 16.823.946 lei.

In vederea recuperarii acestui prejudiciu, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor mobile si imobile apartinand inculpatei Stegaru Ruxandra Maria, respectiv sume de bani, apartamente si terenuri.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Tribunalul Bucuresti.

Precizam ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta, spre judecare, situatie care nu poate in niciun fel sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.



Citeşte mai multe despre:    Evaziune fiscala    Spalare de bani    Trimitere in judecata

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Masurile ANAF pentru sprijinirea mediului de afaceri
18 Mar 2020 | 936

Ministerul Finantelor anunta un acord provizoriu intre Presedintia Consiliului si Parlament privind cadrul de supraveghere pentru institutiile financiare europene
25 Mar 2019 | 876

Sinteza cauzelor finalizate de procurorii anticoruptie in luna iulie 2017, altele decat cele deja mediatizate
15 Aug 2017 | 2739

Sinteza a cauzelor finalizate de procurorii DNA in luna februarie 2017, altele decat cele deja mediatizate
12 Mar 2017 | 1509

Procurorii DNA au trimis in instanta al VIII-lea dosar Posta Romana (abuz in serviciu si trafic de influenta)
04 Mar 2017 | 1316

Punctul de vedere al DNA ref. la propunerile de modificare a Codului penal si de procedura penala, precum si a Legii gratierii unor pedepse
18 Jan 2017 | 1791



Articole Juridice

Restrangerea dreptului la viata privata, intima si de familie prin metodele speciale de supraveghere tehnica. Proportionalitatea actiunilor
Sursa: Liliana Gologan

Sensul notiunii de �convingere� a judecatorului la aprecierea probelor in procesul penal
Sursa: Euroavocatura.ro

Cunoasterea companiilor si prevenirea fraudelor
Sursa: EuroAvocatura.ro

Interconectarea bazelor de date si evaziunea fiscala
Sursa: EuroAvocatura.ro

Jurisprudenţă

Transmitere fictiva a partilor sociale in scopul sustragerii de la urmarirea penala
Pronuntaţă de: R O M A N I A INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE Sectia Penala Decizia nr. 433/RC/2021

CEDO: Maria Mihalache impotriva Romaniei. Protectia proprietatii
Pronuntaţă de: Curtea Europeana a Drepturilor Omului

Suspendarea de drept a raportului de serviciu nu poate opera in cazul in care este necesar a se evalua de catre angajator infractiunea pentru care s-a dispus trimiterea in judecata
Pronuntaţă de: Tribunalul Arges - Sentinta civila nr. 292/2020

Suspendarea raportului de serviciu al functionarului public. Conditii
Pronuntaţă de: Tribunalul ARGES - Sentinta civila nr. 292/17.07.2020