din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2705 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Protocol de colaborare intre autoritatile pentru protectia consumatorilor din Romania si Ungaria

Protocol de colaborare intre autoritatile pentru protectia consumatorilor din Romania si Ungaria

  Publicat: 21 Nov 2011       1607 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


In data de 15 noiembrie 2011, a avut loc la Baile Felix, judetul Bihor, o intrevedere de lucru intre reprezentantii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor din Romania (ANPC) si cei ai Autoritatii Ungare pentru Protectia Consumatorilor (AUPC).

Din punctul de vedere al resurselor umane, o persoana care conduce o institutie, o intreprindere, o publicatie etc. sau un sector al acestora; functie detinuta de aceasta persoana.
Un grup mic de angajati, desemnati sa lucreze impreuna la un anumit proiect.
1. Aptitudine a persoanei de a-si da seama de sensul, importanta si urmarile actiunilor pe care le savarseste, precum si de a-si dirija liber vointa, potrivit cu scopurile urmarite.
Sustinerile si punctele de vedere ale partilor si procurorului exprimate in cursul procesului penal cu privire la solutionarea cauzei deduse judecatii.
Forma specifica a motivatiei care consta in orientarea activa si durabila a persoanei spre anumite domenii de activitate, fiind cel mai puternic mobil al actiunilor omenesti.
Categorie de fapte juridice, care se produc independent de vointa omului si de care legea leaga anumite efecte juridice.
Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Republica Ceha, Romania, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria.

Delegatiile celor doua autoritati au fost conduse de domnul Constantin Cerbulescu, presedinte ANPC, respectiv domnul Istvan Pinter, director general AUPC.

In cadrul intrevederii de lucru a fost semnat un Protocol de Cooperare intre cele doua autoritati in vederea eficientizarii actiunilor comune in domeniul protectiei consumatorilor. Protocolul are in vedere informarea reciproca cu privire la modificarile si completarile relevante ale legislatiei in domeniu (inclusiv transpunerea actelor comunitare de larga aplicabilitate), pe subiecte legate de informarea si educarea consumatorilor, cat si pe derularea de actiuni comune teritoriale. In acest sens, va fi constituit un grup de lucru format din reprezentantii ambelor autoritati care va fi responsabil pentru implementarea protocolului.

Secretarul de stat roman a mentionat in cadrul intalnirii cu autoritatea ungara despre importanta dezvoltarii unei cooperari bilaterale in domeniul protectiei consumatorilor: ``Autoritatea din Ungaria este un partener de incredere cu experieta in domeniu si suntem onorati sa largim cooperarea inter-insitutionala. Avem o mare responsabilitate fata de toti cetatenii Europei in ceea ce priveste domeniul protectiei consumatorilor. Modalitatile de informare si educare precum si constientizarea consumatorilor privind drepturile lor sunt esentiale pentru domeniul nostru de activitate . Am speranta ca actiunile comune pe care le vom desfasura vor contribui la o mai buna protectie a consumatorilor in regiune.``

A fost prezentata organizarea celor doua autoritati si atributiile care le revin si impartasita experienta legata de supravegherea si controlul pietei, cat si de implementarea legislatiei nationale si europene. Presedintele ANPC a transmis omologului sau maghiar concluziile intrevederii oficiale din luna iulie cu domnul John Dalli, Comisarul European pe probleme de sanatate si politici de protectie a consumtorului, care a salutat preocuparea constanta a autoritatii romane de aparare a drepturilor consumatorilor.

In cadrul discutiilor a fost reiterata importanta colaborarii la nivel european mai ales in cadrul sistemului de schimb rapid de informatii privind produsele periculoase (RAPEX), domeniu in care autoritatea din Ungaria se bucura de o mai mare experienta. Partea maghiara a oferit intregul sau sprijin partii romane pentru dezvoltarea activitatilor din retelele europene RAPEX si CPC. A fost subliniata necesitatea bunei cooperari mai ales in cazul comertului transfrontalier si a transporturilor aeriene, unde problemele sunt de larg interes european, intrucat toate tarile se confrunta cu aceleasi neconformitati.

Cele doua autoritati vor insista asupra schimbului de experti si asupra participarii la seminarii, conferinte si alte evenimente in cele doua tari . Se asteapta la sfarsitul acestei luni participarea unor experti maghiari la un seminar RAPEX organizat la Bucuresti in colaborare cu reprezentantii Comisiei Europeane - Directoratul General pentru Sanatate si Consumatori.



Citeşte mai multe despre:    Protectia Consumatorilor    ANPC    Protocol    Ungaria

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Consiliul Concurentei a lansat "Monitorul Preturilor Produselor Alimentare"
15 Oct 2019 | 1084

Proiectele de acte normative aprobate sau de care Guvernul a luat act in sedinta din 24 iulie 2019
24 Jul 2019 | 903

Consiliul Concurentei lanseaza "Monitorul Preturilor Carburantilor"
01 Jul 2019 | 769

Proiect de lege pentru plafonarea dobanzilor la creditele bancare
28 May 2019 | 960

A fost initiat un proiect de lege privind eliminarea standardelor duble la produsele de import
22 May 2019 | 750

ANPC a aplicat amenzi de peste 1,2 milioane de lei vanzatorilor de incaltaminte. Sfaturi pentru consumatori!
12 May 2019 | 868



Articole Juridice

ICCJ. Dezlegare chestiune de drept � scutirea de la plata taxei de timbru in calea de atac
Sursa: Av. Gherasim Andrei-Gheorghe

Legislatia maghiara care interzice exploatarea jocurilor de tip slot machine in afara cazinourilor poate fi contrara principiului liberei prestari a serviciilor
Sursa: EuroAvocatura.ro

Riscul persoanelor care comercializeaza produse expirate sau fara documente
Sursa: Av. Andrei-Gheorghe Gherasim

Obligatia operatorului aerian de a despagubi pasageri in caz de ajungere cu intazriere la destinatie
Sursa: EuroAvocatura.ro

Jurisprudenţă

ICCJ: Excluderea asociatului din cauza neintelegerilor grave intre asociati
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie

Limitele de competenta ale A.S.F. Petitie adresata Autoritatii de Supraveghere Financiara (A.S.F.) avand ca obiect contestarea modului de solutionare de catre o societate de asigurare a unui dosar de dauna deschis in baza asigurarii facultative CASCO
Pronuntaţă de: I.C.C.J, Sectia de contencios administrativ si fiscal, decizia nr. 438 din 29 ianuarie 2020

ICCJ: Contractul privind serviciile financiare incheiat la distanta constituie titlu executoriu in lipsa semnaturii olografe sau a semnaturii electronice extinse
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - ICCJ

Decizia C.C.R. nr. 141/2019
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala a Romaniei