din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2061 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Parchetul de pe langa Curtea de Apel Craiova - Trimitere in judecata pentru evaziune fiscala si spalare de bani

Parchetul de pe langa Curtea de Apel Craiova - Trimitere in judecata pentru evaziune fiscala si spalare de bani

  Publicat: 28 Nov 2011       2833 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Cale de atac; actiune introdusa la instanta judecatoreasca superioara celei care a pronuntat o hotarare in prima instanta, prin care se solicita anularea hotararii judecatoresti si judecarea in fond a cauzei; cerere de apel
Reglementata in cap. IV, t. I, C. proc. pen., partea speciala, consta in inaintarea instantei de judecata competente a doasrului de cercetare penala,
Denumire generica pentru toate felurile de monede si semne ale valorii. Au aparut din necesitatea de a facilita schimburile de marfuri.
Sustragerea de la plata impozitelor si taxelor din partea unor agenti economici, inclusiv a celor care actioneaza in economia subterana. Are loc prin nedeclararea sau falsa declarare a veniturilor impozabile.
Procurori ai Parchetului de pe langa Curtea de Apel Craiova au dispus, la data de 23.11.2011, prin rechizitoriu, trimiterea in judecata a inculpatului Anghel Sandu sub aspectul savarsirii infractiunii de spalare de bani si evaziune fiscala in forma continuata.

Este persoana impotriva careia a fost pusa in miscare actiunea penala, moment din care acesta devine parte in procesul penal.
Este persoana impotriva careia a fost pusa in miscare actiunea penala, moment din care acesta devine parte in procesul penal.
Este persoana impotriva careia a fost pusa in miscare actiunea penala, moment din care acesta devine parte in procesul penal.
1. Persoana fizica membra a unei societati comerciale care, pe baza unui contract, convine sa contribuie cu bunuri,
Persoana fizica sau juridica imputernicita de adunarea generala a unei societati comerciale care, in limita atributiilor si functiilor acordate, exercita vointa societatii.
Socoteala scrisa sub forma de balanta cu doua parti (debit si credit) care reflecta valoric si uneori in unitati naturale, in ordine cronologica si sistematica,
Omul considerat in mod individual, ca membru al societatii, avand calitatea de subiect de drept.
Suma pe care un imprumutat (debitor) o plateste unui imprumutator (creditor), pentru banii imprumutati pe o anumita perioada.
Notiunea Stat de drept este, in general, utilizata pentru a sublinia diferentele existente intre regimurile democratice si regimurile autoritare (dictatoriale).
Este persoana impotriva careia a fost pusa in miscare actiunea penala, moment din care acesta devine parte in procesul penal.
Persoana fizica sau juridica imputernicita de adunarea generala a unei societati comerciale care, in limita atributiilor si functiilor acordate, exercita vointa societatii.
Omul considerat in mod individual, ca membru al societatii, avand calitatea de subiect de drept.
Expresie baneasca a valorii marfii ori suma care se plateste pentru un bun transmis, o lucrare sau o prestare de servicii.
Este persoana impotriva careia a fost pusa in miscare actiunea penala, moment din care acesta devine parte in procesul penal.
Indicator care reflecta aportul valoric adus de o intreprindere prin activitatile sale asupra bunurilor cumparate.
Document de justificare detaliata a utilizarii (cheltuirii) unei sume.
Este actul procedural in care procurorul sau organul de urmarire penala consemneaza o dispozitie asupra unor acte sau masuri de urmarire penala.
In materie civila, Codul de procedura civila prevede, alaturi de poprirea asiguratoare, inca doua masuri asiguratorii, si anume: sechestrul asigurator si sechestrul judiciar.
Subiect al raportului juridic de asigurare, caruia, in ipoteza producerii riscului asigurat, ii revine obligatia
Denumire data monedei unice europene.
Prevazut in sectiunea II, cap. II., t. I, C. proc. pen., partea generala
Ansamblul atributiilor stabilite de lege, care confera autoritatilor si institutiilor administratiei publice drepturi si obligatii de a desfasura,

Probatoriul administrat in cauza, pe parcursul urmaririi penale, a relevat faptul ca, in perioada 2001-2005, inculpatul a acordat, sub forma de avans, marfa si imprumuturi financiare suma de 50.803.591.400 Rol, in conditiile in care, intre societatile administrate de acesta si societatile beneficiare, nu s-au derulat tranzactii comerciale. Totodata, acesta a ridicat din conturile societatilor administrate in baza unor documente fictive, suma de 18.404.000.000 Rol - reprezentand salarii, sume pe care le-a reintrodus in circuitul financiar al societatilor administrate.

Tot in baza unor documente fictive, inculpatul Anghel Sandu a ridicat din conturile unei societati comerciale dividende in suma de 1.968.000.000 Rol, iar din contul alteia, in suma de 3.243.500.000 Rol, in conditiile in care societatile din conturile carora a ridicat aceste sume, au inregistrat pierderi luna de luna.

De asemenea, s-a mai retinut ca inculpatul a distrus sau ascuns actele contabile apartinand celor cinci societati al caror asociat si administrator a fost, cu scopul de a ingreuna si obstructiona controlul organelor fiscale, situatie ce a impus efectuarea verificarilor de pe extrasele de cont ridicate din unitatile bancare, unde societatile administrate au avut deschise conturile.

In urma controlului efectuat de organele fiscale a mai rezultat ca inculpatul, in calitate de persoana fizica si persoana juridica, a acordat imprumuturi unor diferite persoane fizice si juridice de la care a perceput o dobanda lunara cuprinsa intre 5 si 15%, veniturile astfel obtinute in plus fata de suma imprumutata nefiind declarata organelor financiare, sustragandu-se, astfel, de la plata obligatiilor catre bugetul de stat . In plus, inculpatul nu a inregistrat adaosul comercial aferent marfurilor achizitionate si vandute de una din societatile comerciale al carei administrator era, diminuand atat veniturile din vanzarea marfurilor cat si cheltuielile cu marfurile (cu consecinta diminuarii profitului impozabil) si a cumparat pentru o alta societate pe care o administra un teren in suprafata de 4.188,70 mp in valoare totala de 3.963.462.000 lei (din care TVA-ul era de 632.821.664 lei), pe care ulterior si l-a vandut siesi, ca persoana fizica cu pretul de 5.000 Ron, prin vanzarea cu un pret inferior valorii de cumparare a terenului, fiind influentate obligatiile la bugetul consolidat al statului, firma sustragandu-se de la plata impozitului pe profit in suma de 82.016,0084 Ron.

De asemenea, inculpatul nu a evidentiat TVA colectat in suma de 32.641,6017 Ron, astfel ca prin decontul de TVA aferent lunii septembrie 2004, societatea a inregistrat o suma negativa a taxei pe valoare adaugata in suma de 44272,6850 Ron, prin acest decont inregistrat la Administratia Finantelor Publice Slatina sub nr. 242556 din 22.10.2004 cu optiunea de rambursare, societatea beneficiind de rambursare ilegala de la bugetul de stat a TVA in suma de 32.641,60 Ron.

In cursul urmaririi penale, in vederea recuperarii prejudiciului, prin ordonanta procurorului s-a dispus instituirea unui sechestru asigurator asupra conturilor inculpatului, in suma de 102.609,01 euro si 436.863,98 Ron, precum si asupra a 13 imobile detinute de inculpat.

Dosarul a fost inaintat, spre competenta solutionare, Tribunalului Olt.



Citeşte mai multe despre:    Spalare de bani    Evaziune fiscala    Trimitere in judecata    Rechizitoriu    Parchetul de pe langa Curtea de Apel Craiova    Tribunalul Olt

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Masurile ANAF pentru sprijinirea mediului de afaceri
18 Mar 2020 | 936

Ministerul Finantelor anunta un acord provizoriu intre Presedintia Consiliului si Parlament privind cadrul de supraveghere pentru institutiile financiare europene
25 Mar 2019 | 873

Sinteza cauzelor finalizate de procurorii anticoruptie in luna iulie 2017, altele decat cele deja mediatizate
15 Aug 2017 | 2739

Sinteza a cauzelor finalizate de procurorii DNA in luna februarie 2017, altele decat cele deja mediatizate
12 Mar 2017 | 1509

Procurorii DNA au trimis in instanta al VIII-lea dosar Posta Romana (abuz in serviciu si trafic de influenta)
04 Mar 2017 | 1316

Punctul de vedere al DNA ref. la propunerile de modificare a Codului penal si de procedura penala, precum si a Legii gratierii unor pedepse
18 Jan 2017 | 1791



Articole Juridice

Restrangerea dreptului la viata privata, intima si de familie prin metodele speciale de supraveghere tehnica. Proportionalitatea actiunilor
Sursa: Liliana Gologan

Sensul notiunii de �convingere� a judecatorului la aprecierea probelor in procesul penal
Sursa: Euroavocatura.ro

Cunoasterea companiilor si prevenirea fraudelor
Sursa: EuroAvocatura.ro

Interconectarea bazelor de date si evaziunea fiscala
Sursa: EuroAvocatura.ro

Jurisprudenţă

Contestatie pentru depasirea termenului de redactare a unei decizii penale
Pronuntaţă de: INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE Sectia Penala Decizia nr. 549/2021

Decizia C.C.R. nr. 197/2019 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a unor dispozitii din Legea 171/2010 si OG 2/2001
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala a Romaniei

Decizia CCR nr. 147/2019 referitoare la admiterea obiectiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor Legii pentru modificarea si completarea art. 10 din Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala a Romaniei

Decizia CCR referitoare la subiectul activ al infractiunii de spalare de bani
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala a Romaniei