din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2344 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Persoanele suspectate in cadrul procedurilor penale vor primi o "comunicare scrisa privind drepturile"

Persoanele suspectate in cadrul procedurilor penale vor primi o "comunicare scrisa privind drepturile"

  Publicat: 13 Dec 2011       2552 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


(UE). Fondata la 1 ianuarie 1993 prin aplicarea Tratatului de la Maastricht , Uniunea Europeana (UE) preia initiativa constructiei europene de la Comunitatea Economica Europeana (CEE).
In urma unui vot exprimat astazi in Parlamentul European, persoanele suspectate in Uniunea Europeana vor primi in curand o �comunicare scrisa privind drepturile�, care va enumera drepturile fundamentale ale acestor persoane in cadrul procedurilor penale.

Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
Activitate de lamurire, de stabilire a adevaratului inteles al unei opere spirituale.
1. Din punctul de vedere al drepului civil, dreptul de dispozitie este alcatuit din dreptul de dispozitie materiala si dreptul de dispizitie juridica.
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
(din Legea 10 din 2001) Actul scris prin care un cult religios sau o comunitate a unei minoritati nationale care se pretinde a fi indreptatit/a,
Este un acord incheiat in scris intre subiectele de drept international si guvernat de dreptul international, incheiat in scopul de a produce efecte juridice si consemnat intr-un instrument unic sau, in doua sau mai multe instrumente conexe, oricare ar fi denumirea sa.
Aceasta este un tratat international deschis spre semnare numai statelor membre ale Consiliului Europei.

Comisia Europeana a propus aceasta masura in iulie 2010 (IP/10/989), ca parte a eforturilor sale de a asigura cetatenilor dreptul la un proces echitabil peste tot in UE. Aceasta este a doua etapa dintr-o serie de masuri de stabilire a unor standarde UE comune in cazurile penale. Masura face parte din eforturile Comisiei de a consolida dreptul la un proces echitabil in intreaga UE si de a imbunatati increderea reciproca intre autoritatile judiciare. Dupa aprobarea data de Parlament, masura este in prezent transmisa ministrilor spre adoptarea finala in cadrul Consiliului, in urmatoarele saptamani, inainte de a deveni act normativ.

Salutand votul, doamna Viviane Reding, comisarul UE pentru justitie, a declarat: ``Votul de astazi reprezinta un punct de reper pentru activitatea Comisiei Europene in materie de drept penal. As dori sa multumesc Parlamentului pentru sprijinul acordat, si in special lui Birgit Sippel pentru activitatea sa in calitate de raportor. UE ia masuri ferme pentru a consolida drepturile persoanelor in cadrul procedurilor penale si in acelasi timp pentru a imbunatati increderea reciproca in spatiul de libertate, securitate si justitie.``

Noul act normativ va garanta faptul ca orice persoana suspectata de o infractiune primeste informatii corespunzatoare privind drepturile sale fundamentale in cadrul procedurii penale. Acestea sunt dreptul la un avocat, dreptul de a fi informata cu privire la capetele acuzarii, dreptul la servicii de interpretare si traducere pentru persoanele care nu inteleg limba in care se desfasoara procedurile, dreptul de a pastra tacerea si dreptul persoanei de a fi adusa cu promptitudine in fata unei instante dupa arestare.

In special, actul normativ include cinci inovatii:

persoanele suspectate vor fi informate cu privire la drepturile lor dupa arestare;

acestea vor fi prezentate sub forma unei ``comunicari scrise privind drepturile`` in care vor fi precizate in mod clar si in scris drepturile de care beneficiaza;

comunicarea scrisa privind drepturile va fi usor de inteles, fara a se folosi un jargon juridic;

va fi pusa la dispozitie intr-o limba pe care persoana suspectata o intelege;

va contine detalii practice privind drepturile persoanei.

Acest act normativ va contine, de asemenea, inovatii importante menite sa consolideze aplicarea mandatului european de arestare, in special garantand ca orice persoana care este arestata si face obiectul unui mandat european de arestare primeste cu promptitudine o ``comunicare scrisa privind drepturile" corespunzatoare (IP/11454).

Comisia a furnizat statelor membre un model de comunicare ce va fi tradus in toate cele 23 de limbi oficiale ale UE.

In completarea dreptului la traducere si interpretare, dreptul la informare in cadrul procedurilor penale face parte dintr-un ansamblu de masuri privind dreptul la un proces echitabil care vizeaza consolidarea increderii in spatiul de justitie unic al UE.

In octombrie 2010, Parlamentului European si Consiliul au aprobat prima propunere, prin care s-a conferit suspectilor dreptul la servicii de traducere si interpretare, (IP/10/1305 si MEMO/10/351).

In iunie 2011, Comisia a propus o a treia masura de garantare a accesului la un avocat si a dreptului de a comunica cu rudele (IP/11/689). In prezent propunerea este in discutie in cadrul Parlamentului European si al Consiliului.

In fiecare an exista peste 8 milioane de proceduri penale in UE. In prezent, gradul de informare a cetatenilor cu privire la drepturile lor, in eventualitatea in care sunt arestati si invinuiti, variaza pe teritoriul UE. In anumite state membre, persoanele suspectate sunt informate doar pe cale verbala cu privire la drepturile lor procedurale, iar in alte state membre se ofera informatii scrise doar la cerere .

In temeiul articolului 82 alineatul (2) din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene, in scopul de a facilita recunoasterea reciproca a hotararilor judecatoresti si de a imbunatati cooperarea politieneasca si judiciara in materie penala cu caracter transfrontalier, UE poate adopta masuri pentru a consolida drepturile cetatenilor UE, in conformitate cu Carta drepturilor fundamentale a UE.

Respectarea dreptului la un proces echitabil si la aparare este prevazuta la articolele 47 si 48 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, precum si in articolul 6 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului (CEDO).



Citeşte mai multe despre:    Procedura penala    Parlamentul European

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

ICCJ: Titular unei intreprinderi individuale poate avea calitatea de functionar public
13 May 2020 | 2512

ICCJ: Veniturile la Fondul pentru mediu nu constituie obligatie fiscala
08 Apr 2020 | 1522

ICCJ: Concurs real al infractiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinta de inscrisuri sub semnatura privata falsificate
23 Jan 2020 | 1344

ICCJ: Data savarsirii si epuizarii infractiunii de abandon de familie
23 Jan 2020 | 2878

ICCJ: Amenda penala se executa, chiar daca executarea pedepsei inchisorii a fost suspendata sub supraveghere
21 Jan 2020 | 1013

ICCJ: Martorul denuntator poate fi subiect activ al infractiunii de marturie mincinoasa
17 Jan 2020 | 1057



Articole Juridice

Ministerul Public nu are competenta de a autoriza accesul si transferul unei autoritati publice la baze date pentru a desfasura o urmarire penala
Sursa: Curtea de Justitie a Uniunii Europene

Dreptul la deconectare al salariatului in era digitala. Reglementare
Sursa: avocat Emilia Alexandra Ioana | MCP Cabinet avocati

E-sanatatea si securitatea in munca pe piata unica digitala
Sursa: avocat Irina Maria Diculescu | MCP Cabinet avocati

O masura privativa de libertate luata impotriva unei persoane vizate de un prim mandat european de arestare (MEA) nu este contrara dreptului Uniunii daca aceasta persoana a parasit voluntar teritoriul statului membru emitent al primului MEA
Sursa: Curtea de Justitie a Uniunii Europene

Jurisprudenţă

Hotararea CEDO in Cauza Danciu si altii impotriva Romaniei. ancheta prompta si efectiva
Pronuntaţă de: Curtea Europeana a Drepturilor Omului - CEDO

Masuri educative. Supraveghere. Neaplicare obligatii
Pronuntaţă de: Decizia penala nr. 791/07.09.2018 a Curtii de Apel Galati

Masuri de siguranta. Obligarea la tratament medical
Pronuntaţă de: Decizia penala nr. 864/19.09.2018 a Curtii de Apel Galati

Purtare abuziva. Agent de paza
Pronuntaţă de: Decizia penala nr. 841/18.09.2018 a Curtii de Apel Galati