din anul 2007, atuul tau de DREPT!
3907 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Primarul orasului Bals trimis in judecata de procurorii DNA pentru inselaciune cu consecinte deosebit de grave

Primarul orasului Bals trimis in judecata de procurorii DNA pentru inselaciune cu consecinte deosebit de grave

  Publicat: 16 Dec 2011       2587 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Reglementata in cap. IV, t. I, C. proc. pen., partea speciala, consta in inaintarea instantei de judecata competente a doasrului de cercetare penala,
Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie � Serviciul Teritorial Craiova au dispus trimiterea in judecata a inculpatilor:

Persoana fizica sau juridica imputernicita de adunarea generala a unei societati comerciale care, in limita atributiilor si functiilor acordate, exercita vointa societatii.
Mijloace de proba prevazute in cap . II, t. III, C. proc. pen., partea generala.
Depasire a legalitatii,
Termen folosit in t. VIII, art. 145, C. pen., partea generala, prin el intelegandu-se tot ce priveste autoritatile publice,
Reglementate in t. VII, C. pen., partea speciala,
Este persoana impotriva careia a fost pusa in miscare actiunea penala, moment din care acesta devine parte in procesul penal.
inseamna o persoana fizica sau juridica stabilita in Uniune, desemnata in scris de catre operator sau persoana imputernicita de operator in temeiul articolului 27 din GDPR,
Este persoana impotriva careia a fost pusa in miscare actiunea penala, moment din care acesta devine parte in procesul penal.
inseamna o persoana fizica sau juridica, autoritate publica, agentie sau organism altul decat persoana vizata, operatorul,
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
In materie civila, Codul de procedura civila prevede, alaturi de poprirea asiguratoare, inca doua masuri asiguratorii, si anume: sechestrul asigurator si sechestrul judiciar.
Subiect al raportului juridic de asigurare, caruia, in ipoteza producerii riscului asigurat, ii revine obligatia
Lucruri utile omului, cu valoare economica si susceptibile de apropiere.
Este instanta judecatoreasca ce judeca in prima instanta procesele si cererile date prin lege in competenta sa.
Potrivit dispozitiilor procesual penale, invinuitul dau inculpatul nu este obligat sa probeze nevinovatia sa,

BUTOI EUGEN, administrator la S.C. EUROCOM S.R.L., in sarcina caruia s-au retinut urmatoarele infractiuni:
- folosire sau prezentare de declaratii sau documente false, inexacte sau incomplete, care au avut ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Comunitatii Europene, in forma continuata,
- inselaciune cu consecinte deosebit de grave, in forma continuata,
- uzul de fals, in forma continuata;

STANCIU VITALIE, primar al orasului Bals, judetul Olt la momentul comiterii infractiunilor, in sarcina caruia s-au retinut urmatoarele infractiuni:
- abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, in forma continuata.
- doua infractiuni de fals intelectual, din care una in forma continuata.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

Pe parcursul derularii procedurilor de accesare a unor fonduri SAPARD in vederea construirii unui abator pe raza orasului Bals, judetul Olt, in perioada 2006 - 2007, inculpatul Butoi Eugen, in calitate de reprezentant legal al S.C. EUROCOM S.R.L., a prezentat la Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (A.P.D.R.P.)- Centrul Regional pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit 4 S-V Oltenia din Craiova si, ulterior, la Oficiul Judetean pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit Olt, mai multe documente false, inexacte sau incomplete referitoare la ridicarea constructiei (certificatul de urbanism, autorizatia de construire si copii certificate ca fiind conforme cu originalul autorizatiei respective).
Ca urmare, firma inculpatului Butoi Eugen, S.C. EUROCOM S.R.L., a obtinut pe nedrept suma totala de 942.392,97 lei (echivalentul a 274.624,35 euro), reprezentand fonduri din bugetul Comunitatilor Europene si din bugetul national.
In demersul sau, Butoi Eugen a fost sprijinit de inculpatul Stanciu Vitalie, care, in calitate de Primar al orasului Bals judetul Olt, a dispus emiterea si prelungirea in mod nelegal a documentelor false depuse la A.P.D.R.P., respectiv certificatul de urbanism si autorizatia de construire. De asemenea, Stanciu Vitalie a omis sa inregistreze in evidentele speciale ale Primariei aceste documente pentru a ascunde faptul ca lucrarile au fost incepute fara respectarea legii. Prin aceasta, bugetul Primariei Bals a fost prejudiciat cu suma totala de 35.512,46 lei reprezentand taxele pe care S.C. EUROCOM S.R.L. ar fi trebui sa le achite pentru emiterea actelor respective.

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit s-a constituit parte civila in cauza cu suma totala de 2.697.477,13 lei, reprezentand valoarea integral de contata S.C. EUROCOM S.R.L. si penalitati.
In vederea recuperarii pagubei, produsa A.P.D.R.P., procurorii au instituit sechestru asigurator asupra unor bunuri imobile apartinand S.C. EUROCOM S.R.L.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Tribunalul Dolj.

Precizam ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta, spre judecare, situatie care nu poate in niciun fel sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.



Citeşte mai multe despre:    Inselaciune cu consecinte deosebit de grave    Uz de fals    Fonduri europene

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Sinteza cauzelor finalizate de procurorii anticoruptie in luna iulie 2017, altele decat cele deja mediatizate
15 Aug 2017 | 2742

Cauzele finalizate de procurorii DNA in luna decembrie 2016, altele decat cele deja mediatizate
10 Jan 2017 | 2348

9 Cauze finalizate de procurorii anticoruptie in luna septembrie 2016, altele decat cele deja mediatizate
11 Oct 2016 | 1853

Dna a dispus retinerea a 4 ofiteri de politie din cadrul Oficiului National pentru Protectia Martorilor
18 Nov 2015 | 2040

Inspectorul scolar, Simion Adrian, pus sub control judiciar
27 Feb 2015 | 1980

DNA a dispus retinerea vicepresedintei Asociatiei "Tineri pentru Viitor"
10 Feb 2015 | 3930



Articole Juridice

Poate fi obligat Statul Roman la plata cheltuielilor de judecata efectuate de inculpatul achitat pentru ca fapta penala nu exista?
Sursa: Av. Andrei-Gheorghe Gherasim

Introducerea partii responsabile civilmente in procesul penal dupa finalizarea procedurii de camera preliminara - neconstitutionalitate
Sursa: Av. Andrei Gheorghe Gherasim

Spete privind infractiuni de prejudiciu pentru bugetul de stat, finalizate prin acte de sesizare a instantelor de judecata
Sursa: EuroAvocatura.ro

Constituirea societatilor comerciale
Sursa: EuroAvocatura

Jurisprudenţă

Limitele efectului devolutiv al apelului
Pronuntaţă de: I.C.C.J., Sectia a II-a civila, decizia nr. 334 din 11 februarie 2020

Decizia C.C.R. nr. 158/2019 referitoare la respingerea exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 159 alin. (3) teza a doua din Codul penal
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala a Romaniei

Abuz in serviciu. Inselaciune. Distinctie
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia penala, decizia nr. 1393 din 23 aprilie 2013

Transmiterea fictiva a partilor sociale sau a actiunilor in scopul sustragerii de la urmarirea penala ori in scopul ingreunarii acesteia
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia penala, decizia nr. 938 din 18 martie 2013