din anul 2007, atuul tau de DREPT!
4020 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Comisia Europeana a lansat o consultare aprofundata asupra viitorului dreptului european al societatilor comerciale

Comisia Europeana a lansat o consultare aprofundata asupra viitorului dreptului european al societatilor comerciale

  Publicat: 20 Feb 2012       1801 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Europa are nevoie de un cadru legislativ in domeniul societatilor comerciale care sa corespunda nevoilor societatii contemporane si evolutiei mediului economic.

Inscris oficial sau particular prin care se atesta recunoasterea unui drept, o obligatie sau un fapt.
Reprezinta o circumstanta atenuanta cand infractiunea a fost savarsita sub stapanirea unei puternice tulburari sau emotii,
Asociatia internationala a transportului aerian
Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
Banii folositi pentru a desfasura o afacere. Stoc de valori sau de active care, intrate in circuitul economic, pot genera venituri posesorilor lor.
1. Persoana fizica membra a unei societati comerciale care, pe baza unui contract, convine sa contribuie cu bunuri,
Forma specifica a motivatiei care consta in orientarea activa si durabila a persoanei spre anumite domenii de activitate, fiind cel mai puternic mobil al actiunilor omenesti.

Dreptul UE al societatilor comerciale a jucat un rol central in construirea pietei unice. Este momentul sa vedem daca nevoile de astazi sunt in continuare satisfacute de cadrul juridic existent. Prin urmare, a fost lansat un document de consultare publica on-line in scopul colectarii de observatii din partea tuturor partilor interesate. Termenul limita pentru trimiterea contributiilor este 14 mai 2012.

Dreptul european al societatilor comerciale prevede un set comun de norme, care ofera protectie echivalenta actionarilor, creditorilor si a altor parti interesate de pe intreg teritoriul UE care sunt afectate de activitatea societatilor. Dreptul societatilor comerciale este esential pentru a garanta certitudinea juridica si pentru a proteja drepturile actionarilor. Desi trebuie respectate traditiile juridice si structurile societatilor comerciale, care difera de la un stat membru la altul, armonizarea normelor de baza ajuta intreprinderile sa ofere servicii si produse tuturor clientilor din Uniune. Intensificarea comertului transfrontalier si dezvoltarea comertului electronic prezinta numeroase oportunitati pentru intreprinderi si consumatori, dar creeaza si probleme pentru cadrul juridic actual in domeniul societatilor comerciale. De aceea, trebuie sa reflectam asupra modului in care cadrul existent poate fi adaptat la noile realitati ale secolului XXI. In plus, provocarile actuale ne impun sa privim dreptul societatilor comerciale nu numai dintr-o perspectiva pur juridica, ci si in contextul mai larg al guvernantei corporative, al responsabilitatii sociale a intreprinderilor si al rolului cheie al intreprinderilor in ceea ce priveste inovarea si cresterea.

Michel Barnier, Comisarul pentru piata interna si servicii, a declarat: ``definirea politicii UE privind dreptul societatilor comerciale este o provocare pe care trebuie sa o surmontam. Adaptarea dreptului societatilor comerciale ajuta intreprinderile sa se dezvolte pe intreg teritoriul UE, in beneficiul actionarilor si al clientilor lor. Contextul dreptului societatilor comerciale evolueaza si trebuie sa ne gandim la cea mai buna modalitate de adaptare a cadrului nostru de reglementare. Iata de ce invit partile interesate sa raspunda la consultarea publica lansata astazi.``

Care sunt temele pe care le acopera consultarea publica?

Se solicita contributii atat cu privire la orientarea generala a dreptului european al societatilor comerciale, cat si cu privire la initiative mai specifice care ar putea fi avute in vedere in viitor. Consultarea cuprinde urmatoarele aspecte:

Obiectivele si domeniul de aplicare ale dreptului european al societatilor comerciale - care ar trebui sa fie principalele obiective ale dreptului european al societatilor comerciale? Normele actuale sunt adecvate pentru a face fata provocarilor de astazi? Care sunt domeniile care trebuie sa mai evolueze? Care este relatia dintre dreptul societatilor comerciale si guvernanta corporativa?

Codificarea dreptului european al societatilor comerciale - este oportun ca directivele actuale in materie de drept al societatilor comerciale sa fie unificate intr-un singur instrument, in scopul de a asigura un cadru de reglementare mai accesibil si usor de utilizat?

Viitorul formelor juridice ale societatilor comerciale la nivel european - care sunt avantajele si deficientele formelor de societate europeana? Trebuie revizuite formele actuale de societate? Ar trebui analizate instrumente alternative?

Mobilitatea transfrontaliera a societatilor - ce se poate face pentru a facilita transferul transfrontalier al sediului societatilor? Ce se intampla daca o societate se imparte in entitati situate in state membre diferite? Ar trebui revizuite normele privind fuziunile transfrontaliere?

Grupurile de societati - si anume ansamblurile de intreprinderi avand aceeasi conducere sau acelasi centru de control - este nevoie ca UE sa intreprinda masuri de politica in acest domeniu?

Regimul capitalului pentru societatile europene - se impune modificarea si actualizarea cerintelor legale minime existente in materie de capital si a normelor privind mentinerea capitalului?

Consultarea ramane deschisa pana la data de 14 mai 2012. Raspunsurile primite vor fi analizate si va fi publicata o declaratie de raspuns care va sintetiza rezultatele. Ulterior vor fi intreprinse actiuni de follow-up.

Legislatia existenta la nivel european in domeniul societatilor comerciale include un numar mare de directive si regulamente. Armonizarea dreptului european al societatilor comerciale cuprinde protectia intereselor actionarilor si ale altor parti implicate, constituirea si mentinerea capitalului societatilor pe actiuni, ofertele publice de cumparare, obligatiile de a publica informatii privind sucursalele, fuziunile si divizarile, normele minime pentru societatile comerciale cu raspundere limitata cu asociat unic, drepturile actionarilor si domeniile conexe, cum ar fi raportarea financiara si contabilitatea. De asemenea, legislatia mentionata cuprinde diverse forme juridice europene, precum societatea europeana (SE), Grupul European de Interes Economic (GEIE) si societatea cooperativa europeana (SCE).

In 2011, Comisia a initiat o consultare publica similara in domeniul guvernantei corporative. Cele doua domenii de politica sunt strans legate, deoarece unele norme privind guvernanta corporativa sunt consacrate in dreptul societatilor comerciale, iar dreptul societatilor comerciale se refera in mare masura la chestiuni legate de guvernanta corporativa. Prin urmare, din motive de coerenta, eventualele initiative de follow-up in aceste doua domenii vor fi anuntate in comun in a doua jumatate a anului 2012.



Citeşte mai multe despre:    Dreptul european al societatilor comerciale    Comisia Europeana    societatea europeana    Grupul European de Interes Economic    Societatea cooperativa europeana

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

CJUE impune sanctiuni financiare Romaniei pentru ca nu a inchis depozite de deseuri neautorizate
15 Dec 2023 | 465

Comisia Europeana: Liniile Directoare privind lucratorii sezonieri in contextul pandemiei COVID-19
23 Jul 2020 | 1404

Consiliul Concurentei: Companiile pot actiona coordonat astfel incat sa evite deficitul de produse esentiale
23 Mar 2020 | 1089

Romania va avea cel putin un hub de inovare digitala cu grad ridicat de specializare in inteligenta artificiala
20 Feb 2020 | 1009

CE lanseaza o noua cerere de candidaturi pentru permisele de calatorie DiscoverEU
25 Nov 2019 | 1551

MFP a publicat, spre dezbatere publica, un proiect de lege pentru modificarea Legii 132/2017 privind asigurarea obligatorie de raspundere civila auto
23 Sep 2019 | 1465



Articole Juridice

Fenomenul muncii subdeclarate. Reglementare si probleme practice
Sursa: avocat Irina Maria Diculescu | MCP Cabinet avocati

Un medicament care se elibereaza fara prescriptie medicala intr-un stat membru nu poate fi comercializat in alt stat membru decat daca acesta din urma a autorizat la randul sau introducerea sa pe piata
Sursa: Curtea de Justitie a Uniunii Europene

Ce sunt locurile de munca ecologice?
Sursa: EuroAvocatura.ro

E-sanatatea si securitatea in munca pe piata unica digitala
Sursa: avocat Irina Maria Diculescu | MCP Cabinet avocati