din anul 2007, atuul tau de DREPT!
3718 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Sistemul bancar paralel: masuri pentru evitarea unor noi surse de riscuri in sectorul financiar

Sistemul bancar paralel: masuri pentru evitarea unor noi surse de riscuri in sectorul financiar

  Publicat: 19 Mar 2012       3007 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Partea introductive a hotararii judecatoresti, care cuprinde: denumirea instantei; ziua, luna si anul sedintei de judecata, cu mentiunea daca aceasta a fost sau nu publica; numele si prenumele judecatorilor,
Pentru a pune in practica invatamintele desprinse in urma crizei, UE implementeaza reforme de reglementare ambitioase in sectorul financiar in general si in sectorul bancar in special.

1. Indicatie pe scrisori, colete, etc., ce contine numele si domiciliul destinatarului.
Modalitate a actului juridic, obligatie, care consta intr-un eveniment viitor si sigur, care suspenda, pana la indeplinirea lui, punerea in executare a actului sau exigibilitatea obligatiei, termen suspensiv,
Potrivit legii nr 58/1998 privind activitatea bancilor comerciale, acestea (atat persoanele juridice romane, cat si sucursalele unor banci straine) pot desfasura, in limita autorizatiei primite de la BNR, urmatoarele activitati:
In contabilitate, ca parte a capitalurilor proprii din cadrul pasivului bilantier, sunt constituite prin modalitati precis explicitate si pentru un scop precizat.
Totalitatea cheltuielilor care se fac pentru cumpararea bunurilor de capital.
In contabilitate, ca parte a capitalurilor proprii din cadrul pasivului bilantier, sunt constituite prin modalitati precis explicitate si pentru un scop precizat.
Totalitatea cheltuielilor care se fac pentru cumpararea bunurilor de capital.
In contabilitate, ca parte a capitalurilor proprii din cadrul pasivului bilantier, sunt constituite prin modalitati precis explicitate si pentru un scop precizat.
In contabilitate, ca parte a capitalurilor proprii din cadrul pasivului bilantier, sunt constituite prin modalitati precis explicitate si pentru un scop precizat.
Suma de bani sau alte valori pe care o persoana numita creditor o acorda unei alte persoane, numita debitor,
Instrument care ofera clientilor protectie impotriva riscului.
Suma de bani sau alte valori pe care o persoana numita creditor o acorda unei alte persoane, numita debitor,
In dreptul comunitar, directiva este un instrument legislativ obligatoriu pentru statele membre carora li se adreseaza in ceea ce priveste rezultatul care trebuie atins, dar lasa la latitudinea lor forma si metodele de obtinere a acestuia.
Totalitatea cheltuielilor care se fac pentru cumpararea bunurilor de capital.
Socoteala scrisa sub forma de balanta cu doua parti (debit si credit) care reflecta valoric si uneori in unitati naturale, in ordine cronologica si sistematica,

Acest lucru va contribui la crearea unui sector financiar mai puternic si mai sanatos, pus in slujba economiei reale. Ca parte a acestor reforme, acum este momentul sa fie abordata zona din ce in ce mai vasta a activitatilor de creditare nebancare, asa numitul sector bancar paralel sau ``din umbra`` (shadow banking), care pana in prezent nu a facut in mod deosebit obiectul reglementarii si supravegherii prudentiale. Intr-o anumita masura, sectorul bancar paralel indeplineste functii importante in cadrul sistemului financiar. El creeaza, de pilda, noi surse de finantare si le ofera investitorilor alternative la depozitele bancare. Insa poate implica si riscuri potentiale la adresa stabilitatii financiare pe termen lung, deoarece in sectorul financiar se acumuleaza surse necunoscute de risc si exista posibilitatea ca riscurile din sistemul bancar paralel sa se transmita sectorului bancar clasic.

Ca raspuns la apelurile care i-au fost adresate in cadrul G20 la Seul in 2010 si la Cannes in 2011, Consiliul pentru Stabilitate Financiara (Financial Stability Board - FSB) se ocupa in prezent de elaborarea unor recomandari privind supravegherea si reglementarea acestor entitati si activitati . Prin consultarea lansata astazi, sub forma unei carti verzi, Comisia participa activ la eforturile constante ale FSB.

Michel Barnier, Comisarul pentru piata interna si servicii, a declarat: ``Uniunea Europeana a dovedit ca este un lider la nivel mondial in ceea ce priveste implementarea de reforme ambitioase in domeniul reglementarii financiare, in special cu privire la banci. Nu dorim ca activitatile si entitatile financiare sa eludeze regulile prezente si viitoare, deoarece aceasta ar permite acumularea de noi surse de risc in sectorul financiar. De aceea, trebuie sa intelegem mai bine ce este si cum functioneaza de fapt sistemul bancar paralel si sa stabilim ce masuri de reglementare si supraveghere sunt necesare si la ce nivel. Trebuie sa facem vizibile toate partile sectorului financiar.``


Conform Consiliului pentru Stabilitate Financiara, sistemul bancar paralel este ``sistemul de intermediere a creditelor care implica entitati si activitati din afara sistemului bancar clasic``. Printre entitatile si activitatile bancare paralele se numara:



  • fondurile de piata monetara (FPM) si alte tipuri de fonduri de investitii sau produse cu caracteristici specifice depozitelor

  • fondurile de investitii care ofera credite sau utilizeaza efectul de levier, inclusiv fondurile cotate (ETF) si fondurile speculative (hedge funds)

  • societatile financiare si societatile de valori mobiliare care acorda credite sau garantii de credit sau care efectueaza transformari ale lichiditatii si/sau scadentei fara a fi reglementate ca bancile

  • societatile de asigurare si reasigurare care emit sau garanteaza produse de credit si

  • securitizarea si imprumutul de valori mobiliare si contractele repo.



Cartea verde lansata descrie modul in care masurile UE existente si propuse abordeaza aspecte legate de activitatile bancare paralele. De exemplu, vehiculele din afara bilantului, cum ar fi vehiculele cu scop special, sunt reglementate indirect prin reglementari bancare. Administratorii fondurilor speculative sunt reglementati in mod direct prin Directiva privind administratorii fondurilor de investitii alternative, care abordeaza o serie de probleme legate de sistemul bancar paralel. Unele state membre au, la randul lor, norme nationale suplimentare in ceea ce priveste supravegherea entitatilor si activitatilor financiare care nu sunt reglementate la nivelul UE.

Cu toate ca aceste masuri contribuie intr-o anumita masura la identificarea de solutii pentru problemele pe care le pun activitatile si entitatile bancare paralele, sunt inca necesare progrese suplimentare pe masura ce creste gradul de intelegere a modului in care functioneaza acest sector si tinand cont de faptul ca aceste activitati si entitati se afla intr-o evolutie continua. Demersurile actuale ale Comisiei, realizate in coordonare cu FSB, cu organismele de standardizare si cu autoritatile de supraveghere si reglementare din UE, vizeaza sa examineze atent masurile existente si sa propuna o abordare corespunzatoare care sa permita supravegherea ampla a sistemului bancar paralel, alaturi de un cadru de reglementare adecvat.

In acest context, Comisia analizeaza posibile optiuni si etape ulterioare in cinci domenii principale: sectorul bancar, administrarea activelor, imprumutul de valori mobiliare si contractele repo, securitizarea si alte entitati din sistemul bancar paralel.



Citeşte mai multe despre:    Fondurile de piata monetara    Comisia Europeana    Banci

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

CJUE impune sanctiuni financiare Romaniei pentru ca nu a inchis depozite de deseuri neautorizate
15 Dec 2023 | 463

Comisia Europeana: Liniile Directoare privind lucratorii sezonieri in contextul pandemiei COVID-19
23 Jul 2020 | 1404

Consiliul Concurentei: Companiile pot actiona coordonat astfel incat sa evite deficitul de produse esentiale
23 Mar 2020 | 1089

Romania va avea cel putin un hub de inovare digitala cu grad ridicat de specializare in inteligenta artificiala
20 Feb 2020 | 1009

CE lanseaza o noua cerere de candidaturi pentru permisele de calatorie DiscoverEU
25 Nov 2019 | 1551

MFP a publicat, spre dezbatere publica, un proiect de lege pentru modificarea Legii 132/2017 privind asigurarea obligatorie de raspundere civila auto
23 Sep 2019 | 1465



Articole Juridice

Fenomenul muncii subdeclarate. Reglementare si probleme practice
Sursa: avocat Irina Maria Diculescu | MCP Cabinet avocati

Un medicament care se elibereaza fara prescriptie medicala intr-un stat membru nu poate fi comercializat in alt stat membru decat daca acesta din urma a autorizat la randul sau introducerea sa pe piata
Sursa: Curtea de Justitie a Uniunii Europene

Ce sunt locurile de munca ecologice?
Sursa: EuroAvocatura.ro

E-sanatatea si securitatea in munca pe piata unica digitala
Sursa: avocat Irina Maria Diculescu | MCP Cabinet avocati