Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Ştiri juridice » Important! S-a publicat Legea de punere in aplicare a noului Cod de procedura civila

Important! S-a publicat Legea de punere in aplicare a noului Cod de procedura civila

  Publicat: 06 Jun 2012       2311 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Structura organizatorica de tipul intreprinderii, specializata in valorificarea dreptului de autor prin reproducerea si difuzarea operelor de creatie intelectuala de orice fel (literare, stiintifice, artistice), prin editarea de carti si de publicatii periodice precum si prin editarea de brosuri, ziare, afise etc.
Editura Hamangiu va ofera primele carti pe noul Cod de procedura civila:

Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Organ legislativ compus din doua camere si care poarta denumiri diferite (Adunarea Nationala si Senat in Franta, Bundestag si Budesrat in Germania, Camera Comunelor si Camera Lorzilor in Anglia, Congres in S.U.A.etc.).
A fost promulgat la 11.09.1865
Situatie care consta in indeplinirea, potrivit cerintelor legii, a actelor de chemare a persoanelor interesate in fata organului de jurisdictie ori a organelor de urmarire penala.
Act normativ care cuprinde principiile si cele mai importante reglementari referitoare la relatiile sociale ce formeaza obiectul specific al dreptului civil:
A fost promulgat la 11.09.1865
(in sensul legii contenciosului administrativ, legea 554/2004) Orice drept fundamental prevazut de Constitutie sau de lege, caruia i se aduce o atingere printr-un act administrative.
Act procedural in care procurorul sau organul de urmarire penala consemneaza o dispozitie asupra unor acte sau masuri de urmarire penala.
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Notificare prin care, in cadrul unui raport contractual, creditorul cere expres debitorului sa-si execute obligatia ajunsa la scadenta.
Ansamblul de principii si norme juridice in baza carora, tinandu-se seama de momentul in care iau nastere raporturile, actele sau faptele juridice ori se produc efectele acestora, se determina intinderea aplicarii unui act normativ nou, in raport cu reglementarile anterioare, pe care acesta le modifica, le completeaza sau le inlocuieste.
Timpul de munca reprezinta timpul pe care salariatul il foloseste pentru indeplinirea sarcinilor de munca.
Pretul la care se vand si se cumpara hartiile de valoare si valuta straina.
Situatie care consta in indeplinirea, potrivit cerintelor legii, a actelor de chemare a persoanelor interesate in fata organului de jurisdictie ori a organelor de urmarire penala.

Noul Cod de procedura civila si Legea de punere in aplicare
Prezenta lucrare cuprinde textul noului Cod de procedura civila, adoptat prin Legea nr. 134/2010 (M. Of. nr. 485 din 15 iulie 2010) si actualizat cu modificarile aduse prin recenta Lege de punere in aplicare nr. 76/2012 (M. Of. nr. 365 din 30 mai 2012).

Suplimentar, am atasat noului Cod de procedura civila:


 • expunerea de motive a proiectului Legii de punere in aplicare;

 • o tabla de materii detaliata;

 • un index alfabetic.

  Precizam ca tabla de materii si indexul alfabetic nu fac parte din textul oficial, ci au fost intocmite de redactia Editurii Hamangiu, pentru a facilita orientarea si identificarea mai rapida a institutiilor/ cuvintelor-cheie cautate.

  Veti mai regasi aici, redate integral, si celelalte dispozitii ale legii de punere in aplicare, respectiv:

 • titlurile I-II, care includ dispozitiile generale si normele ce reglementeaza aspectele tranzitorii si unele aspecte fundamentale pentru aplicarea unitara si asigurarea coerentei reglementarii procesual-civile;


 • titlurile IV-V, care contin dispozitiile de modificare si completare a legislatiei speciale, in vederea adaptarii acesteia la noul cod, precum si dispozitiile finale ale legii.

  Am considerat util sa redam in aceasta editie si expunerea de motive care a insotit proiectul legii de punere in aplicare, deoarece ea cuprinde argumentele care justifica necesitatea noii reglementari procesual-civile si, totodata, sintetizeaza cat se poate de bine substanta modificarilor aduse codului prin legea de aplicare. De observat insa ca versiunea finala a legii rezultate din Parlament difera, in buna masura, de proiectul initial.

  Potrivit art. 81 din Legea de punere in aplicare, data intrarii in vigoare a noului Cod de procedura civila este 1 septembrie 2012.

  Pret: 14 lei | Pagini: 440 | Aparitie: 1 iunie 2012
  20% reducere pe www.hamangiu.ro  Noul Cod de procedura civila si Codul anterior. Prezentare comparativa


  Lucrarea ofera o prezentare comparativa, pe articole, a noului Cod de procedura civila, in paralel cu reglementarile anterioare - in primul rand vechiul Cod de procedura civila, de la 1865, dar si alte acte normative ale caror dispozitii au fost preluate, cu sau fara modificari, in noua reglementare (cum ar fi Codul civil de la 1864 - partea referitoare la probe, Codul comercial, Legea nr. 105/1992 privind raporturile de drept international privat, O.G. nr. 5/2011 privind somatia de plata sau O.U.G. nr. 119/2007 privind ordonanta de plata - acestea urmand a fi abrogate de la 1 septembrie 2012).

  In prezenta editie, textul noului Cod de procedura civila (adoptat prin Legea nr. 134/2010 - M. Of. nr. 485 din 15 iulie 2010) este actualizat cu modificarile aduse prin recenta Lege de punere in aplicare nr. 76/2012 (M. Of. nr. 365 din 30 mai 2012), modificari ce au fost inserate direct la nivelul fiecarui articol din cod.

  Una dintre solutiile cu caracter de noutate pe care le aduce noul Cod priveste chiar aplicarea legii in timp . Astfel, principiul actual al aplicarii imediate a noii norme de procedura este inlocuit cu acela potrivit caruia dispozitiile noii legi sunt aplicabile numai proceselor si executarilor silite incepute dupa intrarea in vigoare a acesteia, in timp ce procesele in curs de judecata, precum si executarile silite incepute sub legea veche raman supuse acelei legi (art. 24 si 25 NCPC).

  De aceea, necesitatea de a lucra in paralel dupa reguli diferite face ca analiza comparativa a celor doua reglementari sa fie cu atat mai pretioasa pentru practicienii dreptului si pentru toti cei interesati sa identifice singuri care sunt elementele de noutate ale noii legi fata de legea anterioara.

  Lucrarea mai contine dispozitii din Legea de punere in aplicare - in extras -, o tabla de materii detaliata a noului Cod de procedura civila, precum si un index alfabetic. Precizam ca tabla de materii si indexul nu fac parte din textul oficial, ci au fost intocmite de redactia Editurii Hamangiu, pentru a facilita orientarea si identificarea mai rapida a institutiilor/ cuvintelor-cheie cautate.

  Potrivit art. 81 din Legea de punere in aplicare, data intrarii in vigoare a noului Cod de procedura civila este 1 septembrie 2012.

  Pret: 20 lei | Pagini: 512 | Aparitie: 1 iunie 2012
  20% reducere pe www.hamangiu.ro
 • Citeşte mai multe despre:    Noul Cod de procedura civila    CSM    Camera Deputatilor    Aparitii Editoriale

  Consultă un avocat online
  MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

  Alte titluri

  Consiliul Superior al Magistraturii a lansat proiectul „Optimizarea managementului la nivelul sistemului judiciar. Componenta de instante judecatoresti”
  01 Nov 2019 | 777

  CSM a aprobat organizarea, in data de 15.12.2019 a concursului de promovare in functii de executie, pe loc, a judecatorilor.
  17 Oct 2019 | 932

  CSM a aprobat calendarul, tematica si bibliografia pentru Concursul de admitere la INM - septembrie 2019 – februarie 2020
  17 Sep 2019 | 1612

  CSM a publicat detaliile privind organizarea concursului de admitere la INM in perioada septembrie 2019 – februarie 2020
  17 Sep 2019 | 992

  CSM a publicat detaliile concursului de promovare pe loc in functii de executie a procurorilor
  12 Sep 2019 | 459

  CSM a aprobat normele privind asigurarea de raspundere civila profesionala obligatorie a judecatorilor si procurorilor.
  13 Jun 2019 | 1011  Articole Juridice

  Eroarea judiciara, eroarea de judecata si erorile materiale in procesul civil
  Sursa: avocat Gales Iulian | MCP Cabinet avocati

  Contul bancar ca element obligatoriu al cererii de chemare in judecata – problema liberului acces la justitie si confidentialitatii
  Sursa: Irina Maria Diculescu

  Constitutionalitatea derogarii de la principiul aplicarii imediate a legii noi
  Sursa: Irina Maria Diculescu

  CCR: prevederile NCPC cu privire la termenul de decadere pentru depunerea cererii reconventionale sunt constitutionale
  Sursa: Irina Maria Diculescu

  Jurisprudenţă

  Sumele destinate platii drepturilor salariale, aflate in conturi deschise la unitatile de trezorerie si societati bancare, nu pot face obiectul executarii silite prin poprire
  Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - ICCJ

  RIL - Decizia ICCJ 2/2019 - tribunalele specializate sunt competente sa solutioneze apelurile in cererile formulate in procedura executarii silite in materiile ce fac obiectul specializarii lor.
  Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie

  ICCJ: Situatia in care hotararea redactata de unul dintre membrii completului de recurs semnata pentru ceilalti membri de presedintele completului/instantei nu constituie motiv de contestatie in anulare
  Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie

  Constitutionalitatea judecarii cererii de recuzare de catre insisi colegii judecatorului recuzat
  Pronuntaţă de: Decizia Curtii Constitutionale nr. 366 din 28 mai 2019