Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ


Prima pagină » Ştiri juridice » Europol: copii sunt vanduti ca „marfuri” la „pretul” de 20 000 EUR

Europol: copii sunt vanduti ca „marfuri” la „pretul” de 20 000 EUR

  Publicat: 20 Jun 2012       8264 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


(UE). Fondata la 1 ianuarie 1993 prin aplicarea Tratatului de la Maastricht , Uniunea Europeana (UE) preia initiativa constructiei europene de la Comunitatea Economica Europeana (CEE).
In fiecare an, sute de mii de persoane sunt victime ale traficului de persoane in Uniunea Europeana.

Infractiune care face parte din categoria infractiunilor contra libertatilor persoanei,
Orice munca sau serviciu impus unei persoane sub amenintare ori pentru care persoana nu si-a exprimat consimtamantul in mod liber.
Reprezinta o faza a procesului penal, constand in activitatea desfasurata de organele de urmarire penala
(Oficiul European de Politie). Ideea unui Oficiu European de Politie a fost lansata pentru prima oara cu ocazia Consiliului European de la Luxemburg din 28 si 29 iunie 1991.
Eurojust este un nou organism al Uniunii Europene, infiintat in 2002 pentru a creste eficienta autoritatilor competente din statele membre in anchetarea si punerea sub urmarire penala a cazurilor de criminalitate transfrontaliera si crima organizata.
Activitate desfasurata de organele de urmarire penala
Totalitatea infractiunilor savarsite pe un teritoriu determinat, intr-o anumita perioada.
Consimtamant la ceva, intelegere intre doua parti la incheierea unui act juridic.
Consimtamant la ceva, intelegere intre doua parti la incheierea unui act juridic.
Sunt participanti in procesul penal, alaturi de parti si organele judiciare. Persoanele sunt martorii, experti, interpretii, traducatorii, substituitii procesuali etc.
Pretul la care se vand si se cumpara hartiile de valoare si valuta straina.
Parlamentul European reprezinta cele 453 milioane de cetateni ai Statelor Membre ale Uniunii Europene. Este singura institutie Uniunii care este aleasa direct de catre cetateni si joaca un rol politic in crestere in cadrul Uniunii Europene.
(Board of Directors) Grup de oficiali alesi de adunarea generala anuala a actionarilor care au fost imputerniciti sa administreze compania si sa puna in aplicare masurile de natura strategica adoptate de adunarea generala.
1. Determinare cu aproximatie (sinonim cu estimare) a unei anumite cantitati, in acest sens evaluarea poate reprezenta o anticipare a operatiei de masurare propriu-zisa sau o poate inlocui, atunci cand nu este posibila o masurare suficient de exacta

Femei si barbati, fete si baieti, aflati in situatii vulnerabile, sunt vanduti in scopul exploatarii sexuale sau prin munca, al prelevarii de organe, dar si pentru cersit, aservire domestica, casatorii fortate, adoptie ilegala, precum si alte forme de exploatare.

Astazi, Comisia a adoptat Strategia UE pentru perioada 2012-2016 in vederea eradicarii traficului de persoane, reprezentand un set de masuri concrete si practice care urmeaza sa fie puse in aplicare pe parcursul urmatorilor cinci ani. Printre masuri se numara infiintarea unor unitati nationale de aplicare a legii specializate in problematica traficului de persoane si crearea la nivel european a unor echipe comune in vederea urmaririi cazurilor de trafic transfrontalier.

``Din pacate, sclavia nu se intalneste numai in manualele de istorie. Faptul ca, in vremurile noastre, fiinte umane sunt puse in vanzare si sunt victime ale traficului de persoane in scopul de a fi supuse la munca fortata sau prostitutie reprezinta o constatare ingrozitoare. In centrul actiunilor noastre se afla garantarea faptului ca victimele pot obtine sprijin si ca traficantii sunt adusi in fata justitiei. Mai sunt multe de facut, insa nu putem avea decat un singur scop: eradicarea traficului de persoane``, a declarat Cecilia MalmstrA¶m, comisar european pentru afaceri interne.

O noua strategie europeana

Strategia include atat prevenirea, protectia si sprijinirea victimelor, cat si urmarirea penala a traficantilor. Sunt identificate cinci prioritati si, pentru fiecare dintre ele, se definesc o serie de initiative, precum:  • sprijinirea instituirii unor unitati nationale de aplicare a legii specializate in combaterea traficului de persoane;

  • crearea de echipe comune de investigare cu participarea Europol si Eurojust in toate cazurile de trafic transfrontalier;

  • furnizarea de informatii clare victimelor referitoare la drepturile pe care le au in conformitate cu legislatia UE si cu legislatiile nationale, in special in ceea ce priveste drepturile lor la asistenta si ingrijire medicala, dreptul lor la un permis de sedere, precum si drepturile pe care le au in calitate de lucratori;

  • crearea unui mecanism la nivelul UE pentru identificarea mai precisa, orientarea, protectia si acordarea de asistenta victimelor traficului;

  • instituirea unei ``coalitii europene a intreprinderilor impotriva traficului de persoane`` pentru a se imbunatati cooperarea dintre intreprinderi si partile interesate;

  • instituirea unei platforme europene a organizatiilor societatii civile si a furnizorilor de servicii care isi desfasoara activitatea in domeniul protectiei victimelor si al asistentei in statele membre si in tari terte;

  • sprijinirea proiectelor de cercetare care examineaza rolul internetului si al retelelor sociale ca instrumente de recrutare tot mai populare pentru traficanti.Cateva cifre

Potrivit unor estimari recente ale Organizatiei Internationale a Muncii (OIM), numarul victimelor muncii fortate, inclusiv ale exploatarii sexuale, se ridica la 20,9 milioane la nivel mondial. 5,5 milioane dintre acestea sunt copii. Conform Europol, copiii fortati sa participe la activitati infractionale precum cersitul organizat si furtul organizat din spatii comerciale, sunt vanduti ca ``marfuri`` la ``pretul`` de 20 000 EUR.

Numarul estimat al victimelor din tarile dezvoltate (SUA, Canada, Australia, Japonia, Norvegia si tarile UE) se ridica la 1,5 milioane de lucratori supusi la munca fortata, adica 7 % din totalul pe plan mondial. Traficul de persoane genereaza profituri de peste 25 miliarde EUR anual pentru organizatiile criminale internationale din intreaga lume. In vreme ce multe victime vin din tari din afara Uniunii Europene, se constata o crestere a traficului intern (adica cetateni europeni victime ale traficului pe teritoriul UE).

Datele preliminare colectate de statele membre la nivelul UE sunt in concordanta cu cele furnizate de organizatii internationale precum Biroul ONU pentru droguri si criminalitate (UNODC) si arata ca trei patrimi din victimele identificate in statele membre ale UE sunt victime ale traficului de persoane in vederea exploatarii sexuale (76 % in 2010). Alte victime sunt fortate la munca (14 %), cersit (3 %) si aservire domestica (1 %).

In ceea ce priveste distributia pe sexe, datele preliminare disponibile arata ca femeile si fetele sunt principalele victime ale traficului de persoane; din totalul victimelor inregistrate in perioada 2008 - 2010, femeile reprezinta 79 % (dintre care 12 % fete), iar barbatii - 21 % (dintre care 3 % baieti).

Prea putini sunt inca autorii infractiunilor care ajung dupa gratii, in timp ce victimele lupta sa se redreseze si sa se reintegreze in societate: rezultatele preliminare ale unor date colectate recent arata ca numarul condamnarilor in cazuri de trafic de persoane a scazut de la aproximativ 1 500 in 2008 la aproximativ 1 250 in 2010. Europenii sunt de acord ca este nevoie sa se ia masuri: potrivit celui mai recent sondaj, 93 % dintre cetatenii UE sunt de acord ca statele membre ar trebui sa coopereze in vederea combaterii traficului de persoane .

Context

Prin ``Strategia UE pentru perioada 2012-2016 in vederea eradicarii traficului de persoane``, Comisia se concentreaza pe actiuni concrete care vor sprijini si completa punerea in aplicare a legislatiei UE in materie de trafic de persoane (Directiva 2011/36/UE) - a carei data limita de transpunere este aprilie 2013.

Masurile incluse in strategie sunt rezultatul unor ample consultari cu experti, guverne, societatea civila, organizatii internationale, cu partenerii sociali si cu reprezentanti ai mediului academic. Consultarile reflecta principalele preocupari ale acestora, precum si punctele de vedere ale victimelor, si vor completa eforturile in curs.

Strategia urmeaza sa fie discutata de Parlamentul European si Consiliu .

Comisia va continua sa evalueze progresele inregistrate in domeniul combaterii traficului de persoane si va prezenta un raport Parlamentului European si Consiliului o data la doi ani. Primul raport, care va fi publicat in 2014, va include o evaluare intermediara a strategiei.Citeşte mai multe despre:    Europol    Trafis de persoane    OIM    Munca fortata    Sclavie

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Reuniunea ministeriala UE-SUA confirma progresele notabile in cooperarea in domeniul justitiei si afacerilor interne
19 Jun 2019 | 583

Politistii de investigare a fraudelor romani vor fi inzestrati cu mijloace de transport si echipamente tehnice noi
09 Oct 2014 | 1583

Monitorul Oficial al Romaniei nr. 206 din 24.03.2014
25 Mar 2014 | 1121

Centrul european de combatere a criminalitatii informatice (EC3) se deschide in data de 11 ianuarie
09 Jan 2013 | 1575

A fost publicat nr. 8/2012 al Revistei de drept social-dreptul muncii si securitatii sociale
06 Nov 2012 | 2752Articole Juridice

Competenta Tribunalului Functiei Publice
Sursa: EuroAvocatura.ro