Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ


Prima pagină » Ştiri juridice » Fostul primar al orasului Buftea a fost trimis in judecata de procurorii DNA

Fostul primar al orasului Buftea a fost trimis in judecata de procurorii DNA

  Publicat: 24 Jul 2012       2449 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Reglementata in cap. IV, t. I, C. proc. pen., partea speciala, consta in inaintarea instantei de judecata competente a doasrului de cercetare penala,
Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie au dispus trimiterea in judecata a urmatorilor inculpati:

Actiunea prin care o persoana determina,
Mijloace de proba, prevazute in cap. II, t. III, C. proc. pen., partea generala.Potrivit legii, inscrisurile pot servi ca mijloace de proba, daca in continutul lor se arata fapte sau imprejurari de natura sa contribuie la aflarea adevarului.
Persoana care a dobandit aceasta calitate potrivit legii si care are competenta profesionala de a verifica si de a aprecia modul de organizare si de conducere a activitatii economico-financiare si de contabilitate,
Conform art. 290 Cod Penal, falsificarea unui inscris sub semnatura privata prin vreunul din modurile aratate in art. 288 (falsul material in inscrisuri oficiale),
Mijloace de proba, prevazute in cap. II, t. III, C. proc. pen., partea generala.Potrivit legii, inscrisurile pot servi ca mijloace de proba, daca in continutul lor se arata fapte sau imprejurari de natura sa contribuie la aflarea adevarului.
Reprezinta date in forma electronica care sunt atasate sau logic asociate cu alte date in forma electronica si care servesc ca metoda de identificare.
Este persoana impotriva careia a fost pusa in miscare actiunea penala, moment din care acesta devine parte in procesul penal.
Specialist cu o competenta profesionala deosebita care poate fi desemnat de catre organul de urmarire penala ori de catre organul de jurisdictie pentru a efectua lucrari sau a da lamuririle necesare asupra unor situatii de fapt, in vederea rezolvarii unui proces. In activitatea sa expertul nu transeaza conflicte si nici nu arbitreaza interese, ci executa analize, investigatii, calcule, formuland evaluari, precieri si concluzii in legatura cu situatia respectiva.
Forma specifica a motivatiei care consta in orientarea activa si durabila a persoanei spre anumite domenii de activitate, fiind cel mai puternic mobil al actiunilor omenesti.
Acord liber consimtit intre doua sau mai multe persoane fizice sau juridice, in scopul nasterii, modificarii sau stingerii unor raporturi juridice, rezultat al unor negocieri.
Sunt mijloace de convingere prin care se stabileste existenta unor acte sau fapte juridice si, automat, a unor drepturi si obligatii ce rezulta din acestea.
A declara vinovat pe cineva rpintr-o hotarare judecatoreasca,
Este persoana impotriva careia a fost pusa in miscare actiunea penala, moment din care acesta devine parte in procesul penal.
Document care justifica primirea unei sume de bani. Constituie un act justificativ de inregistrare a sumelor incasate in registrul de casa si in contabilitate.
Denumire data monedei unice europene.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Semne utilizate de intreprinderi, de fabrici, de comert sau de servici, pentru a deosebi produsele, lucrarile si serviciile lor de cele identice sau similare ale altor intreprinderi si pentru a stimula imbunatatirea calitatii produselor, lucrarilor si serviciilor.
Este instanta judecatoreasca ce judeca in prima instanta procesele si cererile date prin lege in competenta sa.
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
Potrivit dispozitiilor procesual penale, invinuitul dau inculpatul nu este obligat sa probeze nevinovatia sa,

STOICA ION, primar (la data savarsirii infractiunii) al orasului Buftea, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de luare de mita si instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata,
MARINESCU ADRIAN, imputernicit al firmei EXPERT LAND SERVICES (dezvoltator imobiliar), in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de dare de mita si fals in inscrisuri sub semnatura privata.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

Inculpatul Stoica Ion, in calitate de primar al orasului Buftea, in baza unei intelegeri anterioare, a primit la data de 20 decembrie 2008, de la inculpatul Marinescu Adrian, imputernicit al firmei EXPERT LAND SERVICES (proprietara unui teren din Buftea), cu titlu de mita, un autoturism MERCEDES 320 GL, in valoare de 86.544 euro, in schimbul efectuarii unor demersuri legale in virtutea functiei. Demersurile primarului s-au referit la intocmirea/avizarea unor documente preliminare construirii unui ansamblu de locuinte, in interesul comercial al unei firme private, precum si la dezvoltarea infrastructurii in zona de interes a dezvoltatorului imobiliar. Concret, demersurile au avut in vedere includerea planului urbanistic zonal (PUZ) al terenului respectiv in planul urbanistic general (PUG) al orasului Buftea, asfaltarea strazii de acces la terenul respectiv, asigurarea utilitatilor de apa si canal pentru terenul respectiv in perspectiva construirii unui ansamblu de locuinte pentru care coinculpatul Marinescu Adrian avea contract de exclusivitate pentru vanzarea locuintelor ce urmau a fi construite de catre dezvoltator.
In incercarea de a produce probe mincinoase referitoare la o pretinsa achitare a pretului autoturismului, la data de 14 ianuarie 2011, inculpatul Stoica Ion l-a instigat pe coinculpatul Marinescu Adrian sa redacteze olograf si sa-i inmaneze o chitanta care atesta, in mod nereal, ca acesta din urma ar fi primit 56.000 euro in schimbul autoturismului. Documentul a fost depus de Stoica Ion la dosarul penal la data de 2 iunie 2011, astfel incat sa denatureze faptele in favoarea sa.
In cauza s-a dispus luarea masurii asiguratorii constand in indisponibilizarea, prin instituirea sechestrului, asupra autoturismului marca Mercedes 320 GL, aflat in proprietatea lui Stoica Ion.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Ilfov.

Precizam ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta spre judecare, situatie care nu poate in nici un fel sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.Citeşte mai multe despre:    Fals in inscrisuri sub semnatura privata    DNA    Trimitere in judecata    Rechizitoriu    Tribunalul Ilfov

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Sase companii care ofera servicii de food & beverage in incinta Aeroportului Otopeni amendate pentru fixarea preturilor, concurenta neloiala
27 Mar 2021 | 963

ICCJ: Concurs real al infractiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinta de inscrisuri sub semnatura privata falsificate
23 Jan 2020 | 1099

CCR: eliminarea atributului Statului de a acorda amnistia sau gratierea colectiva/ individuala pentru „fapte de coruptie” incalca limitele revizuirii Constitutiei.
18 Jul 2019 | 1197

DNA: Sinteza condamnarilor din luna iunie 2019
16 Jul 2019 | 632

Persoane condamnate definitiv in luna mai 2019, in dosarele instrumentate de DNA
28 Jun 2019 | 1061

Proiectele de acte normative aprobate sau de care guvernul a luat act in sedinta Guvernului Romaniei din 12 iunie 2019
12 Jun 2019 | 1180Articole Juridice

Logodna. Evolutie. Conditii de valabilitate. Efecte juridice. Exemple practice
Sursa: Liliana Gologan

Conditiile dobandirii calitatii de ”victima indirecta” in cazul decesului unei persoane in jurisprudenta CEDO
Sursa: Av. Andrei-Gheorghe Gherasim

Despre regimul matrimonial, in general
Sursa: avocat STOICA IOANA

[Av. muncii] Incheierea unui contract individual de munca
Sursa: MCP Cabinet avocati

Jurisprudenţă

ICCJ. Fals in inscrisuri sub semnatura privata. Continutul infractiunilor de folosire sau prezentare cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - ICCJ

Anularea masurii suspendarii dispuse cu incalcarea unei decizii constitutionale confera drept la despagubire in temeiul art. 1 Protocolul 1 C.E.D.O.
Pronuntaţă de: Tribunalul Prahova Sectia I Civila, Sentinta civila nr. 875/2017, in sedinta publica din 10.03.2017

Decizie de concediere bazata pe un temei de drept declarat neconstitutional. Reintegrarea salariatului pe postul detinut si plata despagubirilor
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti, Sectia a VII-a pentru cauze privind Conflicte de munca si Asigurari sociale, Decizia nr. 2841/2016 din 31.05.2016

Neincheierea contractului individual de munca. Plata daunelor morale catre salariat
Pronuntaţă de: Judecatoria Targu-Jiu, Sectia Civila, Sentinta nr. 5074 din 16.06.2016