din anul 2007, atuul tau de DREPT!


Prima pagină » Articole juridice » Medierea » Partile obligate sa participe la sedinta de informare. Cererile incidentale

Partile obligate sa participe la sedinta de informare. Cererile incidentale

  Publicat: 08 Mar 2013       5105 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro        Secţiunea: Medierea  


Este acel raport juridic in continutul caruia intra dreptul subiectului activ, denumit creditor, de a cere subiectului pasiv, denumit debitor, sa dea, sa faca sau sa nu faca ceva, sub sanctiunea constrangerii de stat in cazul neexecutarii de buna voie.
Expresie folosita in trecut pentru a desemna obligatia legala de intretinere.
Desi art. 2 alin. (1) din legea medierii vorbeste de obligatia partilor de a participa la sedinta de informare privind avantajele medierii, alin. (12) al aceluiasi articol prevede sanctiunea inadmisibilitatii pentru situatia in care reclamantul nu si-a indeplinit aceasta obligatie .

1. Indicatie pe scrisori, colete, etc., ce contine numele si domiciliul destinatarului.
1. Acel fenomen care influenteaza actiunea cauzei, favorizeaza sau franeaza procesul dezvoltarii cauzei in efect.
Proces, pricina, cauza, conflict, neintelegere intre doua sau mai multe persoane,
1. Din punct de vedere economic, o cantitate dorita dintr-un anumit bun economic, care poate fi cumparata, intr-o perioada determinata, la anumite niveluri ale pretului.
1. Din punct de vedere economic, o cantitate dorita dintr-un anumit bun economic, care poate fi cumparata, intr-o perioada determinata, la anumite niveluri ale pretului.
Luarea de masuri � de exemplu, furnizarea de sprijin profesional, trimitere rapida la medic si diagnosticul rapid, adaptarea mediului de lucru � de indata ce apar simptomele.
1. Din punct de vedere economic, o cantitate dorita dintr-un anumit bun economic, care poate fi cumparata, intr-o perioada determinata, la anumite niveluri ale pretului.
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
Expresie folosita in trecut pentru a desemna obligatia legala de intretinere.
Act procesual pe care paratul are facultatea sa-l indeplineasca inainte de a incepe dezbaterea orala a procesului
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
Legatura intre doua sau mai multe infractiuni ori dintre dintre doua sau mai multe cauze aflate inaintea unuia sau mai multor organe jurisdictionale.
Cale de atac; actiune introdusa la instanta judecatoreasca superioara celei care a pronuntat o hotarare in prima instanta, prin care se solicita anularea hotararii judecatoresti si judecarea in fond a cauzei; cerere de apel

Paratul nu este obligat sa participe la o astfel de sedinta, insa neparticiparea lui nu afecteaza dreptul reclamantului de a se adresa instantei. Singura conditie pe care acesta trebuie sa o indeplineasca este sa se adreseze unui mediator care sa-l notifice pe parat in conditiile art. 43 din legea medierii, adresandu-i o invitatie scrisa, ce poate fi transmisa prin orice mijloc ce asigura confirmarea primirii textului [aceste mijloace sunt enumerate in art. 154 alin. (4)-(6) si art. 241 alin. (3) NCPC].


Ce se intampla in cazul cererilor incidentale, respectiv a cererii reconventionale sau a cererilor de interventie voluntara sau fortata formulate dupa inregistrarea cererii de chemare in judecata, intr-un litigiu in care participarea la sedinta de informare este obligatorie?


Este obligat paratul care formuleaza cerere reconventionala sau partea care intervine voluntar ori cea care formuleaza o cerere de interventie fortata a unui tert sa parcurga aceasta procedura prealabila? Credem ca raspunsul trebuie sa fie unul negativ, pentru ca litigiul este deja declansat, or rostul acestei proceduri este de a-l preintampina .
Daca cererea ar fi fost formulata distinct, in cadrul altui dosar, punandu-se, eventual, problema conexitatii (art. 139 NCPC), parcurgerea acestei proceduri ar fi fost obligatorie, cel care formuleaza o astfel de cerere avand pozitia unui reclamant care investeste instanta de judecata cu solutionarea unui litigiu.
Calea diferita de formulare a cererii, asadar, poate pune in sarcina partii o obligatie suplimentara sau, dimpotriva, o poate scuti de indeplinirea ei, dupa distinctiile mentionate.
S-ar putea ridica, totusi, in mod legitim, intrebarea daca, in cazul in care paratul, prin intampinare sau instanta din oficiu (acolo unde obligativitatea procedurii este prevazuta de lege) invoca exceptia lipsei procedurii prealabile, iar reclamantul invoca exceptia conexitatii, in masura in care aceasta ar fi admisa, ar putea duce la respingerea exceptiei de inadmisibilitate pentru lipsa procedurii prealabile? Credem ca raspunsul este unul negativ, din ratiunile deja aratate (calea aleasa). Un argument suplimentar ar fi si ordinea de solutionare a exceptiilor rezultand din dispozitiile art. 248 alin. (2) NCPC, exceptia de inadmisibilitate premergand celei de conexitate (desi prima este una de fond si a doua de procedura)


jud. dr. Andrea A. Chis, Curtea de Apel Cluj

Citeşte mai multe despre:    Mediere    Mediator    Obiectul medierii    Sedinta de informare mediere

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte Titluri

Transmiterea unor date personale in cadrul unui dosar aflat pe rolul instantelor de judecata
Sursa: Raportul pe anul 2020 al ANSPDCP

Instalarea unui sistem de supraveghere video de catre primarie, care nu respecta prevederile GDPR
Sursa: Raportul pe anul 2020 al ANSPDCP

Dezvaluirea de date unor terti, intr-un dosar aflat pe rolul instantelor judecatoresti
Sursa: Raportul pe anul 2020 al ANSPDCP

Dezvaluire pe intranet-ul institutiei de date din dosarul personal al salariatului
Sursa: Raportul pe anul 2020 al ANSPDCP

Prelucrare nelegala a datelor cu caracter personal prin utilizarea unor sisteme de supraveghere audio-video portabile in activitatea politistilor locali
Sursa: Raportul pe anul 2020 al ANSPDCP

GDPR: Dezvaluirea datelor cu caracter personal ale pacientilor pe un site
Sursa: Raportul pe anul 2020 al ANSPDCP

Un serviciu care pune in legatura directa, prin intermediul unei aplicatii electronice, clienti si soferi de taxi constituie un serviciu al societatii informationale din moment ce nu reprezinta o parte integranta dintr-un serviciu global al carui element principal ar fi o prestatie de transport
Sursa: EuroAvocatura.roJurisprudenţă

Transmitere fictiva a partilor sociale in scopul sustragerii de la urmarirea penala
Pronuntaţă de: R O M A N I A INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE Sectia Penala Decizia nr. 433/RC/2021

Delimitare unitati administrativ teritoriale. Atributiile instantelor judecatoresti in procedura de delimitare. Etapele delimitarii unitatilor administrativ teritoriale
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Iasi, Sectia Contencios administrativ si fiscal, Decizia nr. 501/2 iulie 2020

Reducerea programului de lucru si a salariului in contextul reducerii temporare a activitatii impune existenta unor motive obiective care nu depind de vointa exclusiva a angajatorului
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Timisoara - Decizia civila nr.135/2020

Actiune in raspundere civila delictuala. Repararea prejudiciului cauzat de emiterea unor acte administrative nelegale. Inadmisibilitate
Pronuntaţă de: I.C.C.J., Sectia I civila, decizia nr. 1016 din 2 iunie 2020

Producerea unui prejudiciu in patrimoniul angajatorului de catre un salariat al sau este de esenta raspunderii patrimoniale. Conditii raspundere patrimoniala
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Timisoara - Decizia civila nr. 158 din data de 15 martie 2019