Art. 71 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr.273/2004, aprobate prin HG nr.579/2016, stabileste ca indemnizatia, precum si concediul de acomodare se acorda proportional, in functie de numarul zilelor calendaristice ramase de la data la care a fost pusa in executare hotararea judecatoreasca privind incredintarea in vederea adoptiei si pana la implinirea duratei maxime prevazute de lege pentru acordarea concediului de acomodare sau, dupa caz, pana la implinirea termenului pentru care a fost acordat (in cazul in care adoptatorul a solicitat un concediu mai mic de 1 an de zile).
Acordarea concediului de acomodare si a indemnizatiei aferente se realizeaza de la data depunerii cererii pana la implinirea perioadei de 1 an calculata de la data punerii in executare a Hotararii de incredintare in vederea adoptiei.
Concediul de acomodare poate fi solicitat pana la data ramanerii definitive a sentintei de incuviintare a adoptiei (conform interpretarii coroborate a articolelor art.47 alin.(4) si art.50 din Legea nr.273/2004, republicata).
Suspendarea contractului individual de munca/raportului de serviciu se realizeaza in conditiile prevazute de Legea nr.53/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv de Legea nr.188/1999, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare si de alte legi speciale care reglementeaza raporturile de serviciu .
Pentru acordarea concediului de acomodare de catre angajator, persoana indreptatita trebuie sa depuna la acesta o cerere prin care solicita acordarea concediului, la care se anexeaza certificatul de grefa in baza caruia se executa hotararea judecatoreasca de incredintare in vederea adoptiei si documentul care atesta mutarea copilului la domiciliul familiei/persoanei adoptatoare (inregistrat la directia in a carei raza administrativ - teritoriala a fost protejat copilul).
Ulterior aprobarii de catre angajator a cererii de intrare in concediu, devin aplicabile dispozitiile art. XII sau dupa caz art. XIII din Legea nr. 57/2016, respectiv contractul individual de munca/raporturile de serviciu se suspenda din initiativa salariatului.
Potrivit art.106 din Legea nr.273/2004, republicata, angajatorul are obligatia de a aproba concediul de acomodare, in caz contrar, aceasta fapta constituind contraventie si putand a fi sanctionata potrivit legii. In scopul obtinerii indemnizatiei aferente concediului de acomodare este necesara depunerea la agentia pentru plati si inspectie sociala in a carei raza teritoriala domiciliaza solicitantul, a cererii si documentelor necesare (prevazute de art.50 alin.(2) din Legea nr.273/2004 si respectiv de art.67 alin.(2) din Normele metodologice aprobate prin Hotararea Guvernului nr.579/2012), inainte de ramanerea definitiva a hotararii de incuviintare a adoptiei.
Concediul de acomodare poate fi solicitat pana la data ramanerii definitive a sentintei de incuviintare a adoptiei (conform interpretarii coroborate a articolelor art.47 alin. (4) si art. 50 din Legea nr. 273/2004, republicata).
Munca la gri: provocari si riscuri in piata muncii din Romania Sursa: MCP avocati
Implementarea noii platform REGES-ONLINE Sursa: MCP avocati
Transformarea posturilor contractuale in functii publice dupa 1 ianuarie 2020 Sursa: MCP avocati
Impactul procesoarelor cunatice asupra economiei si asupra pietei muncii Sursa: MCP avocati
Autonomia dreptului muncii si principiile sale fundamentale Sursa: MCP avocati
Cine castiga procesul: dreptul sau faptele? Sursa: MCP avocati
Acordarea sporului pentru conditii degradante. Aspecte juridice si Jurisprudenta Sursa: MCP avocati
In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat? Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti
Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti
Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate? Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti
Conditiile speciale de munca presupun cote de contributii de asigurari sociale diferite Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti
Principiul non bis in idem in ceea ce priveste sanctiunile disciplinare Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti