din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2681 de useri onlinePrima pagină » Articole juridice » Intrebari si Raspunsuri Juridice » Legea 19/2020: Intrebari privind zilele libere pentru supravegherea copiilor

Legea 19/2020: Intrebari privind zilele libere pentru supravegherea copiilor

  Publicat: 28 Mar 2020       2091 citiri       Sursa: ITM        Secţiunea: Intrebari si Raspunsuri Juridice  


Organ de stat care exercita puterea executiva, constituit de puterea suprema de stat.
Act adoptat de organele de stat,
(Hard dollars) Banii pe care o firma broker/dealer ii plateste pentru analiza, cercetare sau alte servicii financiare prestate clientilor.
Persoana juridica sau persoana fizica cu sediul, respectiv domiciliul, in Romania ori sucursala, filiala, agentia, reprezentanta din Romania a unei persoane juridice straine cu sediul in strainatate, autorizata potrivit legii, care incadreaza forta de munca in conditiile legii.
Interval de timp in care un angajat este scutit conform legii sa lucreze si sa vina la lucru in cadrul unitatii cu care aceasta are incheiat un contract de munca.
Ascendenti de gradul I ai unei persoane, tatal si mama, fata de care aceasta are stabilita filiatia din casatorie sau din afara casatoriei, parinti firesti, ori ca urmare a infierii.
Termen folosit in t. VIII, art. 145, C. pen., partea generala, prin el intelegandu-se tot ce priveste autoritatile publice,
Ascendenti de gradul I ai unei persoane, tatal si mama, fata de care aceasta are stabilita filiatia din casatorie sau din afara casatoriei, parinti firesti, ori ca urmare a infierii.
Ascendenti de gradul I ai unei persoane, tatal si mama, fata de care aceasta are stabilita filiatia din casatorie sau din afara casatoriei, parinti firesti, ori ca urmare a infierii.
Suma de bani ce se acorda unei persoane pentru suportarea unor cheltuieli suplimentare (de deplasare, detasari etc) sau pentru efectuarea de activitati in afara programului obisnuit de lucru
Ansamblu de conditii si elemente naturale qle Terrei: aerul, apa, solul si subsolul, toate straturile atmosferice, toate materiile organice si anorganice, precum si fiintele vii, sistemele naturale ´┐Żn interactiune cuprinzand elementele enumerate anterior, inclusiv valorile materiale si spirituale.
Notiunea Stat de drept este, in general, utilizata pentru a sublinia diferentele existente intre regimurile democratice si regimurile autoritare (dictatoriale).


Q: De cand se poate solicita acordarea de zile libere pentru supravegherea copiilor avand in vedere faptul ca angajatorii invoca lipsa normelor de aplicare a Legii nr. 19/2020?


A: Legea se aplica incepand cu data de 21 martie 2020, respectiv data publicarii Hotararii de Guvern nr. 217/2020 in Monitorul Oficial, hotarare care stabileste efectiv numarul de zile libere, modul efectiv de aplicare a legii si modalitatea prin care angajatorii pot deconta sumele de bani .


Q: Pentru a beneficia de zile libere pentru supravegherea copiilor conform Legii nr. 19/2020, angajatul poate fi obligat de catre angajator sa epuizeze mai intai zilele aferente concediului de odihna pe anul in curs?


A: NU. Dreptul la concediu de odihna anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari, conform art. 144 alin. (2) din Codul_Muncii.


Q: In situatia in care ambii parinti ai copilului sub 12 ani sunt cadre medicale in sistemul public de sanatate, poate unul dintre ei sa beneficieze de zile libere pentru supravegherea copiilor?


A: In aceasta situatie niciunul dintre parinti nu poate beneficia de zile libere, dar unul dintre parinti beneficiaza suplimentar de o indemnizatie de 75% din salariul de baza, dar nu mai mult de 75% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat .
Citeşte mai multe despre:    Legea 19/2020    zile libere    zile libere coronavirus    alocatia pentru sustinerea familiei    Indemnizatia pentru fiecare zi libera

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte Titluri

Contract individual de munca, Model 2021. PDF si Word editabil
Sursa: MCP Cabinet avocati

Protectia sociala a salariatilor. Drepturi si Proceduri de care acestia pot beneficia (I ´┐Ż in general)
Sursa: avocat Irina Maria Diculescu

Beneficiarii Legii nr. 19/2020. Conditiile de acordare a indemnizatiei
Sursa: avocat Andreea-Cristina Deaconu

Pastrati-va si protejati-va salariatii! Veti avea din nou nevoie de ei!
Sursa: avocat Irina Maria Diculescu

Contract individual de munca, Model 2020. PDF si Word editabil
Sursa: MCP Cabinet avocati

Compensarea muncii suplimentare cu zile libere
Sursa: MCP Cabinet avocatiJurisprudenţă

Compensarea orelor suplimentare cu ore libere platite - posibila si peste termenul de 60 de zile
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Iasi, Decizia nr. 125 din 12.05.2020

Munca prestata peste programul normal de lucru devine ´┐Żautomat´┐Ż munca suplimentara
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Ploiesti - Decizia Civiala nr. 1539/19.10.2020

Compensarea orelor suplimentare lucrate cu zile libere
Pronuntaţă de: Tribunalul Arges - Sentinta Civila nr. 4324 din 12.11.2019

Comunicarea deciziei de concediere prin posta electronica. Inserarea motivelor concedierii in notificarea de preaviz
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti - Sentinta civila nr. 5926 din data de 04.11.2020

Decizia nr. 30/2020 privind examinarea recursului in interesul legii privind cauza reala si serioasa a concedierii. Selectarea salariatilor ce ar urma a fi concediati
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie