Preliminar, este necesar a se lamuri: ce semnifica norma de munca?
Norma de munca reprezinta o unitate de masura a unei cantitati si a unei calitati de bunuri si servicii realizate de catre un salariat intr-o anumita perioada de timp. Reprezinta ce produce un salariat, cantitativ si calitativ, un salariat aflat in subordonarea unui angajator in baza unui contract individual de munca, in exercitarea atributiilor si responsabilitatilor stabilite prin fisa de post.
Din pacate, dispozitiile Codului muncii sunt foarte superficiale in a da o definitie normei de munca . Pe de o parte, este explicabila aceasta situatie avand in vedere tehnica legislativa, devenind foarte greoi a stabili, de la caz la caz, ce ar insemna norma de munca, avand in vedere varietatea industriilor producatoare de bunuri si servicii, particularitatile fiecarei categorii si modul in care fiecare angajator intelege sa-si organizeze activitatea .
Este normarea muncii o obligatie a angajatorului sau, mai degraba un drept al acestuia?
Depinde de situatie. Intai de toate, aceasta normare a muncii trebuie privita ca o diligenta a angajatorului, in sensul ca acesta ar trebui sa aiba tot interesul in a stabili o norma de munca pentru ca ulterior, pe parcursul derularii raporturilor de munca sa poata verifica, prin raportare la norma de munca daca un salariat a prestat o anumita activitate si a produs o anumita cantitate de bunuri si servicii la o anumita calitate si sa poata trasa anumite dispozitii catre salariat, precum si sa poata aplica anumite sanctiuni.
Pe de alta parte, neexistand nicio sanctiune aplicata angajatorului pentru neintocmirea unei norme de munca, poate fi privita ca pe o recomandare a legiuitorului ca, in derularea raporturilor de munca, tocmai pentru motivele aratate mai devreme, sa existe implementata o normare a muncii, in conditiile legii, cu consultarea reprezentantilor salariatilor sau a sindicatului, dupa caz.
Care sunt tipurile de norma de munca si de catre cine si pe ce criterii se stabilesc?
Normele de munca nu pot fi clasificate exigent. Putem discuta despre nome cantitative, calitative, sau o hibridizare a acestora. Apanajul stabilirii unei norme de munca este, evident, al angajatorului, pentru ca acesta este cel care se afla intr-o pozitie de superioritate fata de salariatul aflat intr-o relatie de subordonare.
Bineinteles ca stabilirea unei norme de munca nu se realizeaza arbitrar de catre angajator, ci, in primul rand, cu consultarea reprezentantilor salariatilor sau a sindicatului, daca este cazul, cu respectarea anumitor standarde care privesc capacitatea fiecarui profesionist de a duce la indeplinire si a realiza o anumita norma de munca fara a se ajunge la o epuizare fizica sau psihica a salariatului.
Deci, in realizarea unei norme de munca sunt angrenate mai multe elemente: angajatorul, care initiaza stabilirea normei de munca, anumite criterii stabilite de profesionisti, de tehnicieni, si, nu in ultimul rand, poate sa intervina si personalul de sanatate si securitate in munca pentru a verifica daca, pentru producerea unei anumite cantitati de bunuri si servicii s-ar ajunge, sau nu, la o epuizare fizica sau psihica a salariatului
Poate angajatorul sa stabileasca norme de munca numai pentru o anumita categorie de salariati care desfasoara o anumita activitate?
In principiu, da. Angajatorul nu are obligatia de a stabili norme de munca pentru toti salariatii. Normele de munca sunt stabilite mai ales acolo unde este necesar, unde angajatorul considera necesar a stabili, de exemplu, cate suruburi trebuie sa faca un anumit salariat .
Evident ca sunt categorii de salariati pentru care normarea muncii este greu de realizat. Un exemplu ar fi personalul de paza: evident ca nu se poate stabili o normare a muncii pentru personalul de paza, ci doar un program, o perioada de timp in care salariatul este necesar a fi la dispozitia angajatorului si a desfasura o anumita activitate .
De asemenea, o normare a muncii este dificil a se realiza in domeniile in care creativitatea umana joaca un rol important. Evident ca se stabilesc anumite deadline-uri pentru o activitate desfasurata de un salariat, dar asta nu presupune neaparat o normare a muncii, cum ar fi, sa se realizeze 50 de inventii, intr-un an de zile, prin creativitatea unui anumit salariat .
Exista o diferenta intre norma de munca si timpul/durata muncii? Iar daca da, care este aceasta?
Intre norma de munca si timpul in care un salariat este obligat a-si desfasura activitatea exista o interdependenta. Cum aratam si la inceput, timpul este o unitate la care se raporteaza realizarea unei anumite cantitati si calitati de bunuri si servicii . In lipsa raportarii la o unitate de timp, este evident ca se lipseste de fundament si norma de munca . Exista o interdependenta intre acestea. Norma de munca se raporteaza la o anumita unitate de timp prestabilita prin contractul individual de munca sau alte dispozitii cu caracter obligatoriu ale angajatorului.
Acordarea sporului pentru conditii degradante. Aspecte juridice si Jurisprudenta Sursa: MCP avocati
Protectia maternitatii la locul de munca. Interdictie absoluta sau exista situatii in care salariatele gravide pot fi concediate? Sursa: MCP avocati
Neachitarea integrala a drepturilor salariale. Probleme practice si solutii juridice. Sursa: MCP avocati
Clauza de mobilitate. Conditii de validitate si regimul fiscal aplicabil Sursa: MCP avocati
Hartuirea la locul de munca. Criterii de identificare si masuri legale Sursa: MCP avocati
Regulamentul intern al societatii. Formalism sau instrument esential in caz de conflict de munca? Sursa: MCP avocati
Contractul de calificare profesionala. Analiza juridica si aplicatii practice Sursa: MCP avocati
In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat? Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti
Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti
Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate? Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti
Conditiile speciale de munca presupun cote de contributii de asigurari sociale diferite Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti
Principiul non bis in idem in ceea ce priveste sanctiunile disciplinare Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti