Prin Legea nr. 283/2022, art. 35 din Codul muncii a fost modificat, in sensul introducerii interdictiei suprapunerii programului de lucru in cazul salariatilor care au doua sau mai multe contracte individuale de munca, incheiate cu acelasi angajator sau cu angajatori diferiti.
Pentru a clarifica modul in care schimbarile aduse legislatiei muncii afecteaza raporturile de munca ale salariatilor se impune a se lamuri in ce conditii putea un salariat sa incheie mai multe contracte de munca anterior acestei modificari, fata de conditiile in care se poate efectua acest lucru conform reglementarilor actuale.
Atat conform legislatiei anterioare, cat si in prezent, este evident ca incheierea mai multor contracte individuale de munca, fie cu acelasi angajator, fie cu angajatori diferiti, se poate realiza in temeiul legii.
Anterior modificarilor operate prin Legea nr. 283/2022, salariatul putea sa incheie oricate contracte individuale de munca avea posibilitatea, cu respectarea obligatiilor asumate prin aceste contracte individuale de munca, in sensul de a fi in masura sa realizeze norma de munca la care se obliga prin respectivele contracte individuale de munca .
Pe de alta parte, daca discutam de incheierea mai multor contracte individuale de munca la acelasi angajator, angajatorul avea si are in continuare obligatia de a respecta repausurile legale stabilite prin Codul muncii: repausul zilnic de 12 ore, cel saptamanal de 48 de ore consecutive si, bineinteles, repausul anual sau concediul de odihna de care beneficiaza salariatul.
Ulterior completarilor aduse de Legea 283/2022 s-a stabilit in mod expres ca salariatului ii este interzis a avea mai multe contracte de munca, in intervalul aceluiasi program de lucru, la acelasi angajator sau la angajatori diferiti.
In fapt, aceasta completare adusa Codului muncii vizeaza cu precadere sectorul privat, unde se stie ca s-a recurs la incheierea mai multor contracte individuale de munca la acelasi angajator .
Exista situatii in care un salariat nu ar putea incheia mai multe contracte individuale de munca, indiferent daca programul de lucru se suprapune sau nu?
Evident ca sunt situatii in care legea instituie o interdictie ca salariatul sa desfasoare activitate in alte locuri de munca in care ar intra in incompatibilitate.
Pe de alta parte, insusi angajatorul, in sectorul privat, poate stabili prin contractul individual de munca sau actele aditionale la acesta, interdictia ca salariatul, pe durata in care acesta isi desfasoara activitatea pentru angajatorul respectiv, sa incheie alte contracte individuale de munca, fie cu alte entitati care intra in concurenta directa sau indirecta cu activitatea angajatorului fie, pur si simplu, motivat de faptul ca angajatorul nu agreeaza ca salariatul sa desfasoare si alte activitati care ar afecta capacitatile sale fizice si psihice in desfasurarea activitatii pentru angajatorul respectiv.
La ce sanctiuni se expun salariatii, atat din partea angajatorilor, cat si din partea autoritatilor, in cazul incheierii mai multor contracte de munca ale caror programe se suprapun? Dar angajatorii care incheie mai multe contracte de munca cu un salariat, cu suprapunerea programului de lucru?
In functie de fiecare situatie particulara, pot aparea repercusiuni specifice. Daca discutam de incalcarea de catre salariat a interdictiei instituita de angajator cu privire la desfasurarea de catre salariat a unei activitati paralele, evident ca aceasta poate constitui o abatere disciplinara.
In ceea ce priveste angajatorul, de exemplu, din sectorul public, care incalca aceasta interdictie, evident ca la un control al Curtii de conturi s-ar constata ca angajatorul respectiv a incheiat cu o anumita persoana mai multe contracte individuale de munca, desi exista aceasta interdictie .
Acordarea sporului pentru conditii degradante. Aspecte juridice si Jurisprudenta Sursa: MCP avocati
Protectia maternitatii la locul de munca. Interdictie absoluta sau exista situatii in care salariatele gravide pot fi concediate? Sursa: MCP avocati
Neachitarea integrala a drepturilor salariale. Probleme practice si solutii juridice. Sursa: MCP avocati
Clauza de mobilitate. Conditii de validitate si regimul fiscal aplicabil Sursa: MCP avocati
Hartuirea la locul de munca. Criterii de identificare si masuri legale Sursa: MCP avocati
Regulamentul intern al societatii. Formalism sau instrument esential in caz de conflict de munca? Sursa: MCP avocati
Contractul de calificare profesionala. Analiza juridica si aplicatii practice Sursa: MCP avocati
In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat? Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti
Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti
Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate? Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti
Conditiile speciale de munca presupun cote de contributii de asigurari sociale diferite Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti
Principiul non bis in idem in ceea ce priveste sanctiunile disciplinare Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti