din anul 2007, atuul tau de DREPT!


Prima pagină » Articole juridice » Contracte Civile si Comerciale » Contractul de intretinere

Contractul de intretinere

  Publicat: 29 Jul 2008       13618 citiri       Sursa: EuroAvocatura        Secţiunea: Contracte Civile si Comerciale  


Acord liber consimtit intre doua sau mai multe persoane fizice sau juridice, in scopul nasterii, modificarii sau stingerii unor raporturi juridice, rezultat al unor negocieri.
Acord liber consimtit intre doua sau mai multe persoane fizice sau juridice, in scopul nasterii, modificarii sau stingerii unor raporturi juridice, rezultat al unor negocieri.
Contractul de ´┐Żntreţinere este un contract cu titlu oneros, ´┐Żn temeiul căruia una din părţi transmite celeilalte proprietatea unuia sau mai multor bunuri, ´┐Żn schimbul obligaţiei pe care aceasta şi-o asumă de a-i presta, ´┐Żn natură, cele necesare traiului ´┐Żn tot timpul vieţii, fiind ´┐Żn acelaşi timp un contract aleatoriu, pentru că durata obligaţiei debitorului este ´┐Żn funcţie de durata vieţii creditorului, eveniment necert.

Persoana fizica sau juridica care a primit o suma de bani sau alte valori de la creditor,
In dreptul penal, situatie caracterizata prin: a. participarea mai multor persoane la savarsirea aceleiasiinfrcatiuni; b. savarsirea a doua sau mai multor infractiuni prin acelasi act; c. in cadrul infractiunii continuate sau in orice alte cazuri cand doua sau mai multe acte materiale alcatuiesc o singura infractiune.
Creditor a carui creanta este garantata prin gaj, adica printr-un drept real accesoriu avand ca obiect unul sau mai multe bunuri mobile pe care titularul dreptului de creanta le poate executa cu prioritate,
Acord liber consimtit intre doua sau mai multe persoane fizice sau juridice, in scopul nasterii, modificarii sau stingerii unor raporturi juridice, rezultat al unor negocieri.
In considerarea unei anumite persoane, expresie latina care defineste actele juridice la incheierea carora elementul determinant l-au constituit aptitudinile,
Desfiintarea unui contract sinalagmatic cu executare succesiva, la cererea uneia dintre parti, ca urmare a faptului ca cealalta parte nu si-a executat in mod culpabil obligatiile contractactuale.
(lat. culpa "vina")Forma a vinovatiei, prevazuta in cap. I, t. II, art. 19, C. pen., partea generala.
Denumire generica pentru toate felurile de monede si semne ale valorii. Au aparut din necesitatea de a facilita schimburile de marfuri.
Depasire a legalitatii,
Relatie sociala care ia nastere in legatura cu insusirea de catre oameni a buburilor materiale, in primul rand a mijloacelor de productie.
(In sensul Legii 10 din 2001). Orice teren si/sau constructie situat in intravilan, cu oricare din destinatiile avute la data preluarii, precum si orice bun mobil devenit imobil prin incorporare in aceasta constructie,
Persoana careia, cu respectarea prevederilor legale referitoare la evidenta populatiei, i se permite sa foloseasca o parte din suprafata locativa, de catre persoana care detine legal,
Desemneaza persoana juridica, autoritatea publica locala, asociatia de persoane juridice/autoritati publice locale, care beneficiaza de finantare provenind din asistenta financiara nerambursabila, ca urmare a selectarii cererii de finantare.
Prestarea ´┐Żntreţinerii, ´┐Żn sarcina debitorului, este obligaţia de a face, cu caracter strict personal, care, ´┐Żn caz de neexecutare, determină rezilierea contractului respectiv.

´┐Żn raport cu conţinutul contractului, obligaţia de ´┐Żntreţinere asumată de debitor are caracter de indivizibilitate c´┐Żnd este instituită ´┐Żn beneficiul mai multor creditori, fără a se preciza că este vorba de obligaţii distincte pentru fiecare, ´┐Żn funcţie de numărul şi/sau valoarea bunurilor ´┐Ż obiect al contractului, după cum ele erau proprii ale fiecăruia dintre creditori sau comune. ´┐Żn acest caz, deci, debitorul nu s-a obligat să presteze două ´┐Żntreţineri distincte, corespunzător a ceea ce a primit de la fiecare din creditori, ci există o singură obligaţie indivizibilă.

´┐Żn cazul unei obligaţii de ´┐Żntreţinere indivizibile, cu mai mulţi creditori, debitorul nu şi-a ´┐Żndeplinit obligaţia atunci c´┐Żnd a satisfăcut numai pe unul din creditori, deoarece obligaţia indivizibilă nu este susceptibilă de executarea parţială, sancţiunea civilă a rezoluţiunii contractului duc´┐Żnd la restituirea tuturor bunurilor ´┐Ż obiect al contractului, indiferent cărora şi ´┐Żn ce proporţii au aparţinut fiecărui creditor .

Pentru a fi parte ´┐Żn procesul civil, reclamantul, ca şi p´┐Żr´┐Żtul, trebuie să aibă, printre altele, calitate procesuală activă sau, după caz, pasivă, lipsa acestuia conduc´┐Żnd la respingerea acţiunii.

Contractul de ´┐Żntreţinere ´┐Ż fiind un contract intuitu personae ´┐Ż nu poate fi atacat cu acţiune ´┐Żn reziliere dec´┐Żt de creditorul ´┐Żntreţinerii, nu şi de succesorii acestuia, care pot doar să continue procesul intentat de creditorul decedat.

Rezilierea contractului de ´┐Żntreţinere se dispune numai dacă, din culpa debitorului, nu a primit ´┐Żntreţinerea prevăzută ´┐Żn contract, care, de regulă, constă ´┐Żn asigurarea hranei, ´┐Żmbrăcămintei, medicamentelor, satisfacerea oricăror alte nevoi şi se prestează ´┐Żn natură. ´┐Żn lipsa unui impediment legal, părţile pot conveni ´┐Żnsă, la data contractului sau ulterior, ca ´┐Żntreţinerea să fie convertită, permanent sau temporar, ´┐Żntr-o sumă de bani pe care debitorul-´┐Żntreţinător trebuie să o plătească creditorului-´┐Żntreţinut, pentru acoperirea, total sau parţial, a obligaţiei de ´┐Żntreţinere cuvenită.

Refuzul de a primi ´┐Żntreţinerea cuvenită, fără un motiv temeinic, constituie un abuz al creditorului, acesta neput´┐Żnd obţine rezilierea contractului, preval´┐Żndu-se de propria-i culpă.

Dacă creditorul ´┐Żntreţinerii şi-a rezervat uzufructul viager al imobilului a cărui nudă proprietate s-a dob´┐Żndit de debitorul ´┐Żntreţinerii pe data contractului, acesta din urmă poate locui ´┐Żn imobil numai ca tolerat şi urmează a fi evacuat la cererea creditorului, beneficiar al uzufructului pe durata vieţii.
Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul BucurestiŞtiri Juridice
Legislaţie

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...

OUG 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invatamant si alte sectoare de activitate bugetara
Ordonanta de urgenta 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invata ...

Legea 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor colective ale consumatorilor
Legea nr. 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor cole ...