din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2954 de useri online



Prima pagină » Articole juridice » Aparitii Editoriale » Dreptul Uniunii Europene. Comentarii, jurisprudenta si doctrina

Dreptul Uniunii Europene. Comentarii, jurisprudenta si doctrina

  Publicat: 21 May 2009       8375 citiri       Sursa: Editura Hamangiu        Secţiunea: Aparitii Editoriale  


Este un acord incheiat in scris intre subiectele de drept international si guvernat de dreptul international, incheiat in scopul de a produce efecte juridice si consemnat intr-un instrument unic sau, in doua sau mai multe instrumente conexe, oricare ar fi denumirea sa.
Ansamblu de solutii pronuntate de catre organele de jurisdictie in legatura cu probleme de drept sau institutiile juridice examinate cu prilejul desfasurarii litigiilor din competenta lor.
Potrivit Legii 213/1998 privind proprietatea publica si regimul juridic al acesteia, totalitatea bunurilor care formeaza obiectul dreptului de proprietate publica.
Best-seller international, Cartea cartilor in materia dreptului comunitar pentru mii de practicieni si studenti, tratatul de fata reuneste intr-un ghid complet si accesibil comentariile autorilor, extrase din jurisprudenta relevanta a instantelor comunitare si din lucrarile de referinta ale doctrinei in domeniu .

Legatura juridico-politica permanenta ce exista intre stat si cetatean se numeste cetatenie.In societatea noastra se discuta pe larg problema cetateniei.
O firma ocupa o pozitie dominanta atunci cand este in masura sa actioneze independent de concurentii, clientii, furnizorii sai si, in final, de consumatorul final.
In sensul restrans al termenului, dreptul comunitar este format din Tratatele fondatoare (dreptul primar) si din prevederile instrumentelor adoptate de institutiile comunitare in aplicarea acestora (legislatia secundara: regulamente, directive, etc). Odata adoptata Constituia Europeana, aceasta va inlocui tratatele fondatoare.
Este acea stare a patrimoniului debitorului care se caracterizeaza prin insuficienta fondurilor banesti disponibile pentru plata datoriilor exigibile:
�Integrarea Romaniei in Uniunea Europeana� poate deveni o fraza goala de continut in lipsa acceptarii consecintelor sale: legislatia aplicabila in Romania nu este doar cea nationala iar realitatea juridica cotidiana izvoraste si din inconturnabila componenta europeana. Libera circulatie marfurilor, a lucratorilor, a serviciilor si a capitalurilor, cetatenia UE, acordurile anticoncurentiale dintre societatile comerciale, abuzul de pozitie dominanta si concentrarile, actiunea in despagubiri introdusa de o persoana privata, piata unica, sunt doar cateva din notiunile de drept comunitar indispensabile pentru orice jurist, pe care lucrarea de fata le dezvaluie intr-o analiza uimitor de accesibila, cursiva, completa si rafinata.

Tratatul se adreseaza practicienilor (avocati, consilieri juridici, judecatori, procurori, executori judecatoresti, practicieni in insolventa etc.), dar si justitiabililor, si, nu in ultimul rand, studentilor si cadrelor didactice

AUTOR: Paul Craig, Grainne de Burca





Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti



Ştiri Juridice
Legislaţie

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...

OUG 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invatamant si alte sectoare de activitate bugetara
Ordonanta de urgenta 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invata ...

Legea 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor colective ale consumatorilor
Legea nr. 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor cole ...