din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1883 de useri online



Prima pagină » Articole juridice » Urmarirea Penala si Judecata in cauzele cu Minori » Participarea procurorului in cauzele cu infractori minori

Participarea procurorului in cauzele cu infractori minori

  Publicat: 01 Jan 2008       10586 citiri       Sursa: EuroAvocatura        Secţiunea: Urmarirea Penala si Judecata in cauzele cu Minori  


In cauzele cu infractori minori, participarea procurorului este obligatorie.

Una din formele importante prin care se manifesta dreptul de aparare,
Presupunere, supozitie cu privire la anumite (legaturi, relatii intre) fenomene; presupunere cu caracter provizoriu, formulata pe baza datelor experimentale existente la un moment dat.
Este persoana fata de care se efecuteaza urmarirea penala, cat timp nu a fost pusa in miscare actiunea penala impotriva sa.
Este persoana impotriva careia a fost pusa in miscare actiunea penala, moment din care acesta devine parte in procesul penal.
Persoana fizica in virsta de pana la 18 ani.
Codul de procedura civila reglementeaza judecata in fond a cauzelor civile, judecata care cunoaste trei faze (etape):
Contract prin care este asigurata plata de catre debitor/garantul/garantii sai a obligatiilor sale fata de creditorul sau.
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Este acel raport juridic in continutul caruia intra dreptul subiectului activ, denumit creditor, de a cere subiectului pasiv, denumit debitor, sa dea, sa faca sau sa nu faca ceva, sub sanctiunea constrangerii de stat in cazul neexecutarii de buna voie.
1. Din punctul de vedere al drepului civil, dreptul de dispozitie este alcatuit din dreptul de dispozitie materiala si dreptul de dispizitie juridica.
Astfel, potrivit art. 315 alin. (1) C.proc.pen., procurorul este obligat sa participe la sedintele de judecata ale judecatoriilor, printre altele, si in situatiile prevazute de art. 171 alin. (2) C.proc.pen. Dispozitiile la care se face trimitere prevad, intre alte cazuri in care asistenta juridica este obligatorie, si ipoteza in care invinuitul sau inculpatul este minor.

Prin urmare, la solutionarea cauzelor cu infractori minori participarea procurorului este obligatorie, nerespectarea acestei obligatii fiind sanctionata cu nulitatea absoluta prevazuta de art. 197 alin. (2) C.proc.pen.
La sedintele de judecata ale celorlalte instante, participarea procurorului este obligatorie in toate cazurile [art. 315 alin. (2) C.proc.pen.].
Practic, procurorul participa la sedintele de judecata intr-o dubla calitate , si anume aceea de a sustine inculparea in cursul judecatii, actiunea penala, iar pe de alta parte, de a manifesta rol activ in vederea aflarii adevarului si respectarii dispozitiilor legale in faza de judecata .

Participarea procurorului se impune mai ales ca o garantie a respectarii drepturilor minorului, care, datorita starii sale psiho-fizice, nu este capabil sa-si faca singur o aparare corespunzatoare.

Sub aspectul intinderii participarii procurorului, trebuie remarcat ca aceasta este definita chiar in lege. Astfel, in cuprinsul art. 315 C.proc.pen. se arata ca procurorul participa �la sedintele de judecata ale judecatoriilor�. Prin urmare, procurorul participa pe tot parcursul judecatii, cu asigurarea prezentei inculpatului si a celorlalte parti in proces, cu un complet legal constituit, cu respectarea principiilor oralitatii si conlradictorialitatii.

Avand in vedere ca toate activitatile procesuale ce se desfasoara in fata instantei au loc in sedinta de judecata, inseamna ca procurorul, obligat sa participe la aceste sedinte, ia cunostinta de toate activitatile procesuale.
Fata de aceasta situatie, ii revine obligatia sa manifeste rol activ pentru respectarea dispozitiilor legale privitoare la judecarea cauzelor cu minori, avand la dispozitie mijloace procesuale pentru realizarea acestui scop (poate ridica exceptii, pune intrebari inculpatului, cere administrarea de noi probe, lua cuvantul la dezbaterea fondului, exercita si sustine, acolo unde legea prevede, caile ordinare si extraordinare de atac etc.).




Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti



Ştiri Juridice
Legislaţie

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...

OUG 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invatamant si alte sectoare de activitate bugetara
Ordonanta de urgenta 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invata ...

Legea 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor colective ale consumatorilor
Legea nr. 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor cole ...