din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1776 de useri onlinePrima pagină » Articole juridice » CEDO. Justitie Europeana » Inghetarea fondurilor persoanelor banuite de a avea legaturi cu Ben Laden, cu Al-Qaida si cu talibanii nu se aplica in privinta anumitor prestatii de asigurari sociale platite sotiilor acestora

Inghetarea fondurilor persoanelor banuite de a avea legaturi cu Ben Laden, cu Al-Qaida si cu talibanii nu se aplica in privinta anumitor prestatii de asigurari sociale platite sotiilor acestora

  Publicat: 29 Apr 2010       2303 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro        Secţiunea: CEDO. Justitie Europeana  


Regulamentul prin care se dispune inghetarea fondurilor nu se aplica decat in privinta activelor care pot fi utilizate pentru a sustine activitati teroriste

Exceptie de la dispozitiile unui act normativ,
Prestatiile de asigurari sociale reprezinta venit de inlocuire pentru pierderea totala sau partiala a veniturilor profesionale, ca urmare a batranetii, invaliditatii, accidentelor, bolii, maternitatii sau decesului si care se acorda sub forma de:
Mijloace de plata formate din monede si bancnote.
Persoanele, altele decat cele care apartin familiei extinse, care,
Este acel raport juridic in continutul caruia intra dreptul subiectului activ, denumit creditor, de a cere subiectului pasiv, denumit debitor, sa dea, sa faca sau sa nu faca ceva, sub sanctiunea constrangerii de stat in cazul neexecutarii de buna voie.
Totalitatea bunurilor si creantelor (drepturi de incasare) apartinand subiectului economic;
Infractiunea se consuma in momentul in care,
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
Prestatiile de asigurari sociale reprezinta venit de inlocuire pentru pierderea totala sau partiala a veniturilor profesionale, ca urmare a batranetii, invaliditatii, accidentelor, bolii, maternitatii sau decesului si care se acorda sub forma de:
Ca si componenta a structurii organizatorice, totalitate a posturilor care au aceleasi caracteristici principale referitoare la obiective, sarcini, autoritate si responsabilitate.
Lucruri utile omului, cu valoare economica si susceptibile de apropiere.
In contabilitate, ca parte a capitalurilor proprii din cadrul pasivului bilantier, sunt constituite prin modalitati precis explicitate si pentru un scop precizat.
Lista electorala - lista ce cuprinde toti alegatorii care isi exercita dreptul de vot in cadrul unei sectii de votare;
Prestatiile de asigurari sociale reprezinta venit de inlocuire pentru pierderea totala sau partiala a veniturilor profesionale, ca urmare a batranetii, invaliditatii, accidentelor, bolii, maternitatii sau decesului si care se acorda sub forma de:
Proces, pricina, cauza, conflict, neintelegere intre doua sau mai multe persoane,
Ansamblul atributiilor stabilite de lege, care confera autoritatilor si institutiilor administratiei publice drepturi si obligatii de a desfasura,
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Una din hotararile judecatoresti, prevazuta in cap. I, t, II, C. proc. pen. partea speciala.
Reprezinta anularea, suprimarea unei legi sau a unei dispozitii legale si care are ca rezultat scoaterea din vigoare, in total sau in parte, a unui act normativ printr-un alt act normativ de aceeasi valoare juridica sau de o valoare juridica superioara.
Ansamblul complex de masuri si actiuni realizate pentru a raspunde nevoilor sociale ale persoanelor, familiilor, grupurilor sau comunitatilor,

Pentru punerea in aplicare a anumitor rezolutii ale Organizatiei Natiunilor Unite, Consiliul a adoptat un regulament1 prin care se dispune inghetarea fondurilor si a altor resurse economice ale anumitor persoane care au legatura cu Osama ben Laden, cu reteaua Al Qaida si cu talibanii, care figureaza pe o lista stabilita de ONU. Mai precis, regulamentul interzice sa se puna, direct sau indirect, fonduri la dispozitia acestor persoane sau sa se utilizeze fonduri in beneficiul lor. Cu toate acestea, regulamentul permite o derogare daca statele membre considera ca aceste fonduri sunt necesare pentru cheltuielile de baza, ca de exemplu pentru hrana.
Ministerul britanic al finantelor a considerat ca acordarea unor prestatii de asigurari sociale sau de asistenta, precum: sprijin in completarea veniturilor, alocatii de subzistenta pentru persoanele cu handicap, alocatii familiale, indemnizatii de locuinta si reduceri la impozitele locale, in favoarea sotiilor persoanelor inscrise pe lista, este interzisa de regulament. Astfel, dat fiind ca veniturile respective ar putea fi eventual folosite pentru acoperirea cheltuielilor de baza ale familiei, precum achizitionarea de hrana pentru mesele in comun, acestea ar fi puse in mod indirect la dispozitia sotilor sau ar putea beneficia acestora.Totusi, ministerul britanic a decis ca sotiile pot face obiectul unei derogari si pot sa primeasca aceste prestatii in mod conditionat. In primul rand, acestea nu pot preleva din contul in care se varsa prestatiile decat 10 GBP (aproximativ 11 euro) in numerar pentru fiecare membru de familie . In al doilea rand, acestea au obligatia sa transmita catre minister un extras lunar, in care sunt inregistrate toate cheltuielile din luna precedenta, insotit de chitante privind bunurile achizitionate si de o copie a extraselor bancare lunare. In al treilea rand, autorizatia este insotita de un avertisment prin care se atrage atentia asupra faptului ca punerea la dispozitia sotului a unor sume in numerar, a unor active financiare sau a unor resurse economice constituie infractiune .Sotiile vizate au contestat aceasta decizie, sustinand ca interdictia nu se aplica in privinta prestatiilor in cauza. House of Lords, sesizata cu aceasta cauza, a solicitat Curtii de Justitie sa stabileasca daca interdictia de a pune, direct sau indirect, fonduri la dispozitia persoanelor desemnate se aplica si in privinta unor prestatii de asigurari sociale sau de asistenta acordate sotiilor persoanelor inscrise pe lista referitoare la inghetarea fondurilor.
Curtea constata ca, avand in vedere ca exista anumite divergente intre diferitele versiuni lingvistice ale regulamentului si ale rezolutiei Consiliului de Securitate al Natiunilor Unite pe care acest regulament urmareste sa il puna in aplicare, regulamentul trebuie sa fie interpretat in functie de obiectul sau, care este combaterea terorismului international. Obiectivul inghetarii fondurilor este de a impiedica accesul persoanelor vizate la resurse economice sau financiare, indiferent de natura lor, pe care acestea le-ar putea utiliza pentru a sprijini activitati teroriste. In special, acest obiectiv trebuie inteles in sensul ca masura de inghetare a fondurilor nu se aplica decat in privinta activelor care pot fi transformate in fonduri, in bunuri sau in servicii care pot fi utilizate pentru a sustine activitati teroriste.Curtea considera ca interpretarea data de ministerul britanic al finantelor, respectiv ca prin primirea de prestatii de stat sotiile pun fonduri in mod indirect la dispozitia sotilor lor, nu s-a intemeiat pe vreun risc oarecare ca sumele acordate sa poata fi deturnate in scopul de a sustine activitati teroriste.
Nu s-a sustinut ca sotiile vizate retransmit aceste fonduri sotilor in loc sa le destineze cheltuielilor de baza ale familiei lor. O astfel de deturnare de fonduri ar fi de altfel acoperita de interdictia prevazuta de regulament si ar constitui, in conformitate cu dreptul national, o infractiune care se sanctioneaza penal.
Nu s-a contestat ca fondurile in discutie sunt in mod real utilizate de sotiile respective pentru a acoperi necesitatile esentiale ale familiei din care fac parte persoanele inscrise pe lista .
Or, posibilitatea transformarii acestor fonduri in mijloace care pot fi utilizate in sustinerea unor activitati teroriste apare dificil plauzibila intrucat prestatiile sunt stabilite la un nivel care vizeaza sa acopere doar necesitatile strict vitale ale persoanelor avute in vedere.Prin urmare, Curtea concluzioneaza ca beneficiul pe care o persoana inscrisa pe lista l-ar putea avea in mod indirect din plata unor alocatii sociale sotiei sale, nu pune in discutie obiectivul regulamentului.
In consecinta, Curtea declara ca, in imprejurari precum cele din speta, regulamentul nu se aplica in privinta acordarii de prestatii de asigurari sociale sau de asistenta sotiilor persoanelor inscrise pe lista referitoare la inghetarea fondurilor.MENTIUNE: Trimiterea preliminara permite instantelor din statele membre ca, in cadrul unui litigiu cu care sunt sesizate, sa adreseze Curtii intrebari cu privire la interpretarea dreptului Uniunii sau la validitatea unui act al Uniunii. Curtea nu solutioneaza litigiul national. Este de competenta instantei nationale sa solutioneze cauza conform deciziei Curtii. Aceasta decizie este obligatorie, in egala masura, pentru celelalte instante nationale care sunt sesizate cu o problema similara.


1 Regulamentul (CE) nr. 881/2002 al Consiliului din 27 mai 2002 de instituire a unor masuri restrictive specifice impotriva anumitor persoane si entitati care au legatura cu Osama ben Laden, cu reteaua Al Qaida si cu talibanii si de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 467/2001 al Consiliului de interzicere a exportului anumitor marfuri si servicii catre Afganistan, de intarire a interdictiei de zbor si de extindere a inghetarii fondurilor si a altor resurse financiare in ceea ce ii priveste pe talibanii din Afganistan (JO L 139, p. 9, Editie speciala, 18/vol. 1, p. 189), astfel cum a fost modificat prin Regulamentul (CE) nr. 561/2003 al Consiliului din 27 martie 2003 (JO L 82, p. 1, Editie speciala, 18/vol. 2, p. 29).

Citeşte mai multe despre:    Terorism    ONU    Al Qaida    Osama ben Laden    Asigurari sociale    Curtea de Justitie a Uniunii Europene

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte Titluri

Model contract de munca 2024. CIM editabil 2024!
Sursa: EuroAvocatura.ro

Declaratia unica (212) pe 2024. Model Declaratia unica pe 2024
Sursa: EuroAvocatura.ro

Perioadele de crestere a copilului realizate in alte state membre trebuie luate in considerare la calcularea pensiei pentru limita de varsta
Sursa: MCP Cabinet avocati

Nu constituie discriminare interzicea purtarii vizibile a semnelor religioase, filozofice sau spirituale in cazul in care se aplica in mod general si nediferentiat tuturor lucratorilor
Sursa: MCP Cabinet avocati

Transformarea unei societati de drept national in societate europeana (SE) nu trebuie sa reduca participarea sindicatelor la compunerea consiliului de supraveghere
Sursa: MCP Cabinet avocati

Orice persoana are dreptul sa stie cui i-au fost comunicate datele sale personale
Sursa: MCP Cabinet avocati

Cand il preceda in mod direct repausul zilnic se adauga la repausul saptamanal
Sursa: MCP Cabinet avocatiJurisprudenţă

Achitare in procesul penal. Dreptul la plata tuturor drepturile salariale aferente perioadei de suspendare a contractului de munca
Pronuntaţă de: Tribunalul Prahova

Transmitere fictiva a partilor sociale in scopul sustragerii de la urmarirea penala
Pronuntaţă de: R O M A N I A INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE Sectia Penala Decizia nr. 433/RC/2021

Cerere de recurs semnata electronic. Nulitatea recursului
Pronuntaţă de: Decizia nr. 520 din 7 martie 2019, pronuntata de Sectia I civila a Inaltei Curti de Casatie si Justitie

Anulare Hotarare CNSSU privind instituirea carantinei si interzicerea de participare doar la evenimente religioase
Pronuntaţă de: CURTEA DE APEL SUCEAVA SECTIA DE CONTENCIOS ADMINISTRATIV SI FISCAL Sedinta publica din 24 mai 2021 Dosar nr. 479/32/2020

Purtare abuziva. Agent de paza
Pronuntaţă de: Decizia penala nr. 841/18.09.2018 a Curtii de Apel Galati