din anul 2007, atuul tau de DREPT!
3100 de useri online



Prima pagină » Jurisprudenţă » Drept Civil » Racordarea la coloana de gaze din imobil. Acordare despagubiri

Racordarea la coloana de gaze din imobil. Acordare despagubiri

  Publicat: 11 Aug 2012       7294 citiri        Secţiunea: Drept Civil  


(In sensul Legii 10 din 2001). Orice teren si/sau constructie situat in intravilan, cu oricare din destinatiile avute la data preluarii, precum si orice bun mobil devenit imobil prin incorporare in aceasta constructie,
La data de 02.02.2006 reclamantul C. N. a chemat in judecata paratul V. R.C., pentru a fi obligat sa-i permita racordarea la coloana de gaze din imobil.

Consimtamant la ceva, intelegere intre doua parti la incheierea unui act juridic.
1. Fractiune a dreptului de proprietate comuna asupra unui bun sau asupra unei mase de bunuri.
Consum de resurse (mijloace de productie, forta de munca, mijloace banesti) pentru satisfacerea unor necesitati de productie sau individuale.
Act procesual pe care paratul are facultatea sa-l indeplineasca inainte de a incepe dezbaterea orala a procesului
1. Din punct de vedere economic, o cantitate dorita dintr-un anumit bun economic, care poate fi cumparata, intr-o perioada determinata, la anumite niveluri ale pretului.
Consum de resurse (mijloace de productie, forta de munca, mijloace banesti) pentru satisfacerea unor necesitati de productie sau individuale.
Prevazuti in sectiunea VI, cap. II, t. III, C. proc. pen., partea generala, persoane care asista la efectuarea unui act procedural.
Este hotararea judecatoreasca prin care instanta de judecata solutioneaza cauza in prima instanta ori prin care aceasta se dezinvesteste fara a solutiona cauza.
Contrarietate intre un fapt sau act juridic si prevederile actelor normative.
Viciu al unei hotarari,
Este instanta judecatoreasca ce judeca in prima instanta procesele si cererile date prin lege in competenta sa.
Este calea de atac ordinara prin care la cererea procurorului si a partilor interesate se asigura repararea erorilor din hotararile judecatoresti pronuntate in fond, constituind al treilea grad de jurisdictie.
Este hotararea judecatoreasca prin care instanta de judecata solutioneaza cauza in prima instanta ori prin care aceasta se dezinvesteste fara a solutiona cauza.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Modalitate a actului juridic, obligatie, care consta intr-un eveniment viitor si sigur, care suspenda, pana la indeplinirea lui, punerea in executare a actului sau exigibilitatea obligatiei, termen suspensiv,
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
Unitate economica autonoma de productie, de constructii, de circulatia marfurilor, de transporturi
Este persoana fizica sau juridica titulara in exclusivitate sau in indiviziune a dreptului real asupra corpului de proprietate supus inscrierii.
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.

In motivare, se sustine ca in cursul lunii august 2005, s-au efectuat lucrari de bransare la reteaua de gaze cu scopul de a se instala centrale termice. Costul proiectului intocmit de SC``Pro District``SRL si montajul executat este de 2950 lei Ron.
Reclamantul arata ca este de acord sa achite suma de 147,50 lei Ron reprezentand doar cota parte din lucrare, obligatie ce-i revine pentru a i se permite racordarea la noua coloana de gaze.
Paratul refuza sa prezinte facturile si chitantele si pretinde sume mult mai mari, pe care nu le poate justifica si acestea ar fi: pentru obtinerea certificatului de urbanism, cheltuieli cu muncitorii si curatenie.
Paratul a formulat intampinare si cerere reconventionala, solicitand ca in situatia admiterii cererii reclamantului, acesta sa fie obligat la plata despagubirilor constand in toate costurile de instalare, de 210 lei Ron, suma reactualizata pana in momentul platii.
In fapt, sustine ca a efectuat si a achitat integral lucrari de bransare la reteaua de gaze in scopul instalarii centralei termice.
Desi a prezentat reclamantului valoarea totala a lucrarii, acesta nu accepta suma ce-i revine din costul total care a fost de 4200 lei Ron.
Paratul arata ca a mai efectuat si alte cheltuieli pe care le poate dovedi cu martori .
Prin sentinta civila nr 2930/17.04.2006 pronuntata de Judecatoria Craiova in dosarul nr 1895/C/2006, a fost respinsa actiunea formulata de reclamant, acesta fiind obligat la plata cheltuielilor de judecata in suma de 439 lei si s-a luat act de renuntarea paratului la judecarea cererii reconventionale.
Impotriva acestei sentinte a declarat recurs reclamantul, criticand-o pentru nelegalitate si netemeinicie.
Prin decizia civila nr 1669/12.10.2006 pronuntata in dosarul nr 3830/CIV/2006 de Tribunalul Dolj s-a admis recursul declarat de reclamantul C. N. impotriva sentintei civile nr 2930/17.04.2006,pronuntata de Judecatoria Craiova in dosarul nr 1895/C/2006, in contradictoriu cu paratul V. R. C., s-a casat sentinta civila si s-a trimis cauza spre rejudecare aceleiasi instante.
Dosarul a fost inregistrat pe rolul Judecatoriei Craiova acordandu-se termen la data de 23.01.2007.
Din actele si lucrarile dosarului instanta constata si retine ca in anul 2005 paratul a efectuat lucrari de bransare la reteaua de gaze, in scopul de a instala centrala termica, lucrari a caror contravaloare a achitat-o integral, respectiv suma de 4200 lei, asa cum rezulta din chitantele si actele depuse la dosar( filele 14-25 din dosarul nr 1895/C/2006) devenind astfel proprietarul retelei de gaze naturale.
Potrivit dispozitiilor art 85, lit g din Legea 351/2004 concesionarul serviciilor de distributie a gazelor naturale are dreptul de a asigura accesul noilor solicitanti la reteaua de gaze, daca exista acordul proprietarului, ce va fi despagubit pentru investitia facuta.
Avand in vedere aceste dispozitii legale, precum si relatiile existente intre coproprietarii partilor comune ale unui imobil, prevazute de L 114/1996, instanta apreciaza ca paratul este obligat sa ii permita reclamantului racordul la reteaua de gaze, dar in schimbul platii contravalorii cotei-parti din retea ce ii revine acestuia din urma.
Pentru considerentele expuse, instanta va admite actiunea, precum si cererea reconventionala, cheltuielile facute de catre parat cu instalarea retelei fiind dovedite cu actele depuse la dosarul cauzei.




Pronuntata de: Judecatoria Craiova - Sentinta civila nr. 8248 din data 05.06.2007


Citeşte mai multe despre:    Judecatoria Craiova    Certificat de urbanism    Despagubiri civile    Tribunalul Dolj    Legea 351/2004    Legea 114/1996
Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte Speţe

Urbanism. Certificat de urbanism si autorizatie de construire. Obligativitatea documentatiilor de urbanism aprobate la nivelul localitatii. Modificarea parametrilor urbanistici prestabiliti si a functionalitatii zonei. Necesitatea adoptarii unui plan urbanistic zonal
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Iasi, Sectia Contencios administrativ si fiscal, Decizia nr. 756/23.09.2020

Hotarare penala prin care s-a solutionat si actiunea civila. Efecte asupra actiunii in regres formulata ulterior de prepusul - debitor solidar
Pronuntaţă de: I.C.C.J., Sectia a II-a civila, decizia nr. 45 din 16 ianuarie 2020

Drept de proprietate dobandit ope legis. Actiune in constatare interogatorie. Interes actual
Pronuntaţă de: I.C.C.J., Sectia I civila, decizia nr. 956 din 27 mai 2020

Hotararea care tine loc de contract de vanzare nu poate fi pronuntata in absenta inscrierii imobilelor in cartea funciara
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia a II-a civila, Decizia nr. 2154 din 21 noiembrie 2019

Decizia ICCJ nr. 1/2017, privind clauzele abuzive din contractele incheiate intre profesionisti si consumatori. Credite in Franci elvetieni. Informare privind riscul ratei de schimb valutar
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie

Decizia 3/2017. In temeiul Legii 112/1995, proprietarul constructiei are dreptul sa dobandeasca proprietatea si asupra terenului aferent acesteia
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie

SCHIMBARE DE INCADRARE JURIDICA IN LIPSA INCULPATULUI
Pronuntaţă de: Judecatoria Slatina Sentinta penala 1239 (09.09.2004)

Contract. Simulatie. Dovada actului secret
Pronuntaţă de: I.C.C.J., sectia civila si de proprietate intelectuala, decizia nr. 446 din 25 ianuarie 2005

SCHIMBARE DE INCADRARE JURIDICA IN LIPSA INCULPATULUI
Pronuntaţă de: Judecatoria Slatina Sentinta penala 1239 (09.09.2004)

Contract. Simulatie. Dovada actului secret
Pronuntaţă de: I.C.C.J., sectia civila si de proprietate intelectuala, decizia nr. 446 din 25 ianuarie 2005



Articole Juridice

Conditiile in care se poate construi pe un teren privat cu functiunea de spatiu verde, dupa suspendarea PUZ-urilor coordonatoare de sector
Sursa: Roxana Dudau, Partener Asociat si coordonator al practicii de drept imobiliar din cadrul Radu si Asociatii SPRL

Certificatul de urbanism in procedura autorizarii lucrarilor de construire. Actualizare 2018
Sursa: Av. Andrei-Gheorghe Gherasim

Admisibilitatea actiunii in anulare a Certificatului de Urbanism
Sursa: EuroAvocatura.ro