din anul 2007, atuul tau de DREPT!
4420 de useri onlinePrima pagină » Jurisprudenţă » Drept Fiscal » Taxa pe valoarea adaugata. Investitii. Deducerea unor cheltuieli conform Ordonantei Guvernului nr.3/1992

Taxa pe valoarea adaugata. Investitii. Deducerea unor cheltuieli conform Ordonantei Guvernului nr.3/1992

  Publicat: 12 Jun 2007       1379 citiri        Secţiunea: Drept Fiscal  


(TVA). Forma sub care exista in prezent taxa generala de consumatie este taxa pe valoarea adaugata (TVA).
Cheltuielile unitatii reprezinta valorile platite sau de platit pentru:
Totalitatea cheltuielilor care se fac pentru cumpararea bunurilor de capital.
Acord liber consimtit intre doua sau mai multe persoane fizice sau juridice, in scopul nasterii, modificarii sau stingerii unor raporturi juridice, rezultat al unor negocieri.
Taxa pe valoarea adaugata este deductibila daca cheltuielile de investitii au fost destinate nevoilor societatii, chiar daca spatiul comercial nu este proprietatea societatii si este detinut in baza unui contract de comodat.

Reprezinta un mijloc de proba scris ce trebuie sa cuprinda mentiunile necesare si sa aiba forma ceruta de lege.
Cale de atac; actiune introdusa la instanta judecatoreasca superioara celei care a pronuntat o hotarare in prima instanta, prin care se solicita anularea hotararii judecatoresti si judecarea in fond a cauzei; cerere de apel
Este hotararea judecatoreasca prin care instanta de judecata solutioneaza cauza in prima instanta ori prin care aceasta se dezinvesteste fara a solutiona cauza.
Act procedural in care procurorul sau organul de urmarire penala consemneaza o dispozitie asupra unor acte sau masuri de urmarire penala.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Ramura economica a activitatii economice constituita pe baza diviziunii muncii, care transforma obiecte preluate din natura sau alte materii prime (produse agricole, piscicole)
Acord liber consimtit intre doua sau mai multe persoane fizice sau juridice, in scopul nasterii, modificarii sau stingerii unor raporturi juridice, rezultat al unor negocieri.
Act procedural in care procurorul sau organul de urmarire penala consemneaza o dispozitie asupra unor acte sau masuri de urmarire penala.
Societatea Comerciala �B� a chemat in judecata Ministerul Finantelor si Directiile Generale ale Finantelor Publice si Controlului de Stat ale judetelor Bihor si Maramures si a cerut sa se anuleze decizia nr.844/2000 si procesul verbal de control nr.5/1999 in baza carora este obligata sa plateasca suma de 38.909.683 lei reprezentand TVA si 40.231.019 lei majorari de intarziere.
Reclamanta a sustinut ca plata TVA stabilita in sarcina sa nu este datorata, deoarece cheltuielile in suma de 181.278.927 lei pentru care s-a calculat TVA au fot efectuate pentru cumpararea materialelor de constructii necesare amenajarii spatiului sau de productie: ateliere, spalatorie si birouri.
Curtea de Apel Oradea, prin sentinta civila nr.136/2000, a admis actiunea retinand ca cheltuielile facute de reclamanta sunt aferente realizarii veniturilor, si deductibile fiscal.
Au declarat recursuri paratii sustinand ca TVA nu este deductibila, deoarece materialele de constructii cumparte de reclamanta au fost folosite la imobilul proprietatea administratorului societatii si ca spatiul comercial fiind incheiat nu poate fi sediu al reclamantei.
Recursurile nu sunt intemeiate.
Potrivit dispozitiilor art.19 lit.b din Ordonanta Guvernului nr.3/1992 republicata �pentru efectuarea dreptului de deducere TVA, aferenta intrarilor, agentii economici sunt obligati sa justifice ca bunurile in cauza sunt destinate pentru nevoile firmei si sunt proprietatea acesteia�.
Or, in cauza, materialele de constructoii, in vlaoare de 181.278.927 lei, au la baza documente legale in care cumparatoare este prevazuta reclamanta, si au fost incorporate in investitia finalizata in proportie de 90%.
Pe de alta parte, din autorizatia de construire nr.1528/1999 si schitele anexate autorizatiei rezulta ca lucrarile de extindere, modificare si etajare, reprezinta spatii comerciale, ateliere de productie, spalatorie, birouri, specifice obiectului de activitate al reclamantei.
Deci, investitia a fost efectuata pentru nevoile firmei, respectiv pentru realizarea obiectului sau de activitate � industrie in proportie de 77,46% - ea fiind aferenta realizarii veniturilor.
Imprejurarea ca spatiul comercial nu este proprietatea societatii reclamante si este detinut in baza unui contract de comodat, nu prezinta relevanta pentru aplicarea dispozitiilor art.19 din Ordonanta Guvernului nr.3/1992, deoarece conditiile prevazute in acest text pentru deducerea TVA, au fost respectate, cheltuielile fiind facute pentru o investitie destinata nevoilor firmei.
S-au respins recursurile.Pronuntata de: Decizia nr.55 din 15 ianuarie 2002, Inalta Curte de Casatie si Justitie


Citeşte mai multe despre:   
Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Oportunitatea - prerogativa angajatorului de a-si organiza activitatea. Rolul activ al instantei de judecata in aflarea adevarului
Sursa: MCP avocati

Perioada de proba si abuzul de drept in relatiile de munca. Sarcina probei
Sursa: MCP avocati

Obligatiile, drepturile si diligentele angajatorului pe parcursul evaluarii profesionale a salariatului
Sursa: MCP avocatiŞtiri Juridice
Legislaţie

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...

OUG 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invatamant si alte sectoare de activitate bugetara
Ordonanta de urgenta 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invata ...

Legea 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor colective ale consumatorilor
Legea nr. 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor cole ...