din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1068 de useri online



Prima pagină » Jurisprudenţă » Citarea si Comunicarea actelor de Procedura » Importanta citatiei. Functia juridica a citatiei. Comunicarea actelor de procedura. Caracterul institutiei

Importanta citatiei. Functia juridica a citatiei. Comunicarea actelor de procedura. Caracterul institutiei

  Publicat: 22 Nov 2007       15169 citiri        Secţiunea: Citarea si Comunicarea actelor de Procedura  


Organ sau organizatie de stat care desfasoara activitati din domeniul conducerii statului sau al serviciilor publice
Prevazute in sectiunea I, cap. IV, t. I, C. proc. pen., partea speciala.
Comunicarea actelor de procedura este o institutie fundamentala a procesului civil deoarece asigura aducerea la cunostinta partilor din proces a cuprinsului unor acte ce se efectueaza in cursul judecatii.

Categorie de operatiuni intalnita in clasa 1 de conturi si care se refera la operatiunile de casa, operatiunile care se realizeaza in relatie cu BNR;
Cale de atac; actiune introdusa la instanta judecatoreasca superioara celei care a pronuntat o hotarare in prima instanta, prin care se solicita anularea hotararii judecatoresti si judecarea in fond a cauzei; cerere de apel
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Pierdere a unor drepturi, ca urmare a unei condamnari sau a neexercitarii unui drept.
Pierdere a unor drepturi, ca urmare a unei condamnari sau a neexercitarii unui drept.
Presupunere, supozitie cu privire la anumite (legaturi, relatii intre) fenomene; presupunere cu caracter provizoriu, formulata pe baza datelor experimentale existente la un moment dat.
Calificativ propriu normei juridice care stabileste categoric cerinta ca subiectul de drept sa aiba numai o anumita conduita,
1. Locuinta care, spre deosebire de domiciliu, nu este statornica sau principala. O persoana poate avea, in dreptul nostru, un singur domiciliu si mai multe resedinte.
Loc in care persoana fizica isi are locuinta statornica sau principala.
1. Indicatie pe scrisori, colete, etc., ce contine numele si domiciliul destinatarului.
Semne utilizate de intreprinderi, de fabrici, de comert sau de servici, pentru a deosebi produsele, lucrarile si serviciile lor de cele identice sau similare ale altor intreprinderi si pentru a stimula imbunatatirea calitatii produselor, lucrarilor si serviciilor.
(TPI). Tribunalul de Prima Instanta a fost infiintat in 1989 cu scopul de a consolida garantiile judiciare acordate persoanelor fizice prin instaurarea unui al doilea nivel al autoritatii judiciare, permitand astfel Curtii de Justitie sa se concentreze asupra atributiei sale de baza: interpretarea uniforma a legislatiei Comunitare.
Reprezinta orice scriere care materializeaza pe hartie un act juridic, precum si orice obiect material care incorporeaza un asemenea act.
Este calea de atac ordinara prin care la cererea procurorului si a partilor interesate se asigura repararea erorilor din hotararile judecatoresti pronuntate in fond, constituind al treilea grad de jurisdictie.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Comunicarea se face din oficiu, asemeni citarii, ori de cate ori legea prevede necesitatea acestei operatiuni .
De cele mai multe ori, de comunicarea unor ace de procedura legea procesual civila leaga curgerea unor termene.

De exemplu, de comunicarea copiei de pe hotararile judecatoresti este legata curgerea termenului de apel si a celui de recurs, iar neexercitarea caii de atac in termenul prevazut de lege atrage, conform art. 103 Codul de procedura civila, decaderea. Partea este sanctionata insa cu decaderea din dreptul de a mai indeplini actul numai in ipoteza comunicarii hotararii apelate sau recurate, dupa caz, cu respectarea dispozitiilor legale referitoare la comunicare, dispozitii care au caracter imperativ.
Potrivit art. 90 Codul de procedura civila, inmanarea citatiei si a actelor de procedura se face la domiciliul sau resedinta celui citat, dar daca partea si-a ales un alt domiciliu la care sa se faca citarea si comunicarea, ulterior momentului alegerii de domiciliu, toate actele trebuie comunicate la domiciliul ales,fiind aratata si persoana insarcinata cu primirea actelor, atunci cand partea a indicat-o.
In acest sens, art. 93 Codul de procedura civila dispune: �in caz de alegere de domiciliu, daca partea a aratat si persoana insarcinata cu primirea actelor de procedura, comunicarea acestora se va face la acea persoana, iar in lipsa unei asemenea aratari, la domiciliul partii�.

In speta, comunicarea considerentelor sentintei apelate, pe numele paratei, la o alta adresa decat cea la care si-a ales domiciliul, cu indicarea persoanei insarcinata sa primeasca actele de procedura, nu putea marca momentul curgerii termenului de apel, asa cum gresit a hotarat tribunalul .
Comunicarea hotararii apelate fiind indeplinita cu nerespectarea dispozitiilor inscrise in art. 93 Codul de procedura civila, apelul a fost declarat in termenul legal, iar solutia respingerii lui ca tardiv formulat este data cu incalcarea formelor de procedura prevazute sub sanctiunea nulitatii de art. 105 alin. (2) Codul de procedura civila .

De aceea, fiind operant motivul de recurs inscris in art. 304 pct. 5 Codul de procedura civila, conform art. 312 alin. (2) Codul de procedura civila, recursul formulat de parata a fost admis iar cauza trimisa la tribunal pentru rejudecarea cererii de apel



Pronuntata de: CURTEA DE APEL Iasi, sectia civila, decizia civila nr. 550 din 28 martie 200


Citeşte mai multe despre:   
Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Punctele de stabilitate in Noua lege a pensiilor. Clarificari si Reglementari
Sursa: MCP avocati

Cand si cum se acorda daune morale in litigiile de munca?
Sursa: MCP avocati

Incetarea contractului de munca in perioada de proba. Este necesar ca angajatorul sa isi motiveze decizia?
Sursa: MCP avocati



Ştiri Juridice
Legislaţie

OUG 62/2024, privind unele masuri pentru solutionarea proceselor privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, precum si a proceselor p
Ordonanta de urgenta nr. 62/2024 privind unele masuri pentru solutionarea proceselor privind salariz ...

Legea nr. 183/2024 privind statutul personalului de cercetare, dezvoltare si inovare
Legea nr. 183/2024 privind statutul personalului de cercetare, dezvoltare si inovare Publicata in ...

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...