Curtea de Apel Galati, Sectia comerciala si de contencios administrativ, prin decizia nr. 614/A din 6 septembrie 2001, a admis actiunea in anulare formulata de parata SC R.M.S. SRL Tulcea impotriva hotararii nr. 136 din 14 decembrie 2000 pronuntata de Arbitrajul Camerei de Comert si Industrie Galati si a incheierii din 9 martie 2001 in contradictoriu cu intimata Administratia Fluviala a Dunarii de Jos Galati, dispunand, in consecinta, anularea hotararii arbitrale, iar, pe fond, respingerea actiunii arbitrale.
Inalta Curte de Casatie si Justitie, Sectia comerciala, prin decizia nr. 2756 din 27 mai 2003, a admis recursul declarat de reclamanta Administratia Fluviala a Dunarii de Jos Galati, a modificat decizia nr. 614/A din 6 septembrie 2001 a Curtii de Apel Galati, Sectia comerciala si de contencios administrativ si a respins actiunea in anulare; a obligat intimata parata SC R.M.S. SRL la 10.771.158 lei cheltuieli de judecata catre recurenta.
Prin cererile scrise din 9.03.2015, SC R.M.S. SRL Tulcea, prin lichidator judiciar E.G. IPURL Tulcea a formulat cerere de repunere in termen si cerere de revizuire a deciziei nr. 2756 din 27 mai 2003 pronuntate de Inalta Curte de Casatie si Justitie, Sectia comerciala, invocand dispozitiile art. 509 alin. (1) pct. 10 NCPC, solicitand admiterea acesteia, schimbarea in tot a deciziei, in sensul respingerii recursului declarat de Regia Autonoma Administratia Fluviala a Dunarii de Jos Galati impotriva deciziei nr. 614/A din 6 septembrie 2001 a Curtii de Apel Galati, Sectia comerciala.
In sustinerea acestui motiv, revizuenta a aratat ca ulterior pronuntarii deciziei nr. 2756 din 27 mai 2003 de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie, Sectia comerciala, Curtea Europeana a Drepturilor Omului prin Hotararea pronuntata la data de 8 ianuarie 2013 si publicata in MO nr. 190/18.03.2014, a constatat incalcarea unui drept al SC R.M.S. SRL de Statul roman care trebuie sa plateasca in termen de 3 luni de la data ramanerii definitive a hotararii, conform art. 44.2 din Conventie, daune morale in valoare de 5.000 euro, si existenta unor consecinte grave ale acestei incalcari, situatie in care se impune schimbarea in tot a hotararii atacate.
Revizuenta a prezentat pe larg circumstantele formularii cererii, prezentand argumente in sustinerea tezei referitoare la indeplinirea conditiilor de admisibilitate prevazute de art. 509 alin. (1) pct. 10 C. proc. civ., aratand ca decizia nr. 2756 din 27 mai 2003 pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie, Sectia comerciala, este fundamental si in totalitate gresita, ca prezenta cerere a fost introdusa in temeiul aceleiasi cauze si pentru acelasi obiect, insa pentru temei legal si considerente diferite.
A aratat ca respingerea cererii sale de revizuire ca tardiv formulata prin decizia nr. 580 din 19.02.2015 de Inalta Curte de Casatie si Justitie, Sectia a II-a civila, nu-i este imputabila societatii sale, astfel ca a cerut repunerea in termenul de depunere a cererii de revizuire precizand ca societatea sa si-a redobandit capacitatea procesuala pentru exercitarea cererii de revizuire a deciziei nr. 2756 din 27 mai 2003 pronuntate de Inalta Curte de Casatie si Justitie, Sectia comerciala, la data de 18.07.2014 cand Tribunalul Tulcea, prin sentinta civila nr. 5/2014 pronuntata in dosarul nr. xx96/88/2014, a incuviintat cererea de revizuire a sentintei civile nr. 2201/10.06.2011, prin care a dispus inchiderea procedurii de insolventa fata de SC R.M.S. SRL, situatie in care s-a dispus continuarea procedurii de insolventa si anularea dispozitiei referitoare la radierea societatii din evidentele ORC, iar lichidatorul judiciar E.G. IPURL si-a reluat activitatea .
Conform art. 184 alin. (3) C. proc. civ., termenul procedural nu incepe sa curga, iar daca a inceput sa curga se intrerupe fata de cel lipsit de capacitate de exercitiu sau cu capacitate de exercitiu restransa, cat timp nu a fost desemnata persoana care, dupa caz, sa il reprezinte sau sa il asiste.
Revizuenta a aratat ca, in conditiile admiterii cererii de repunere in termen, invocarea exceptiei tardivitatii cererii de revizuire este neintemeiata.
Raspunzand criticilor invocate, intimata Administratia Fluviala a Dunarii de Jos a formulat intampinare prin care a invocat exceptia autoritatii de lucru judecat si exceptia tardivitatii cererii de revizuire.
Inalta Curte, examinand cererea de repunere in termen si cererea de revizuire formulata de SC R.M.S. SRL Tulcea prin lichidator judiciar E.G. IPURL Tulcea impotriva deciziei nr. 2756 din 27 mai 2003 pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie, Sectia comerciala a constatat urmatoarele:
In ceea ce priveste art. 186 NCPC temeiul cererii de repunere in termen, respectiv art. 509 alin. (1) pct. 10 temeiul cererii de revizuire din NCPC se retine ca, potrivit prevederilor art. 24 din acelasi cod ,,Dispozitiile legii noi de procedura se aplica numai proceselor si executarilor silite incepute dupa intrarea acesteia in vigoare".
Astfel, se constata ca dispozitiile noului Cod de procedura civila nu sunt aplicabile in cauza, intrucat procesul a inceput inainte de intrarea in vigoare a acestuia, situatie in care acesta ramane supus dispozitiilor din vechiul Cod de procedura civila. In consecinta, dispozitiile corespondente sunt cele ale art.103 si art. 322 pct. 9 C. proc. civ., in raport de care va fi examinata cererea de revizuire.
Revizuenta a solicitat, in temeiul art. 103 C. proc. civ., repunerea in termenul de formulare a cererii de revizuire intrucat a fost in imposibilitate sa introduca aceasta cerere in termenul legal avandu-se in vedere ca societatea sa si-a redobandit capacitatea procesuala pentru exercitarea cererii de revizuire a deciziei nr. 2756 din 27 mai 2003 pronuntate de Inalta Curte de Casatie si Justitie, Sectia comerciala, la data de 18.07.2014 cand Tribunalul Tulcea, prin sentinta civila nr. 5/2014 pronuntata in dosarul nr. xx96/88/2014, a incuviintat cererea de revizuire a sentintei civile nr. 2201/10.06.2011, prin care a dispus inchiderea procedurii de insolventa fata de SC R.M.S. SRL, situatie in care s-a dispus continuarea procedurii de insolventa si anularea dispozitiei referitoare la radierea societatii din evidentele ORC, iar lichidatorul judiciar E.G. IPURL si-a reluat activitatea .
Potrivit art. 324 alin. (3) C. proc. civ., termenul de revizuire este de 3 luni, iar in ipoteza reglementata de art. 322 pct. 9 si 10 C. proc. civ. termenul se socoteste de la publicarea hotararii Curtii Europene a Drepturilor Omului.
In cauza se constata ca Hotararea din 8 ianuarie 2013, pronuntata de Curtea Europeana a Drepturilor Omului a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei Partea I nr. 190 la data de 18.03.2014, astfel ca termenul de revizuire se calculeaza incepand de la data publicarii acesteia in Monitorul Oficial.
Inalta Curte, deliberand, a respins ca neintemeiata cererea de repunere in termen formulata de SC R.M.S. SRL Tulcea prin lichidator judiciar E.G. IPURL Tulcea avand in vedere ca impiedicarea revizuentei a tinut pana la 18.07.2014, iar de la aceasta data partea avea posibilitatea sa formuleze cererea de revizuire in termenul de 3 luni aplicabil in cauza.
Art. 103 alin. (1) C. proc. civ. stabileste ca neexercitarea oricarei cai de atac si neindeplinirea oricarui alt act de procedura in termenul legal atrage decaderea, afara de cazul in care legea dispune altfel sau cand partea dovedeste ca a fost impiedicata printr-o imprejurare mai presus de vointa sa.
In ce priveste calculul termenului prevazut de art. 324 alin. (3) C. proc. civ., au fost aplicate dispozitiilor art. 101 alin. (3) din acelasi cod, care dispun in sensul ca ,,Termenele statornicite pe ani, luni sau saptamani se sfarsesc in ziua anului, lunii sau saptamanii corespunzatoare zilei de plecare".
Se observa ca de la data de 18.07.2014, revizuenta nu a facut dovada ca a fost impiedicata printr-o imprejurare mai presus de vointa sa in exercitarea caii de atac a revizuirii in termenul prevazut de art. 324 alin. (3) C. proc. civ.
Astfel, fata de data de 18.07.2014 cand Tribunalul Tulcea prin sentinta civila nr. 5/2014 a incuviintat cererea de revizuire a sentintei civile nr. 2201/10.06.2011, prin care a dispus inchiderea procedurii de insolventa fata de SC R.M.S. SRL, cererea de revizuire intemeiata pe art. 322 pct. 9 C. proc. civ. a fost formulat peste termenul legal de 3 luni aplicabil in cauza.
Si in raport de data formularii cererii de revizuire, respectiv 9.03.2015 si aceea a publicarii hotararii in Monitorul Oficial, adica 18.03.2014, rezulta ca termenul de trei luni prevazut de art. 324 C. proc. civ. este depasit, considerente pentru care cererea de revizuire a fost respinsa ca tardiv formulata.
Obligatia partilor de a-si exercita drepturile procesuale in cadrul termenelor stabilite de lege reprezinta expresia aplicarii principiului privind dreptul persoanei la judecarea procesului sau in mod echitabil si intr-un termen rezonabil, potrivit prevederilor art. 6 paragraful 1 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, instituirea unor termene procesuale servind unei mai bune administrari a justitiei, precum si necesitatii aplicarii si respectarii drepturilor si garantiilor procesuale ale partilor.
Distinct de cele retinute, este de mentionat ca potrivit art. 129 alin. (1) C. proc. civ., partile au obligatia sa indeplineasca actele de procedura in conditiile, ordinea si termenele stabilite de lege sau de judecator.
Or, neexercitarea dreptului procesual, in speta, a cererii de revizuire, in cadrul termenului imperativ stabilit de lege atrage sanctiunea prevazuta de art. 103 alin. (1) C. proc. civ., care este decaderea, iar consecinta este ramanerea irevocabila a hotararii revizuite pe data expirarii termenului, astfel incat, aceasta nu mai poate fi analizata.
Cum in cauza, cererea de revizuire a fost promovata cu depasirea termenului imperativ prevazut de art. 324 alin. (3) C. proc. civ., iar revizuenta nici nu a pretins si nici nu a dovedit ca a fost impiedicata in exercitarea in termen a caii de atac printr-o imprejurare mai presus de vointa sa, pentru a putea fi incidente prevederile art. 103 alin. (1) teza a II-a C. proc. civ., Inalta Curte a respins ca tardiv formulata cererea de revizuire promovata de revizuenta SC R.M.S. SRL Tulcea prin lichidator judiciar E.G. IPURL Tulcea impotriva deciziei nr. 2756 din 27 mai 2003 pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie, Sectia comerciala.
Transmitere fictiva a partilor sociale in scopul sustragerii de la urmarirea penala Pronuntaţă de: R O M A N I A INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE Sectia Penala Decizia nr. 433/RC/2021
Venituri care nu intra in categoria �veniturilor din alte surse� si care sunt supuse platii contributiei de asigurari sociale de sanatate Pronuntaţă de: Decizia civila nr. 506/20.09.2018 a Curtii de Apel Galati
Restituirea, cu titlu de plata nedatorata, a drepturilor salariale incasate fara temei legal Pronuntaţă de: Decizia civila nr.410/14.06.2018 a Curtii de Apel Galati
Personalul didactic auxiliar si cel de conducere raspund disciplinar conform Legii educatiei nationale nr. 1/2011, iar nu in baza dispozitiilor Codului muncii Pronuntaţă de: Decizia civila nr. 1045 din 28 noiembrie 2019, pronuntata de Curtea de Apel Suceava, Sectia I civila
Conflict negativ de competenta generat de obiectul actiunii in materia fondului funciar Pronuntaţă de: Decizia civila nr. 56 din 18 iunie 2018 a Curtii de Apel Galati
Stabilirea salariului la nivelul maxim aflat in plata prin raportare la indemnizatiile de care beneficiaza personalul cu atributii in domeniul asistentei sociale Pronuntaţă de: Decizia nr. 484/9 martie 2018 a Curtii de Apel Galati
Validarea deciziilor acordarea de despagubiri privind acordarea de despagubiri pentru bunurile abandonate in Bulgaria de catre persoanele refugiat in baza Tratatului dintre Romania Bulgaria Pronuntaţă de: Decizia nr. 420/27 februarie 2018 a Curtii de Apel Galati
Refuzul angajatorului de a-i elibera adeverinta fostului salariat timp de 2 ani Pronuntaţă de: Decizia civila nr. 132/15.03.2018 a Curtii de Apel Galati
Revizuire. Inscrisurile descoperite in Arhivele Statului nu reprezinta �inscrisuri noi� Pronuntaţă de: Decizia civila nr. 19/A din 02.02.2018 a Curtii de Apel Galati
Expropriere de fapt. Conditii si efecte. �Asteptare legitima� de recuperare a unei investitii, in sensul jurisprudentei Curtii Europene a Drepturilor Omului Pronuntaţă de: Curtea de Apel Iasi, Sectia civila, Decizia civila nr. 241/24.06.2020
ICCJ: Decizia de Pensionare Inceteaza Automat Raportul de Serviciu Sursa: avocat Curpas Florian Cristian
Sporul pentru Conditii Periculoase: Decizia nr. 76/2024 a ICCJ si Implicatiile Sale Sursa: avocat Curpas Florian Cristian
Cumularea de catre functionarul public a pensiei cu salariul. Conditii de incetare si prelungire a raportului de serviciu Sursa: MCP avocati
Actualizarea obiectului de activitate conform CAEN Rev. 3. Ghid practic si aspecte juridice Sursa: MCP avocati
Nedepunerea intampinarii in termenul legal. Sanctiuni procedurale Sursa: MCP avocati
Calculul termenului de preaviz prin lumina Deciziei ICCJ nr. 8/20.05.2024 Sursa: MCP avocati
Ce se intampla cu sumele achitate in temeiul unui act administrativ fiscal anulat. Poate instanta dispune direct restituirea lor? Sursa: Alex Slujitoru si Cristiana Ionescu, Avocati, Radu si Asociatii SPRL