din anul 2007, atuul tau de DREPT!
3186 de useri online



Prima pagină » Jurisprudenţă » PIDO/CEDO » CEDO: Pfenning Distributie SRL impotriva Romaniei. Dreptul la un proces echitabil. Dreptul de a nu fi judecat sau pedepsit de doua ori

CEDO: Pfenning Distributie SRL impotriva Romaniei. Dreptul la un proces echitabil. Dreptul de a nu fi judecat sau pedepsit de doua ori

  Publicat: 03 Aug 2021       531 citiri        Secţiunea: PIDO/CEDO  


Cererea a avut ca obiect obligarea societatii reclamante la plata unei amenzi contraventionale aplicate pentru neplata rovinietei, taxa de utilizare a drumurilor nationale, in cazul unui autovehicul aflat in proprietatea societatii reclamante.

1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
Constituţia Rom�niei - Intrare in vigoare: 31/10/2003
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
vezi Curtea Europeana a Drepturilor Omului

Curtea a considerat ca art. 6 din Conventie, sub aspect penal, este aplicabil avand in vedere ca natura generala a dispozitiei legale incalcate in speta (OG nr. 15/2002 privind regimul drumurilor), precum si obiectivul de descurajare si de sanctionare a sanctiunii impuse au fost suficiente pentru a demonstra ca contraventia in cauza era de natura penala din perspectiva art. 6. Curtea a examinat atat argumentele invocate de societatea reclamanta, cat si natura faptelor si a considerat ca aceste fapte nu erau de natura sa constituie o incalcare continua si a constatat ca Legea nr. 144/2012 nu era in vigoare la data la care au fost comise.


Prin urmare, nu a existat o incalcare a art. 6.


Cu toate acestea, din perspectiva art. 7 din Conventie, Curtea a observat ca instanta nationala nu a examinat dispozitiile aplicabile in mod succesiv in timp si nici legea penala cea mai favorabila, limitandu-se sa aplice legea in vigoare la data la care societatea reclamanta a savarsit faptele in litigiu, desi Constitutia Romaniei prevede in mod expres aplicarea retroactiva a legii penale sau contraventionale mai favorabile.


In ceea ce priveste art. 4 din Protocolul nr. 7, Curtea a aratat ca fiecare dintre contraventiile savarsite a avut un caracter instantaneu, intrucat ambele au fost consumate imediat ce vehiculul a utilizat drumurile nationale fara a fi platit tariful prevazut de lege.


In consecinta, faptele comise de societatea reclamanta la 11 si 15 iunie 2012 nu erau identice sau, in esenta, aceleasi in sensul jurisprudentei Curtii.


Hotararea CEDO integral AICI.




Pronuntata de: Curtea Europeana a Drepturilor Omului


Citeşte mai multe despre:   
Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Efectele ofertei de angajare in raporturile juridice de munca
Sursa: MCP avocati

Contestarea caracterului formal al deciziei de sanctionare disciplinara
Sursa: MCP avocati

Legalitatea procedurilor de organizare a concursului in institutiile publice
Sursa: MCP avocati



Ştiri Juridice
Legislaţie

OUG 62/2024, privind unele masuri pentru solutionarea proceselor privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, precum si a proceselor p
Ordonanta de urgenta nr. 62/2024 privind unele masuri pentru solutionarea proceselor privind salariz ...

Legea nr. 183/2024 privind statutul personalului de cercetare, dezvoltare si inovare
Legea nr. 183/2024 privind statutul personalului de cercetare, dezvoltare si inovare Publicata in ...

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...