din anul 2007, atuul tau de DREPT!
3554 de useri online



Prima pagină » Jurisprudenţă » PIDO/CEDO » CEDO: Muhammad si Muhammad impotriva Romaniei. garantii procedurale in cazul expulzarilor de straini

CEDO: Muhammad si Muhammad impotriva Romaniei. garantii procedurale in cazul expulzarilor de straini

  Publicat: 03 Aug 2021       673 citiri        Secţiunea: PIDO/CEDO  


Reclamantii, cetateni pakistanezi care traiau in Romania avand vize de studenti, au fost expulzati din motive de siguranta nationala.

Ansamblul atributiilor stabilite de lege, care confera autoritatilor si institutiilor administratiei publice drepturi si obligatii de a desfasura,
Operatiune efectuata de organele de urmarire penala si instanta de judecata prin care se stabileste concordanta deplina intre fapta concreta savarsita de invinuit sau inculpat si norma penala speciala care incrimineaza acea fapta,precum si in raport cu dispozitiile penale generale aplicabile faptei comise.
Stirea, comunicarea de noutate, plus de cunostinte despre un obiect, o persoana sau un fenomen, prin care receptorul isi inlatura o stare de incertitudine.
Act oficial prin care se confirma (de catre anumite organe de stat)
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
(termen CNA) Drepturile obtinute de catre un radiodifuzor, �n temeiul unui contract, de la organizatorul unui eveniment si/sau de la proprietarul ori, dupa caz, administratorul locului unde se desfasoara evenimentul, de la autori si de la alti detinatori de drepturi vizati,
vezi Curtea Europeana a Drepturilor Omului

Decizia relevanta s-a bazat pe documente cu caracter clasificat, iar reclamantii nu au avut acces la acestea si nici nu li s-au oferit informatii precise privind faptele si motivele care au stat la baza deciziei.


Curtea a retinut ca reclamantii au suferit o restrangere semnificativa a dreptului lor de a fi informati cu privire la elementele de fapt care stau la baza deciziei de expulzare, precum si cu privire la decizia de a avea acces la continutul documentelor si la elementele din dosar pe care autoritatea competenta si-a intemeiat decizia.


Nu reiese ca necesitatea acestei restrangeri a fost examinata in mod corespunzator de o autoritate independenta la nivel national.


Reclamantii au primit numai informatii foarte generale cu privire la incadrarea juridica a faptelor retinute impotriva lor, iar din dosarul cauzei nu a reiesit nicio fapta specifica de natura sa puna in pericol siguranta nationala.


De asemenea, nu au primit nicio informatie referitoare la evolutia momentelor principale ale procedurii si la posibilitatea de a avea acces la elementele de proba clasificate la dosar prin intermediul unui avocat care detinea un certificat ORNISS.


In ceea ce priveste intinderea controlului efectuat de o autoritate independenta, Curtea a considerat ca simplul fapt ca decizia de expulzare a fost luata de catre autoritati judiciare independente, fara a fi posibil sa se considere ca acestea au exercitat efectiv competentele care le sunt conferite de dreptul roman, nu este de natura sa compenseze restrictiile cu care s-au confruntat persoanele in cauza in exercitarea drepturilor lor procedurale.


In concluzie, Curtea a considerat ca restrangerile cu care s-au confruntat reclamantii in exercitarea drepturilor lor intemeiate pe art. 1 din Protocolul nr. 7 nu au fost compensate in procedura interna astfel incat sa fie mentinuta insasi esenta acestor drepturi .


Hotararea CEDO integral AICI.



Pronuntata de: Curtea Europeana a Drepturilor Omului


Citeşte mai multe despre:   
Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Aspecte practice privind Cercetarea disciplinara a salariatilor
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor de masa in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor cadou in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati



Ştiri Juridice
Legislaţie

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...

OUG 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invatamant si alte sectoare de activitate bugetara
Ordonanta de urgenta 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invata ...

Legea 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor colective ale consumatorilor
Legea nr. 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor cole ...