din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2073 de useri online



Prima pagină » Jurisprudenţă » Drept Fiscal » Rang de prioritate. Creanta A.V.A.B. asimilata creantelor bugetare.

Rang de prioritate. Creanta A.V.A.B. asimilata creantelor bugetare.

  Publicat: 13 Oct 2009       3876 citiri        Secţiunea: Drept Fiscal  


Schimbarea care se produce in realitatea obiectiva datorita unei cauze. Rezultatul.
Valorificarea creantelor A.V.A.B. fata de debitorul aflat in procedura reorganizarii judiciare si a falimentului se realizeaza in cadrul dat de Legea nr. 64/1995, iar operatiunea de consolidare in dolari SUA a creantei sale, ca efect al aplicarii Legii nr. 409/2001, nu face exceptie, in absenta unei dispozitii contrare.

Moneda nationala a unei tari, in numerar sau disponibil in cont, ce indeplineste functia de instrument de plata si de rezerva de plata pe plan international.
Procedura de insolventa concursuala colectiva si egalitara care se aplica debitorului in vederea
Persoana desemnata de catre tribunal pentru a reprezenta masa creditorilor unei companii aflata in procedura de lichidare;
Drept al uneia dintre persoanele care sunt subiect intr-un raport juridic de obligatie, denumita creditor, de a pretinde celeilalte parti, denumita debitor, indeplinirea obligatiei acesteia.
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Este acel raport juridic in continutul caruia intra dreptul subiectului activ, denumit creditor, de a cere subiectului pasiv, denumit debitor, sa dea, sa faca sau sa nu faca ceva, sub sanctiunea constrangerii de stat in cazul neexecutarii de buna voie.
Este acel raport juridic in continutul caruia intra dreptul subiectului activ, denumit creditor, de a cere subiectului pasiv, denumit debitor, sa dea, sa faca sau sa nu faca ceva, sub sanctiunea constrangerii de stat in cazul neexecutarii de buna voie.
Drept al uneia dintre persoanele care sunt subiect intr-un raport juridic de obligatie, denumita creditor, de a pretinde celeilalte parti, denumita debitor, indeplinirea obligatiei acesteia.
Modalitate a actului juridic, obligatie, care consta intr-un eveniment viitor si sigur, care suspenda, pana la indeplinirea lui, punerea in executare a actului sau exigibilitatea obligatiei, termen suspensiv,
Persoana fizica sau juridica care a primit o suma de bani sau alte valori de la creditor,
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.

Consolidarea in valuta a acestei creante bugetare nu presupune, insa, modificarea tabelului definitiv al obligatiilor si mentionarea intregii creante supuse operatiunii amintite pe rangul de prioritate dat de art. 106 din Legea nr. 64/1995.


Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare Bucuresti a contestat, in procedura falimentului S.C. CONAV J & T SHIPPING S.R.L. Constanta, inscrierea creantei sale pe tabelul obligatiilor, solicitand judecatorului sindic refacerea acestui act si mentionarea sumei de 2.771.437 dolari SUA integral la rangul de prioritate conferit de art. 106 din Legea nr. 64/1995 republicata.


S-a aratat ca in cursul procedurii a fost prezentata o noua cerere, privind consolidarea creantei preluate la datoria publica in conformitate cu dispozitiile Legii nr. 409/2001, iar pe baza acesteia lichidatorul a intocmit un addendum la tabelul definitiv al obligatiilor, inscriind creanta declarata initial corespunzator rangului de prioritate dat de art. 106 din Legea nr. 64/1995 republicata, iar diferenta rezultata din operatiunea de consolidare a sumei in dolari SUA - conform art. 111 din lege.


Creditoarea a aratat ca aceasta operatiune de consolidare in dolari SUA a creantei sale este efectul direct al aplicarii Legii nr. 409/2001 (care a aprobat si modificat O.U.G. nr. 51/1998) care contine dispozitii speciale in legatura cu valorificarea maxima a creantelor bancare neperformante, preluate la datoria publica.


Fata de sustinerile partilor, s-a retinut ca prezenta contestatie este neintemeiata.


Dispozitiile art. 181 alin. 2 din O.U.G. nr. 51/1998, introdus prin Legea nr. 409/2001, stabilesc obligatia A.V.A.B. de a consolida in USD, pe baza raportului leu/dolar la data preluarii, a creantelor preluate la datoria publica, in vederea recuperarii lor la o valoare cat mai apropiata de cea reala.


Valorificarea creantelor A.V.A.B. fata de debitorul aflat in procedura reorganizarii judiciare si a falimentului se realizeaza, insa, in cadrul dat de Legea nr. 64/1995, intrucat nici o norma cuprinsa in O.U.G. nr. 51/1998 si Legea nr. 409/2001 nu statueaza expres asupra unei derogari, in acest sens.


A.V.A.B. are obligatia stabilirii valorii reale a creantei neperformante, insa momentul prezentarii declaratiei de creanta, pe baza aplicarii noilor dispozitii legale, depinde in mare masura de stadiul procedurii derulate in temeiul Legii nr. 64/1995.


In faliment, consolidarea creantelor garantate este posibila chiar dupa definitivarea tabelului obligatiilor, insa suma rezultata din aceasta operatiune urmeaza a fi inscrisa conform art. 111 din lege, cu consecinta participarii la distribuire din sumele ramase dupa indestularea creditorilor care si-au depus creanta in termen.


Solutia este in spiritul Legii 64/1995 si este echitabila, in conditiile in care toti creditorii, chirografari ori cu garantii, sunt in masura sa cunoasca pozitia si rangul creantelor declarate fata de debitor la momentul definitivarii tabelului obligatiilor (respectiv, cel al solutionarii contestatiilor asupra sumelor declarate), precum si perspectivele de recuperare - in tot sau in parte a sumelor datorate, din averea debitorului.


Vanzarea averii debitorului si distribuirile efectuate in conformitate cu dispozitiile art. 107 din lege se raporteaza in mod neechivoc la stabilitatea tabelului definitiv, sub aspectul cuantumului si a rangului de prioritate al creantelor verificate pana in acel moment.


In absenta unei norme care sa statueze asupra modului de aplicare a dispozitiilor art. 181 alin. 2 din O.U.G. nr. 51/1998 adus prin Legea nr. 409/2001, se va avea in vedere ca sunt de imediata aplicare.


Acest fapt nu presupune, insa, asa cum sustine creditoarea, modificarea tabelului definitiv al obligatiilor si mentionarea intregii creante rezultate din consolidarea in USD pe rangul de prioritate dat de art. 106 din Legea nr. 64/1995.


Textul nu statueaza asupra unei norme de drept procesual, ci a uneia de drept material, astfel ca nu poate fi admisa opinia potrivit careia situatia juridica a uneia dintre creante se poate modifica oricand in cursul falimentului, in defavoarea celorlalte.


Pentru aceste motive, contestatia AV.A.B. Bucuresti va fi respinsa ca nefondata, cu consecinta mentinerii masurii lichidatorului de a inscrie diferenta de valoare rezultata prin consolidarea in USD, pe rangul de prioritate dat de art. 111 din Legea nr. 64/1995 republicata.



Pronuntata de: Tribunalul Constanta - Sentinta civila nr. 7696/C din 11.11.2002


Citeşte mai multe despre:   
Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Aspecte practice privind Cercetarea disciplinara a salariatilor
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor de masa in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor cadou in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati



Ştiri Juridice
Legislaţie

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...

OUG 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invatamant si alte sectoare de activitate bugetara
Ordonanta de urgenta 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invata ...

Legea 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor colective ale consumatorilor
Legea nr. 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor cole ...