din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2043 de useri onlinePrima pagină » Ştiri juridice » ANAF: Precizari ref. restituirea taxei pentru emisiile poluante auto

ANAF: Precizari ref. restituirea taxei pentru emisiile poluante auto

  Publicat: 29 Oct 2012       8261 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Monitorul Oficial al Rom�niei este publicaţia oficială a statului rom�n, �n care se publică actele prevăzute de Constituţie, de prezenta lege şi alte acte normative.
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
In Monitorul Oficial al Romaniei nr. 724 din 25 octombrie 2012 a fost publicata Legea nr.185/2012 privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.1/ 2012 pentru suspendarea aplicarii unor dispozitii ale Legii nr.9/ 2012 privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, precum si pentru restituirea taxei achitate in conformitate cu prevederile art. 4 alin. (2) din lege.

Relatie sociala care ia nastere in legatura cu insusirea de catre oameni a buburilor materiale, in primul rand a mijloacelor de productie.
Plata efectuata din eroare de catre o persoana pentru o datorie inexistenta sau de care nu era tinuta sa raspunda, avand ca urmare obligatia beneficiarului de a restitui cee ce a primit in mod necuvenit.
Este acel raport juridic in continutul caruia intra dreptul subiectului activ, denumit creditor, de a cere subiectului pasiv, denumit debitor, sa dea, sa faca sau sa nu faca ceva, sub sanctiunea constrangerii de stat in cazul neexecutarii de buna voie.

Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr.1/ 2012 a fost aprobata fara modificari, iar prevederile acesteia au fost aplicate incepand cu data de 31.01.2012.

In prezent, restituirea taxei pentru emisiile poluante se face pentru:

- Contribuabilii care au achitat, in perioada cuprinsa intre data intrarii in vigoare a Legii nr.9/ 2012 si data intrarii in vigoare a Ordonante de urgenta a Guvernului nr.1/ 2012, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule rulate ca urmare a primei transcrieri a dreptului de proprietate in Romania si pentru care nu a fost achitata taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule sau taxa pe poluare pentru autovehicule si care nu face parte din categoria autovehiculelor exceptate sau scutite de la plata acestor taxe, potrivit reglementarilor legale in vigoare la momentul inmatricularii.
- Contribuabilii care au achitat taxa pe poluare pentru autovehicule incepand cu 1 iulie 2008 pana la data intrarii in vigoare a Legii nr.9/2012 iar aceasta este mai mare decat taxa rezultata din aplicarea formulei de calcul din aceasta lege, in care se utilizeaza elementele avute in vedere la momentul inmatricularii autovehiculului in Romania. Sumele reprezentand diferenta de taxa platita se restituie numai catre titularul obligatiei de plata .
- Contribuabilii care au platit taxa si, ulterior, autovehiculul a fost scos din parcul auto national. In acest caz se restituie valoarea reziduala a taxei.
- Contribuabilii care, in baza unei hotarari definitive si irevocabile a instantei judecatoresti competente, au dreptul la restituirea sumelor reprezentand taxa pe poluare pentru autovehicule/taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule/taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule.

Potrivit prevederilor Legii nr.9/ 2012, persoanele fizice sau juridice, dupa caz, au obligatia de plata a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehiculele dobandite/ detinute si/sau au dreptul la restituirea unor sume reprezentand diferente dintre taxa de poluare achitata conform Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 50/2008, aprobata prin Legea nr.140/ 2011, cu modificarile si completarile ulterioare, si taxa pentru emisiile poluante datorata potrivit Legii nr.9/ 2012. Modelul cererilor privind restituirea diferentelor de taxa si documentele necesare restituirii sunt prevazute in Ordinul comun al Ministerului Mediului si Padurilor si Ministerului Finantelor Publice nr. 85/62/2012.


Cererile pot fi descarcate accesand pagina de Internet, site-ul www.anaf.ro./sectiunea Asistenta contribuabili/Despre impozite si taxe/Taxa pe poluare 2012 si se vor depune la organul fiscal teritorial in a carui evidenta este inregistrat contribuabilul ca platitor de impozite si taxe.Citeşte mai multe despre:    Legea 9/2012    OUG 1/2012    Legea 185/2012    Taxa de poluare    Taxa auto

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Ordonanta privind suspendarea platii taxei auto a fost publicata in M. Of. Cine primeste banii inapoi?
01 Feb 2012 | 4373

Achitarea taxei auto a fost suspendata pana la 1 ianuarie 2013
30 Jan 2012 | 3045

ANAF: Precizari ref. la aplicarea prevederilor Legii nr.9/ 2012 privind taxa auto
16 Jan 2012 | 3914

Guvernul a aprobat normele metodologice de aplicare a Legii privind taxa auto
11 Jan 2012 | 5133

Legea privind taxa pentru emisiile poluante (taxa auto 2012) a fost publicata in M. Of.
10 Jan 2012 | 4074Articole Juridice

Timbru de mediu 2013. Lege ilicita sau nu
Sursa: EuroAvocatura.ro

Ghid util contestare taxa auto
Sursa: Cabinet de avocatura Leonte Oana Madalina

Jurisprudenţă

Inmatricularea unui autoturism fara plata taxei de poluare
Pronuntaţă de: Tribunalul Covasna, Sentinta civila nr. 1912 din 25.05.2012