din anul 2007, atuul tau de DREPT!


Prima pagină » Ştiri juridice » Guvernul a aprobat normele metodologice de aplicare a Legii privind taxa auto

Guvernul a aprobat normele metodologice de aplicare a Legii privind taxa auto

  Publicat: 11 Jan 2012       5100 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Organ de stat care exercita puterea executiva, constituit de puterea suprema de stat.
La propunerea Ministerului Mediului si Padurilor, Guvernul Romaniei a aprobat, in sedinta de miercuri, 11 ianuarie 2012, Hotararea de Guvern privind normelor metodologice de aplicare a Legii privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule.

Monitorul Oficial al Rom�niei este publicaţia oficială a statului rom�n, �n care se publică actele prevăzute de Constituţie, de prezenta lege şi alte acte normative.
Legea privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Relatie sociala care ia nastere in legatura cu insusirea de catre oameni a buburilor materiale, in primul rand a mijloacelor de productie.
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Este un acord incheiat in scris intre subiectele de drept international si guvernat de dreptul international, incheiat in scopul de a produce efecte juridice si consemnat intr-un instrument unic sau, in doua sau mai multe instrumente conexe, oricare ar fi denumirea sa.
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Socoteala scrisa sub forma de balanta cu doua parti (debit si credit) care reflecta valoric si uneori in unitati naturale, in ordine cronologica si sistematica,
Denumire generica pentru toate felurile de monede si semne ale valorii. Au aparut din necesitatea de a facilita schimburile de marfuri.
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Denumire generica pentru toate felurile de monede si semne ale valorii. Au aparut din necesitatea de a facilita schimburile de marfuri.
1. Din punct de vedere economic, o cantitate dorita dintr-un anumit bun economic, care poate fi cumparata, intr-o perioada determinata, la anumite niveluri ale pretului.
Modalitate a actului juridic, obligatie, care consta intr-un eveniment viitor si sigur, care suspenda, pana la indeplinirea lui, punerea in executare a actului sau exigibilitatea obligatiei, termen suspensiv,
Zile in care se cuprinde intreg intervalul de timp dintre momentul inceperii si implinirii termenului, inclusiv prima si ultima zi a termenului.
Legea 10 din 2001. Reconstituirea dreptului de proprietate asupra aceluiasi imobil care a fost preluat in mod abuziv in perioada de referinta a legii;
Socoteala scrisa sub forma de balanta cu doua parti (debit si credit) care reflecta valoric si uneori in unitati naturale, in ordine cronologica si sistematica,
Ansamblu de conditii si elemente naturale qle Terrei: aerul, apa, solul si subsolul, toate straturile atmosferice, toate materiile organice si anorganice, precum si fiintele vii, sistemele naturale �n interactiune cuprinzand elementele enumerate anterior, inclusiv valorile materiale si spirituale.
Din punct de vedere contabil, totalul lichiditatilor monetare curente (piese monetare, bilete de banca nationale si traine)

Normele metodologice reglementeaza anumite elemente cu caracter general cuprinse in Legea 9/2012, fiind detaliate si unele notiuni privitoare la modalitatile de aplicare a acesteia.
Legea privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule a aparut marti, 10 ianuarie 2012, in Monitorul Oficial al Romaniei si va intra in vigoare, in data de 13 ianuarie 2012, conform Normelor de tehnica legislativa prevazite de Legea 24/2000. Tot de la aceasta data, Legea va putea fi si aplicata intrucat au fost aprobate si Normele care reglementeaza aplicarea acesteia.

Noua taxa se aplica numai masinilor care se inmatriculeaza incepand din 13 ianuarie 2012, data la care intra in vigoare noua Lege.

Actul normativ prevede o reducere a taxei de poluare cu pana la 25%, dand posibilitatea ca, in cazul in care taxa de poluare platita de la 1 iulie 2008 este mai mare decat cea rezultata din aplicarea acestei legi, contribuabilii sa poata solicita restituirea sumelor reprezentand diferenta de taxa platita.

Potrivit legii care are la baza principiul ``poluatorul plateste``, taxa de poluare va fi platita, o singura data, atat pentru autovehiculele noi sau second-hand care sunt inmatriculate pentru prima data in Romania. Pentru autovehiculele inmatriculate inainte de anul 2007, taxa de poluare va fi achitata de catre cumparator la momentul primei transcrieri a dreptului de proprietate a autovehiculelor, dupa ce intra in vigoare aceasta lege.

Modalitatea de calcul a taxei este unitara pentru toate situatiile in care aceasta se achita. Aceasta se calculeaza pe baza unor criterii obiective (tipul motorizarii, capacitatea cilindrica, emisia de CO2 si norma de poluare), luand in considerare si deprecierea autoturismului.

Legea privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule elimina discriminarea indirecta mentionata in hotararile Curtii Europene de Justitie, in cele doua cauze care au avut ca obiect interpretarea Art. 110 din Tratatul de Functionare al Uniunii Europene. Ca urmare a hotararilor Curtii Europene de Justitie, statul roman a fost obligat sa ia masuri pentru a elimina discriminarea indirecta in privinta platii taxei auto. Hotararea Curtii Europene de Justitie in Cauza Ca��402/09 Tatu spune ca taxa auto produce un dezavantaj la vanzarea masinilor second-hand din alte state pe teritoriul Romaniei, in comparatie cu autovehiculele de ocazie avand aceeasi vechime si aceeasi uzura care se vand pe piata nationala avea in vedere prevederile OUG 50 din 2008, in forma sa initiala, tinand cont ca, in acea perioada, au platit taxa de prima inmatriculare numai cei care au adus din strainatate masini second-hand .

Avand in vedere reducerea taxei de poluare cu pana la 25%, cei care au platit taxa de poluare de la 1 iulie 2008 pot solicita restituirea diferentei, in cazul in care suma este mai mare decat cea rezultata din aplicarea acestei legi.

Persoanele interesate sa vada daca au de recuperat bani ca diferenta, incepand de vineri 13 ianuarie 2013, vor avea la dispozitie, pe site-ul AFM formula de calcul prevazuta de lege si care va fi utilizata si de organele fiscale.

Astfel, persoanele care constata ca au de recuperat bani din taxa auto trebuie sa depuna la organelle fiscale competente o cerere de restituire, insotita de urmatoarele documente, in original sau in copie:  • documentul doveditor al platii taxei pe poluare/ taxei speciale pentru autoturisme (chitanta fiscala/ordinul de plata si extrasul de cont)

  • copia cartii de identitate a vehiculului si a certificatului de inmatriculare, cu prezentarea in original a acestora.

  • Cererile de restituire, insotite de documentele necesare sunt solutionate de catre organele fiscale, in termen de 45 zile .

  • Plata sumelor reprezentand diferenta de taxa platita se face de catre organul fiscal competent:

  • in contul bancar indicat de catre solicitant prin cererea sa de restituire .

  • la ghiseul unitatii Trezoreriei Statului, in baza notei privind restituirea/rambursarea unor sume, pentru persoanele care nu au indicat, prin cererea de restituire, un cont bancarTaxa de poluare constituie venit la bugetul Fondului pentru Mediu din care sunt finantate mai multe programe de mediu: Programul Rabla; Programul Casa Verde; Programul de impadurire a terenurilor degradate, reconstructia ecologica si gospodarirea durabila a padurilor; Programul national de imbunatatire a calitatii mediului prin realizarea de spatii verzi in localitati; Programul de reducere a impactului asupra atmosferei, apei si solului, inclusiv monitorizarea calitatii aerului; Programul pentru cresterea productiei de energie din surse regenerabile; Programul vizand protectia resurselor de apa, sisteme integrate de alimentare cu apa, statii de tratare, canalizare si statii de epurare; Programul de realizare a pistelor pentru biciclisti.Citeşte mai multe despre:    Taxa auto    Noua taxa auto    Formula de calcul noua taxa auto    OUG 50/2008    Taxa auto 2012    Legea 9/2012

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Taxa auto va fi compensata cu datoriie fiscale datorate de contribuabili
10 Jun 2014 | 1899

ANAF: Precizari ref. restituirea taxei pentru emisiile poluante auto
29 Oct 2012 | 8233

Taxele de drum trebuie sa fie echitabile pentru toti soferii
14 May 2012 | 2841

Ordonanta privind suspendarea platii taxei auto a fost publicata in M. Of. Cine primeste banii inapoi?
01 Feb 2012 | 4339

Achitarea taxei auto a fost suspendata pana la 1 ianuarie 2013
30 Jan 2012 | 3012

Ministrul Mediului a propus ca aplicarea noii taxe auto sa fie amanata cu un an
23 Jan 2012 | 2156Articole Juridice

Restituirea in 2018 a taxei pe poluare, a taxei speciale, pentru emisiile poluante, precum si a timbrului de mediu pentru autovehicule
Sursa: Av. Andrei-Gheorghe Gherasim

Timbru de mediu 2013. Lege ilicita sau nu
Sursa: EuroAvocatura.ro

Ghid util contestare taxa auto
Sursa: Cabinet de avocatura Leonte Oana Madalina

Cauza TATU revine in dezbaterea profesionistilor in drept
Sursa: EuroAvocatura.ro - Avocat dr. Razvan Viorescu

Jurisprudenţă

Restituire taxa speciala de inmatriculare autoturism
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti- Decizie nr.702 din data 20.02.2012

Contestatie impotriva deciziei de impunere. Impozit pe mijloacele de transport. Taxa auto pentru vehicule cu masa mai mare de 12 tone
Pronuntaţă de: Tribunalul Olt - Hotarare nr. 199 din data 05.05.2010

Chitanta de plata a taxei de prima inmatriculare. Anulare. Nelegalitate
Pronuntaţă de: CURTEA DE APEL BUCURESTI - SECTIA A VIII A CONTENCIOS ADMINISTRATIV SI FISCAL, DECIZIA CIVILA NR. 221/26. 01. 2009

Dobanda datorata in cazul restituiri sumei platite cu titlu de taxa speciala pentru autoturisme
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Iasi - decizia nr. 58/CA din 9 februarie 2009