din anul 2007, atuul tau de DREPT!
3119 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Parchetul de pe langa Tribunalul Sibiu: Trimitere in judecata pentru luare de mita (175 de acte materiale)

Parchetul de pe langa Tribunalul Sibiu: Trimitere in judecata pentru luare de mita (175 de acte materiale)

  Publicat: 16 May 2013       2120 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Este instanta judecatoreasca ce judeca in prima instanta procesele si cererile date prin lege in competenta sa.
Procurori ai Parchetului de pe langa Tribunalul Sibiu au dispus, la data de 25.04.2013, trimiterea in judecata, in stare de arest preventiv, a inculpatului IENEA ADRIAN sub aspectul savarsirii infractiunii de luare de mita (175 de acte materiale).

Specialist cu o competenta profesionala deosebita care poate fi desemnat de catre organul de urmarire penala ori de catre organul de jurisdictie pentru a efectua lucrari sau a da lamuririle necesare asupra unor situatii de fapt, in vederea rezolvarii unui proces. In activitatea sa expertul nu transeaza conflicte si nici nu arbitreaza interese, ci executa analize, investigatii, calcule, formuland evaluari, precieri si concluzii in legatura cu situatia respectiva.
Persoana care, in schimbul muncii, primeste un salariu.
( lat. expertus, de la experior "incerc, dovedesc"). Mijloc de proba, prevazut in sectiunea X, cap. II, t. III, C. proc. pen., partea generala si in diferite legi speciale, consta in rezolvarea unor probleme de stricta specialitate de catre persoane care poseda cunostinte profunde intr-un domneiu dat.
Denumire generica pentru toate felurile de monede si semne ale valorii. Au aparut din necesitatea de a facilita schimburile de marfuri.
Denumire data monedei unice europene.
Confirmare intr-o anumita functie
Stare a unei persoane care si-a pierdut capacitatea de munca din cauza de accident de munca, boala profesionala sau boala obisnuita.
(termen CNA). Ansamblul programelor de radiodifuziune sau de televiziune, al emisiunilor si al celorlalte elemente ale unor servicii specifice, furnizat de un radiodifuzor,
Prevazut in sectiunea II, cap. II., t. I, C. proc. pen., partea generala
Denumire data monedei unice europene.
Denumire generica pentru toate felurile de monede si semne ale valorii. Au aparut din necesitatea de a facilita schimburile de marfuri.
Actul de sesizare a instantei de judecata de catre procuror, in cazul cand din materialul de urmarire penala rezulta ca fapta exista, ca a fost savarsita de invinuit sau inculpat si ca acesta raspunde penal.
Denumire generica pentru toate felurile de monede si semne ale valorii. Au aparut din necesitatea de a facilita schimburile de marfuri.
Ansamblul atributiilor stabilite de lege, care confera autoritatilor si institutiilor administratiei publice drepturi si obligatii de a desfasura,
Potrivit dispozitiilor procesual penale, invinuitul dau inculpatul nu este obligat sa probeze nevinovatia sa,

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:
In perioada 30.01.2013 - 26.02.2013, in care activitatea profesionala a inculpatului a fost supravegheata de organele de urmarire penala, acesta, in calitate de medic expert al asigurarilor sociale, angajat al Biroului de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de Munca din cadrul Casei Judetene de Pensii Sibiu, a pretins si a primit diverse sume de bani si alte foloase materiale de la un numar de 175 de pacienti (in total 7.200 euro si 21.310 lei), care s-au prezentat la cabinet pentru expertizarea capacitatii de munca in vederea obtinerii sau, dupa caz, prelungirii deciziei de pensionare pentru grad de invaliditate, pentru a le elibera decizii medicale privind pierderea/diminuarea capacitatii de munca, respectiv de atestare oficiala a gradului de invaliditate si a drepturilor de asigurari sociale ce decurg din aceasta incadrare, activitati specifice atributiilor sale de serviciu .

In temeiul art. 254 alin. 3 Cod penal si art. 19 din Legea 78/2000, banii obtinuti de inculpat din comiterea celor 175 de infractiuni de luare de mita pentru care este trimis in judecata, respectiv 7.200 euro si 21.310 lei, precum si bunurile obtinute in aceleasi conditii, urmeaza a fi confiscate.

Avand in vedere sumele mari de bani care au fost gasite si ridicate de la inculpat, pe care acesta nu le poate justifica, veniturile obtinute de acesta fiind de aproximativ 2.300 lei lunar (conform datelor comunicate de angajator), precum si faptul ca nu a facut dovada ca ar fi realizat venituri si din alte activitati licite, din actele dosarului rezultand o presupunere rezonabila ca acesta a comis infractiuni de luare de mita si anterior datei de 30.01.2013, de cand a fost monitorizat, in temeiul art. 118 alin. 2 Cod penal s-a solicitat prin rechizitoriu dispunerea masurii de siguranta a confiscarii extinse si pentru celelalte sume de bani indisponibilizate, respectiv 68.834 lei, 53.220 euro, 640 lire sterline, 1.050 dolari SUA si 384 lei (echivalent a 120 dolari canadieni).

Dosarul a fost inaintat, spre competenta solutionare, Tribunalului Sibiu.

Precizam ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta, spre judecare, situatie care nu poate in niciun fel sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.



Citeşte mai multe despre:    Parchetul de pe langa Tribunalul Sibiu    Tribunalul Sibiu    Luare de mita    Arestare preventiva    Confiscare

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Decrete de eliberare din functia de procuror, semnate in data de 31 ianuarie 2020
31 Jan 2020 | 1235

Locatiile in care se va desfasura activitatea Directiei Nationale de Probatiune si a serviciilor de probatiune
05 Aug 2014 | 4554

7 noiembrie 2012: Judecatori eliberati din functie
08 Nov 2012 | 2109

Parchetul de pe langa Tribunalul Sibiu - Trimitere in judecata pentru inselaciune cu consecinte deosebit de grave
03 Aug 2012 | 2600

M. Public a evidentiat procurorii cu merite deosebite
10 Jul 2012 | 6194



Articole Juridice

Respectarea principiului contributivitatii in sistemul public de pensii si aplicarea in timp a legii
Sursa: Irina Maria Diculescu

Refuzul salariatului de a efectua examinarea medicala periodica. Optiunile angajatorului
Sursa: Av. Andrei-Gheorghe Gherasim

Rambursarea cheltuielilor medicale efectuate in strainatate nu poate fi refuzata din lipsa a materialelor medicale
Sursa: EuroAvocatura.ro

Articolul 110 TFUE trebuie interpretat in sensul ca se opune ca un stat membru sa instituie o taxa pe poluare aplicata autovehiculelor cu ocazia primei lor inmatriculari in Romania
Sursa: EuroAvocatura.ro - Avocat dr. Razvan Viorescu

Jurisprudenţă

Anuntarea angajatorului despre existenta unui concediu medical ulterior emiterii deciziei de concediere.Neincidenta interdictiei concedierii
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Alba Iulia - Decizia civila nr. 201 din data de 06 Martie 2019

Interdictia de concediere pe durata incapacitatii temporare de munca nu opereaza in ipoteza in care angajatorul a fost anuntat despre existenta unui concediu medical ulterior emiterii deciziei de concediere
Pronuntaţă de: Sentinta civila nr. 201/06.03.2019 � Tribunalul Ilfov

Neplata zilelor de concediu de odihna neefectuate
Pronuntaţă de: Tribunalul Sibiu, Sectia I Civila, Sentinta civila nr. 739/2016 din data de 01.07.2016

Conditii de admisibilitate. Actiune in constatare declaratorie
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia a II-a civila, Decizia nr. 1851 din 3 aprilie 2012