din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2040 de useri onlinePrima pagină » Ştiri juridice » Prima Casa 2014: Principalele modificari aduse

Prima Casa 2014: Principalele modificari aduse

  Publicat: 08 Jan 2014       2699 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Organ de stat care exercita puterea executiva, constituit de puterea suprema de stat.
Prevazuta in cap. IV, t. VII, art. 133, C. pen., partea generala, cauza care inlatura consecintele condamnarii si care da dreptul persoanei condamnate de a fi repusa in folosinta drepturilor de care a fost lipsita.
Contract prin care este asigurata plata de catre debitor/garantul/garantii sai a obligatiilor sale fata de creditorul sau.
In cadrul sedintei de guvern din 07.01.2014 au fost aprobate o serie de Hotarari prin care s-a stabilit plafonul de garantii ce pot fi emise in 2014 pentru programul �Prima Casa�, pentru reabilitarea termica a cladirilor de locuit cu finantare prin credite bancare cu garantie guvernamentala, pentru cresterea calitatii arhitectural-ambientale a cladirilor si pentru beneficiarii proiectelor in domenii prioritare pentru economia romaneasca, finantate din instrumentele structurale ale UE.

Orice munca sau serviciu impus unei persoane sub amenintare ori pentru care persoana nu si-a exprimat consimtamantul in mod liber.
Act adoptat de organele de stat,
(BNR)Este banca centrala a statului roman si are drept obiectiv principal asigurarea stabilitatii monedei nationale, pentru a contribui la stabilitatea preturilor.
Consta intr-o intelegere sau conventie care are loc intre doua banci prin care se stabileste modul de acordare,
Suma de bani sau alte valori pe care o persoana numita creditor o acorda unei alte persoane, numita debitor,
Act adoptat de organele de stat,
Este actul juridic procesual, final si de dispozitie prin care se solutioneaza cauza penala de catre instanta de judecata, punandu-se, astfel, capat judecatii.
Prevazuta in cap. IV, t. VII, art. 133, C. pen., partea generala, cauza care inlatura consecintele condamnarii si care da dreptul persoanei condamnate de a fi repusa in folosinta drepturilor de care a fost lipsita.
Contract prin care este asigurata plata de catre debitor/garantul/garantii sai a obligatiilor sale fata de creditorul sau.
Orice munca sau serviciu impus unei persoane sub amenintare ori pentru care persoana nu si-a exprimat consimtamantul in mod liber.
Folosirea bunurilor corporale si incorporale, folosire care antreneaza pierderea imediata sau treptata a utilitatilor lor.
Prevazuta in cap. IV, t. VII, art. 133, C. pen., partea generala, cauza care inlatura consecintele condamnarii si care da dreptul persoanei condamnate de a fi repusa in folosinta drepturilor de care a fost lipsita.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Act adoptat de organele de stat,
Este actul juridic procesual, final si de dispozitie prin care se solutioneaza cauza penala de catre instanta de judecata, punandu-se, astfel, capat judecatii.
Act adoptat de organele de stat,
Denumire data monedei unice europene.
Schimbarea care se produce in realitatea obiectiva datorita unei cauze. Rezultatul.
Monitorul Oficial al Rom�niei este publicaţia oficială a statului rom�n, �n care se publică actele prevăzute de Constituţie, de prezenta lege şi alte acte normative.

Prin acordarea acestor masuri de sprijin se urmareste dezvoltarea mediului de afaceri, prin deblocarea mecanismelor de finantare, concomitent cu dinamizarea pietei constructiilor si a firmelor din industriile orizontale legate de acesta piata dar si mentinerea si crearea de locuri de munca .


Hotararile adoptate in cadrul sedintei de astazi sunt:


I. Hotarare pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului "Prima casa"


Modificarile au in vedere: • stabilirea plafonului suplimentar pe anul 2014 al garantiilor care pot fi emise la 1.200 milioane lei

 • utilizarea cu prioritate in anul 2014 a diferentei nealocate din plafonul anului 2013 (cca 22 milioane lei si 196 milioane lei pentru ANL) si a sumei alocate la data prezentei finantatorilor care au solicitat plafon, din plafonul anului 2013, dar care nu a fost consumat integral pana la data de 31.12.2013 (cca 158 milioane lei si 301 milioane lei pentru ANL)

 • gestionarea eficienta a plafoanelor de garantare reutilizate in cadrul programului Prima casa, astfel ca finantatorii care au optat pentru reutilizarea plafonului in conditiile impartirii riscurilor si pierderilor intre finantator si stat, sa consume plafonul reutilizat pana la data de 31 decembrie 2014

 • largirea sferei imprumutatorilor cu conditia ca acestia sa-si desfasoare activitatea de creditare a persoanelor fizice pe baza reglementarilor validate de Banca Nationala a Romaniei - Directia supraveghere, potrivit reglementarilor B.N.R. referitoare la conditiiile de creditare ale persoanelor fizice, precum si cu conditia transmiterii catre FNGCIMM si Ministerul Finantelor Publice a unui angajament privind respectarea nivelului costurilor totale pe care le vor aplica finantarilor acordate in cadrul programului


Impact:


Aceste masuri creeaza conditii propice pentru cresterea gradului de utilizare a plafonului de garantii care pot fi acordate in cadrul programului pentru achizitia si constructia de locuinte, cu consecinte directe asupra dezvoltarii pietei imobiliare si a sectoarelor adiacente acestuia, asupra cresterii numarului de clienti ai institutiilor de credit si a gradului de securizare a creditelor.


II. Hotarare privind completarea art.2 din Hotararea Guvernului nr.736/2010 pentru aprobarea Normelor de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.69/2010 privind reabilitarea termica a cladirilor de locuit cu finantare prin credite bancare cu garantie guvernamentala


Modificarile au in vedere: • Continuarea programului prin stabilirea plafonului garantiilor care pot fi emise in anul 2014 la nivelul sumei de 50 milioane lei.


Impact: • Se creeaza conditii pentru dezvoltarea pietei constructiilor, prin deblocarea activitatilor componente, prin stimularea persoanelor juridice care au ca obiect de activitate lucrari de constructii si a celor din industriile orizontale legate de acest sector, crearea de noi locuri de munca .

 • Vor fi atenuate efectele crizei economice in domeniile vizate, prin deblocarea mecanismelor de finantare, productie si consum precum si deblocarea pietei materialelor de constructii si a constructiilor.

 • Totodata, sunt sprijinite asociatiile de proprietari/persoane fizice care doresc sa contracteze credite pentru reabilitarea termica dar intampina dificultati in accesarea finantarii necesare din cauza lipsei de garantii, reducerea costurilor cu intretinerea datorita reducerii consumurilor energetice din locuinte.


Programul, gestionat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP), permite asociatiilor de proprietari si persoanelor fizice sa contracteze, in anumite conditii, credite avantajoase, garantate si subventionate de stat, pentru executarea de lucrari de reabilitare termica. Creditele sunt destinate atat blocurilor de locuinte, cat si cladirilor de locuit individuale. De la inceputul programului, lansat in anul 2010, au fost acordate 22 de garantii in valoare totala de peste 6,2 milioane de lei.


III. Hotarare privind completarea art.2 din Hotararea Guvernului nr.945/2011 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr.153/2011 privind masuri de crestere a calitatii arhitectural-ambientale a cladirilor


Modificarile au in vedere: • Demararea programului si asigurarea conditiilor de derulare a acestuia presupune stabilirea unui plafon al garantiilor care pot fi emise in anul 2014, la nivelul sumei de 100 milioane lei.


Impact: • Se creaza conditiile necesare pentru impulsionarea si dezvoltarea pietei constructiilor prin deblocarea tuturor activitatilor componente ale procesului investitional in domeniu, stimularea in mod indirect a operatorilor economici din industriile orizontale legate de domeniul constructiilor, mentinerea si crearea de locuri de munca, asigurarea continuitatii platii obligatiilor bugetare de catre contribuabilii din acest domeniu de activitate .

 • Creste atractivitatea economice/turistice a zonelor reabilitate si atenueaza efectele crizei economice in domeniile vizate, prin deblocarea mecanismelor de finantare, productie si consum, precum si prin deblocarea pietei materialelor de constructii si a activitatilor de construire. Programul, derulat la nivelul MDRAP, este finantat prin credite garantate si subventionate de stat si se adreseaza asociatiilor de proprietari sau persoanelor fizice care executa lucrari de reabilitare structural-arhitecturala a anvelopei cladirilor de locuit.


IV. Hotarare privind completarea art.4 din Normele de implementare a Programului de sprijin pentru beneficiarii proiectelor in domenii prioritare pentru economia romaneasca, finantate din instrumentele structurale ale Uniunii Europene alocate Romaniei, aprobate prin Hotararea Guvernului nr.175/2010


Modificarile au in vedere: • Alocarea unui plafon al garantiilor de 100 milioane euro pentru anul 2014

 • Garantiile pentru acordurile de principiu care nu s-au materializat pana la finele anului 2013 in contracte de garantare vor fi emise dupa finalizarea demersurilor legale necesare, in vederea accesarii finantarilor bancare de catre unitatile administrativ teritoriale, lucru ce se va intampla in anul 2014


Impact: • Acordarea masurilor de sprijin pentru beneficiarii proiectelor finantate din instrumentele structurale ale Uniunii Europene, implementate in domenii prioritare pentru economia romaneasca, in vederea contractarii de credite destinate asigurarii contributiei proprii a beneficiarilor, contribuie la dinamizarea mediului de afaceri, prin realizarea unei efect multiplicator in economie


Prevederile celor patru acte normative vor intra in vigoare odata cu publicarea lor in Monitorul Oficial.Citeşte mai multe despre:    Prima Casa    Prima Casa 2014

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Programul "O familie, o casa" va inlocui programul �Prima casa�
24 Aug 2019 | 971

Proiect de lege: 60000 de euro pentru achizitionarea unei locuinte pentru persoanele cu handicap
07 Jun 2019 | 2270

Modificari propuse de Ministerul Finantelor in vederea asigurarii utilizarii indicelui de referinta pentru toate creditele garantate de stat
03 May 2019 | 744

Rata creditelor garantate de stat se calculeaza cu noul indice de referinta
02 May 2019 | 817

Monitorul Oficial din data de 14 aprilie 2017
19 Apr 2017 | 1481

Monitorul Oficial din data de 01 martie 2017
01 Mar 2017 | 1339Articole Juridice

Reglementarile Programului �Prima casa� in anul 2016
Sursa: Euroavocatura.ro

Nulitatea absoluta a casatoriei (Art. 293 - 296 - Noul Cod Civil)
Sursa: EuroAvocatura.ro

Acte si documente necesare pentru dosarul Prima casa 4 (CEC BANK, BCR, BRD)
Sursa: EuroAvocatura.ro

Incetarea casatoriei - delinitare de notiunea divortului
Sursa: EuroAvocatura

Jurisprudenţă

Descrierea faptei imputate nu poate fi una generica si trebuie sa cuprinda suficiente elemente pentru a se putea verifica temeinicia aplicarii sanctiunii
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti - Decizia civila nr. 2616 din data de 04 septembrie 2020

Decizia CCR nr. 139/2019 referitoare la admiterea obiectiei de neconstitutionalitate a Legii pentru completarea OG 13/2011 privind dobanda legala remuneratorie si penalizatoare pentru obligatii banesti, precum si pentru reglementarea unor masuri financiar-fiscale in domeniul bancar.
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala a Romaniei

Viol. Act sexual cu un minor
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie, Sectia Penala, Decizia nr. 1987 din 08.06.2012

Omor calificat. Determinarea intentiei indirecte. Circumstante atenuante
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie, Sectia Penala, Decizia nr. 227 din 23.01.2013