din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2987 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Precizarile M. Agriculturii ref. Sistemul national antigrindina si inundatiile din ultima vreme

Precizarile M. Agriculturii ref. Sistemul national antigrindina si inundatiile din ultima vreme

  Publicat: 06 Aug 2014       1319 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Sistemul national antigrindina si de crestere a precipitatiilor (SNACP) a devenit operational incepand cu anul 2000, ca urmare a necesitatii adoptarii unor masuri preventive de reducere a riscurilor cauzate de fenomenele meteorologice extreme: grindina, ploi torentiale, secete severe, s.a. Sistemul are o conceptie unitara de organizare, inteventie activa in atmosfera si monitorizare a activitatii, fiind constituit sub forma unor infrastructuri operationale si de cercetare, sigure si eficiente.

Timpul de munca reprezinta timpul pe care salariatul il foloseste pentru indeplinirea sarcinilor de munca.
Efecte induse - Efecte secundare (colaterale) ale unui acord sau ale unei concentrari dintre cel putin doua intreprinderi, care afecteaza concurenta dintre ele, pe o alta piata relevanta decat cea vizata de intelegerea sau de concentrarea in cauza.
Suprafata de teren extinsa de o parte si de alta a proiectiei in plan orizontal a conductelor
Legatura de cauzalitate sau raportul cauzal, nereglementat expres in legea penala, unul din elementele laturii obiective ale infractiunii, care consta in legatura dintre fapta (actiune-inactiune)si rezultatul sau urmarea imediata (ex. la infractiunea de dare de mita, activitatea de promitere, oferire sau dare a creat rezultatul constand in starea de pericol).
Totalitatea bunurilor si creantelor (drepturi de incasare) apartinand subiectului economic;
Totalitatea bunurilor si creantelor (drepturi de incasare) apartinand subiectului economic;
Totalitatea bunurilor si creantelor (drepturi de incasare) apartinand subiectului economic;

In sezonul de combatere a caderilor de grindina din perioada mai-octombrie 2014, sunt operationale:



  • Unitatea pilot de Combatere a Caderilor de Grindina Prahova, care asigura protectia populatiei si a culturilor din judetele Prahova si Buzau, pe o suprafata de 140.000 ha;

  • Unitatea de Combatere a Caderilor de Grindina Moldova 1 Iasi care asigura protectia populatiei si a culturilor din judetul Iasi, pe o suprafata de 90.000 de ha.


In diferite etape de realizare (studii, proiecte tehnice si executie partiala de lucrari) se afla alte trei Unitati de Combatere a Caderilor de Grindina, respectiv: Mures, Timis si Oltenia.

Scopul SNACP este de a asigura protectia culturilor agricole cu inalta valoare economica (vii, livezi, sere, etc) precum si al comunitatilor rurale din zonele de interventie, fata de fenomenele meteorologice periculoase. Activitatile de combatere a grindinei genereaza modificari ale conditiilor meteo-climatice la nivel local si au raza limitata de actiune, in spatiu si timp . Tehnologiile utilizate in activitatile de combatere a fenomenelor meteorologice periculoase presupun, in prezent, combaterea grindinei prin utilizarea rachetelor antigrindina si nu au fost susceptibile niciodata de a produce efecte colaterale nedorite sau cu impact negativ asupra comunitatilor din zona .

In consecinta, consideram ca fiind nefundamentate si exagerate afirmatiile referitoare la o posibila legatura de cauzalitate intre volumul mare de precipitatii care au cauzat inundatii in sud-vestul tarii si activitatea de combatere a caderilor de grindina. Interventiile active in atmosfera se fundamenteaza pe cercetari ample si complexe de specialitate, pe tehnologii omologate si se desfasoara conform normelor si recomandarilor Organizatiei Mondiale de Meteorologie.

Reglementarea activitatii de interventii active in atmosfera a fost realizata prin Legea nr.173/2008 privind interventiile active in atmosfera si prin hotarari ale Guvernului pentru aprobarea normelor de aplicare a legii, a structurii si a programului de dezvoltare a SNACP precum si realizarea acestuia prin etape anuale. Responsabilitatea managementului Sistemului revine structurii de specialitate din cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.



Citeşte mai multe despre:    Sistemul national antigrindina    Inundatii    Ministerul Agriculturii

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Guvernu a acordat ajutoare de urgenta de peste 1.600.000 lei pentru 470 familii si persoane singure
06 Feb 2020 | 949

Actele normative aprobate sau de care guvernul a luat act in sedinta Guvernului Romaniei din 17 iulie 2019
17 Jul 2019 | 791

Proiectele de acte normative aprobate sau de care guvernul a luat act in sedinta Guvernului Romaniei din 9 iulie 2019
09 Jul 2019 | 832

Proiectele de acte normative aprobate sau de care Guvernul a luat act in sedinta Guvernului Romaniei din 25 iunie 2019
25 Jun 2019 | 1074

Ajutoare de urgenta de pana la 5 milioane lei pentru sprijinirea familiilor sau persoanelor afectate de inundatii in cursul anului 2019
08 Jun 2019 | 685

Incepand cu data de 1 aprilie 2019 fermierii isi pot asigura culturile cu bani europeni
09 May 2019 | 702



Articole Juridice

Divulgarea neautorizata a datelor cu caracter personal pe o retea de socializare
Sursa: Raportul pe anul 2020 al ANSPDCP

Suspendarea contractului de munca ca urmare a carantinei sau fortei majore
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Declararea judecatoreasca a mortii (Art. 49 - 57 - Noul Cod Civil)
Sursa: EuroAvocatura.ro

Lista bunurilor care alcatuiesc domeniul public al statului si al unitatilor administrativ-teritoriale
Sursa: EuroAvocatura.ro