din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1797 de useri onlinePrima pagină » Ştiri juridice » RIL admis: angajatorii care isi desfasoara activitatea in centrele comerciale, desfasoara o activitate cu caracter specifica unitatilor cu foc continuu

RIL admis: angajatorii care isi desfasoara activitatea in centrele comerciale, desfasoara o activitate cu caracter specifica unitatilor cu foc continuu

  Publicat: 26 Oct 2015       1925 citiri       Sursa: euroavocatura.ro  


Este calea de atac ordinara prin care la cererea procurorului si a partilor interesate se asigura repararea erorilor din hotararile judecatoresti pronuntate in fond, constituind al treilea grad de jurisdictie.
Inalta Curte a admis prin Decizia nr. 22 in dosarul nr. 18/2015 recursul in interesul legii declarat de procurorul general al Parchetului de pe langa ICCJ cu privire la interpretarea si aplicarea art. 141 din Legea nr. 53/2003 ´┐Ż Codul Muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, raportat la art. 8 din O.G. nr. 99/2000 privind comercializarea produselor si serviciilor de piata, republicata.

Este acel raport juridic in continutul caruia intra dreptul subiectului activ, denumit creditor, de a cere subiectului pasiv, denumit debitor, sa dea, sa faca sau sa nu faca ceva, sub sanctiunea constrangerii de stat in cazul neexecutarii de buna voie.
Conform Ordonantei Guvernului nr.2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor (care a abrogat Legea 32/1968 privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor),
Persoana juridica sau persoana fizica cu sediul, respectiv domiciliul, in Romania ori sucursala, filiala, agentia, reprezentanta din Romania a unei persoane juridice straine cu sediul in strainatate, autorizata potrivit legii, care incadreaza forta de munca in conditiile legii.
Sanctiune administrativa, contraventionala, fiscala sau civila,
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
Codul muncii este actul normativ care reuneste normele ce constituie dreptul comun in materia raporturilor de munca.
Codul muncii este actul normativ care reuneste normele ce constituie dreptul comun in materia raporturilor de munca.

Conform art. 139 din Codul Muncii: "acordarea zilelor libere se face de catre angajator". Acesta are practic obligatia de a acorda zile libere angajatilor in zilele de sarbatoare legala.


In situatia in care zilele de sarbatoare legala nu sunt acordate, potrivit art. 260 din Codul Muncii, acest lucru "constituie contraventie incalcarea de catre angajator a prevederilor art. 139 si 142 si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei."


Cu toate acestea Inalta Curte de Casatie si Justitie a stabilit: "ca fapta angajatorului, de a desfasura activitati de comercializare cu amanuntul a produselor nealimentare in punctele de lucru din centrele comerciale, in zilele de sarbatori legale prevazute de art. 139 alin. (1) din Legea nr. 53/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, nu intruneste elementele constitutive ale contraventiei prevazute de art. 260 alin. (1) lit. g) din aceasta lege, atunci cand angajatorul si-a indeplinit obligatiile prevazute de art. 142 din acelasi act normativ".


Practic daca angajatorul si-a indeplinit obligatiile prevazute de art. 142 din Codul Muncii si anume: "(1) salariatilor care lucreaza in unitatile prevazute la art. 140, precum si la locurile de munca prevazute la art. 141 li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile;(2) in cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru", nu poate fi sanctionat contraventional pentru ca nu a acordat zile libere angajatilor in zilele de sarbatoare legala.


Prin urmare, conform Deciziei nr. 22 din dosarul nr. 18/2015 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, agentii comerciali care isi desfasoara activitatea in centrele comerciale, desfasoara o activitate cu caracter specific asa cum este ea definita de art. 141 din Codul Muncii.Citeşte mai multe despre:    RIL    ICCJ    Codul Muncii    zile libere    contraventie

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Casa Nationala de Pensii Publice incepe modernizarea sistemului informatic integrat
15 Jun 2024 | 157

ANOFM 48.848 locuri de munca vacante la nivel national si in reteaua EURES in iunie 2024
15 Jun 2024 | 139

15 noiembrie 2024 - data limita pana la care Romania trebuie sa implementeze salariul minim european
13 Jun 2024 | 201

Inregistrarea in evidentele agentiilor pentru ocuparea fortei de munca a absolventilor de invatamant, promotia 2024
12 Jun 2024 | 171

Mecanismul de decontare de catre angajator a achizitiei de ochelari, in limita a 500 lei de persoana
11 Jun 2024 | 234

ICCJ (RIL): Termenul de preaviz incepe sa curga din ziua urmatoare comunicarii notificarii de preaviz si se implineste in ultima zi a termenului
20 May 2024 | 299Articole Juridice

Contestarea caracterului formal al deciziei de sanctionare disciplinara
Sursa: MCP avocati

Legalitatea procedurilor de organizare a concursului in institutiile publice
Sursa: MCP avocati

Calculul termenului de preaviz prin lumina Deciziei ICCJ nr. 8/20.05.2024
Sursa: MCP avocati

Activarea clauzei de neconcurenta in contextul incetarii contractului individual de munca
Sursa: MCP avocati

Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Conditiile speciale de munca presupun cote de contributii de asigurari sociale diferite
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti