din anul 2007, atuul tau de DREPT!
3113 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » DIICOT: Cercetari penale fata de un grup infractional organizat, frauda informatica in forma continuata si fals informatic in forma continuata

DIICOT: Cercetari penale fata de un grup infractional organizat, frauda informatica in forma continuata si fals informatic in forma continuata

  Publicat: 18 Apr 2019       806 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Institutie specializata a statului din structura M.A.I., a carei organizare si functionare este reglementata prin lege organica.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
(lat. fraus, fraudis). Inducere in eroare, inselaciune, act de rea-credinta savarsit sprea a realiza un profit material prin atingere adusa drepturilor altei persoane
La data de 17.04.2019, procurorii D.I.I.C.O.T. - Serviciul teritorial Pitesti impreuna cu ofiteri de politie judiciara din cadrul Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Pitesti, Bucuresti, Ploiesti, Brasov si Craiova si ai Serviciului de Combatere a Criminalitatii Organizate Ilfov efectueaza 46 de perchezitii domiciliare pe raza judetelor Arges, Dambovita, Olt si Ilfov, intr-o cauza in care se efectueaza cercetari fata de 11 suspecti, cercetati pentru savarsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, frauda informatica in forma continuata si fals informatic in forma continuata.

Activitate desfasurata de organele de urmarire penala
Eurojust este un nou organism al Uniunii Europene, infiintat in 2002 pentru a creste eficienta autoritatilor competente din statele membre in anchetarea si punerea sub urmarire penala a cazurilor de criminalitate transfrontaliera si crima organizata.
Mijloace de proba, prevazute in cap. II, t. III, C. proc. pen., partea generala.Potrivit legii, inscrisurile pot servi ca mijloace de proba, daca in continutul lor se arata fapte sau imprejurari de natura sa contribuie la aflarea adevarului.
Forma specifica a motivatiei care consta in orientarea activa si durabila a persoanei spre anumite domenii de activitate, fiind cel mai puternic mobil al actiunilor omenesti.
Denumire data monedei unice europene.
Prevazuti in sectiunea VI, cap. II, t. III, C. proc. pen., partea generala, persoane care asista la efectuarea unui act procedural.
Persoana fizica sau juridica, parte in contractul de asigurare, care, in temeiul acestui contract,

Simultan, se efectueaza acte de cercetare penala si de catre autoritatile judiciare din Olanda, la nivelul Eurojust fiind constituit un Centru de coordonare.


In fapt, s-a retinut faptul ca un numar de 11 suspecti, folosindu-se de datele mai multor societati comerciale, pe care le administrau sau le controlau prin intermediul unor persoane interpuse, au accesat site-urile burselor de transport de marfuri nationale si europene, vizualizand diferite cereri de transport . Ulterior, prin intermediul unor adrese de e-mail de tip spoof (adrese e-mail asemanatoare cu cele ale unor societati comerciale reale cu profil transport de marfuri), au contactat casele de expeditie care au postat cererile de transport, erijandu-se in reprezentantii ai unor societati comerciale ale caror denumiri erau folosite in mod fraudulos.


Atasand email-urilor transmise fisiere cuprinzand inscrisuri falsificate, suspectii au determinat casele de expeditie sa emita comenzi de transport in baza carora s-au prezentat la locul de incarcare sub alte identitati, de unde, folosind ansambluri auto avand montate placute cu numere de inmatriculare false, au ridicat marfuri pe care nu le-au transportat la destinatie, valorificandu-le in interes propriu.


In aceasta modalitate, suspectii au ridicat de la societati comerciale din spatiul Uniunii Europene , in principal, metale ( cupru, nichel, aluminiu, plumb), dar si alte tipuri de marfuri (alimente, haine, panouri solare, anvelope etc.).


S-a retinut faptul ca, prin folosirea a 7 adrese de e-mail spoof, in perioada 2017 - 2019, au fost savarsite peste 50 de acte materiale, prejudiciul cauzat fiind de aproximativ 2.000.000 de euro.


Pe numele suspectilor au fost emise mandate de aducere, fiind, totodata, citati in vederea audierii 25 de martori .


Suportul de specialitate a fost asigurat de catre Directia Operatiuni Speciale.


Actiunea a fost efectuata cu sprijinul jandarmilor din cadrul I.J.J. Arges si Gruparii Mobile de Interventie a Jandarmeriei Craiova.



Citeşte mai multe despre:    Frauda informatica    Fals informatic    DIICOT

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

4 judecatori si un avocat trimisi in judecata de procurorii DNA
03 Jul 2014 | 2642

Arestat pentru fraude informatice
09 Apr 2012 | 2544

8 persoane juridice trimise in judecata pentru savarsirea de infractiuni privind regimul comertului electronic
27 Dec 2011 | 2380

Sapte persoane din Rm. Valcea si Arad retinute pentru atacuri de tip Phishing
24 Sep 2010 | 1668

Atentie la mesajele electronice care in aparenta sunt comunicari bancare oficiale
25 Jul 2009 | 1575



Articole Juridice

Fraudele patrimoniale savarsite prin sisteme informatice si mijloace de plata electronice in Noul Cod Penal (art. 247 - 250)
Sursa: EuroAvocatura.ro | Av. Marius-Catalin Predut

Infractiunile informatice prevazute de legea 161/2003
Sursa: PNA.ro | Autor: Ionel Georgescu

Phishing-ul
Sursa: Securizare.ro

Furtul � frauda informatica
Sursa: EuroAvocatura

Jurisprudenţă

Decizia CCR nr. 466/2019 - admiterea obiectiei de neconstitutionalitate a Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, precum si a Legii nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala a Romaniei