Aceasta recomandare vine in urma studiului realizat de Consiliul National de Supraveghere din Domeniul Feroviar (CNSDF), din cadrul Consiliului Concurentei, care a sintetizat principalele aspecte ce caracterizeaza infrastructura de transport feroviar si a elaborat o serie de propuneri si recomandari.
CFR SA administreaza si intretine infrastructura feroviara publica, pe baza veniturilor proprii si, in completare, in limita sumelor aprobate anual cu aceasta destinatie, din fonduri alocate de la bugetul de stat .
Costurile anuale de functionare a infrastructurii feroviare din Romania se stabilesc de catre CFR SA pe baza traficului contractat cu operatorii de transport feroviari, in baza contractului de acces incheiat cu acestia, a normativelor tehnice de intretinere si reparatie a infrastructurii feroviare, precum si a proiectelor de reabilitare si/sau de modernizare a infrastructurii.
Distributia teritoriala a retelei feroviare acopera relativ uniform suprafata Romaniei si deserveste majoritatea centrelor urbane si economice, fapt care ar trebui sa confere un avantaj important acestui mod de transport .
Cu toate acestea, starea actuala a infrastructurii feroviare reprezinta principalul element limitativ al performantelor circulatiei trenurilor: viteza medie redusa, atat pentru transportul feroviar de marfa (15,99 km/h in 2018), cat si pentru cel de calatori (43,86 km/h in 2018), care defavorizeaza acest mod de transport .
Finantarea insuficienta a lucrarilor de intretinere, reparare si reinnoire a infrastructurii feroviare a condus la degradarea progresiva a acesteia si la cresterea gradului general de uzura a componentelor infrastructurii, putand conduce la cresterea numarului de accidente feroviare.
Scadentele la reinnoire ale elementelor de infrastructura feroviara au crescut semnificativ, depasind 60% pentru majoritatea subsistemelor feroviare. Ca urmare, reforma sectorului feroviar romanesc trebuie accelerata si sustinuta de masuri care sa asigure sustenabilitatea investitiilor si costurilor publice, eficacitatea utilizarii acestora si cresterea gradului de concurenta pe piata, prin atragerea mai multor operatori .
Un prim pas in aceasta directie ar fi realizarea unui buget multianual pentru CFR SA, astfel incat sa nu mai existe intarzieri in derularea programelor de intretinere si reparare a infrastructurii feroviare din cauza lipsei de finantare. In acelasi timp, este necesara elaborarea unei politici corelate in domeniul transportului (feroviar-rutier-maritim) si dezvoltarea unui sistem de terminale intermodale/multimodale de marfuri la nivel regional, pentru a reduce costurile si emisiile de gaze cu efect de sera.
De asemenea, o mai buna utilizarea a fondurilor europene alocate transportului feroviar va conduce la imbunatatirea vitezei de circulatie a trenurilor si, implicit, la cresterii atractivitatii transportului feroviar de calatori si marfa . Tot in scopul cresterii numarului de calatori este necesara reabilitarea cailor de acces catre/dinspre gari, a spatiilor din jurul acestora si, acolo unde este cazul, asigurarea unor mijloace de transport in comun, care sa faciliteze accesul calatorilor de la/spre gara si centrul localitatii, prin implicarea autoritatilor administratiei publice locale.
Reteaua de cai ferate din Romania are o lungime de 10.628 km, fiind a saptea retea feroviara ca marime din Uniunea Europeana, din care 4.031 km este electrificata.
Agenda sedintei Guvernului Romaniei din 26 martie 2020 26 Mar 2020 | 1152
Actele normative aprobate sau de care Guvernul a luat act in sedinta din 30 mai 2019 30 May 2019 | 904
Monitorul Oficial din data de 02 mai 2017 02 May 2017 | 1495
Ordonanta privind infiintarea Autoritatii de Reforma Feroviara a fost publicata in M. Oficial 14 Oct 2016 | 1745
DNA a dispus trimiterea in judecata, in stare de arest preventiv a managerului general SNTF CFR Marfa SA regionala Galati 03 Nov 2015 | 3989
Deficientele practice ale noii a pensiilor. Este legal sa se primeasca o pensie mai mica dupa recalculare? Sursa: MCP avocati
Clasarea cauzelor in care sunt "implicati" minori Sursa: EuroAvocatura
Termenul de contestare a deciziei prin care s-a dispus suspendare a contractului individual de munca. Pronuntaţă de: Curtea de Apel BRASOV - Decizia civila nr. 897/26.06.2019
Decizia CCR 279/17.06.2015 nu este aplicabila atunci cand decizia de suspendare fost consolidata prin trimiterea in judecata a salariatului pentru fapte penale incompatibile cu functia detinuta Pronuntaţă de: Curtea de Apel Brasov - Decizia civila nr. 897/26.06.2019
Mentionarea in convocator a unei singure fapte in conditiile in care cercetarea disciplinara priveste mai multe fapte atrage nulitatea deciziei de sanctionare disciplinara Pronuntaţă de: CURTEA DE APEL BUCURESTI - Decizia Civila nr. 3576/19.10.2020
Individualizarea sanctiunii disciplinare. Functia sanctionatorie si de responsabilizare a salariatului Pronuntaţă de: Curtea de Apel Alba Iulia - Decizia civila nr. 9/2021