din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2205 de useri onlinePrima pagină » Ştiri juridice » Agricultorii ar putea primi 400 de lei subventie pe hectar pentru ingrasaminte chimice

Agricultorii ar putea primi 400 de lei subventie pe hectar pentru ingrasaminte chimice

  Publicat: 12 Jan 2009       3404 citiri       Sursa: NewsIn  


Secretarul general al CNSLR-Fratia Mures, Maria Dandarau, a declarat, sambata, la iesirea de la o intalnire cu ministrul Economiei, Adriean Videanu, ca exista sanse ca Azomures sa poata sa vanda ingrasamintele chimice la intern, agricultorii urmand sa primeasca subventie pentru ingrasaminte.

Act procedural in care procurorul sau organul de urmarire penala consemneaza o dispozitie asupra unor acte sau masuri de urmarire penala.
Organizatie a lucratorilor a carui scop este protejarea drepturilor acestora.
(Subsidiary) Companie in care peste 50% din actiunile cu drept de vot (voting shares) sunt detinute de catre o alta companie, denumita companie mama (parent company).
Denumire data monedei unice europene.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Pierderea increderii in moneda unei tari sau in alte active financiare ale acesteia,
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
"Ministrul Economiei, Adriean Videanu, ne-a dat asigurari ca miercuri, impreuna cu Ministerul Agriculturii, va elabora o ordonanta prin care sa fie subventionati producatorii agricoli. Se va acorda suma de 400 de lei pe hectar strict pentru ingrasaminte chimice produse in UE. Nu va exista limita de suprafata, iar banii se vor da in cupoane care vor fi folosite exclusiv pentru ingrasaminte. De altfel, aceasta era si propunerea presedintelui Traian Basescu, atunci cand a vizitat combinatul, tocmai pentru a se evita specula, sa se dea cupoane", a declarat, sambata, Maria Dandarau.

Ea a mai spus ca este bine ca se poate elimina astfel importul din Ucraina de ingrasaminte chimice. Liderul de sindicat a adaugat ca ministrul a facut promisiuni de interventie si in ceea ce priveste gazul metan. Azomures consuma doua milioane de metri cubi de gaze pe zi si folosea un amestec de gaz intern si de import, la care gazul de import reprezenta circa 35-42%.

Sindicatul Altenativa 2002 din Azomures este afiliat la CNSLR-Fratia, filiala Mures.

Totii angajatii Azomures, circa 2000 de persoane, sunt in somaj tehnic de la 1 decembrie 2008, iar activitatea ar putea fi reluata la 1 februarie. Muncitorii au primit 75% din salariu, prime de Craciun, dar si prime din profit, fiecare peste o mie de euro.

Conducerea Azomures a decis oprirea temporara a productiei din cauza problemelor economice legate de criza financiara mondiala, dificultati care se concretizeaza in planul valorificarii produselor, atat din cauza scaderii pretului acestora pe piata externa, cat si din cauza scaderii drastice a cererii de ingrasaminte chimice in conditiile lipsei de comenzi de pe piata interna.

Sindicalistii, dar si patronatul, au declarat inca inainte de declansarea crizei, ca singura solutie pentru reluarea activitatii la Azomures o reprezinta aplicarea urgenta a unui sistem de subventionare a producatorilor agricoli, axat strict pe achizitionarea de ingrasaminte chimice, care sa duca la epuizarea stocurilor existente (circa 170.000 de tone) ceea ce reprezinta circa 20% din necesarul de ingrasaminte chimice pentru terenurile aflate in circuitul agricol al Romaniei.

Conducerea Azomures si sindicatele i-au convocat, vineri, pe parlamentarii mureseni, la o discutie despre situatia combinatului si posibilitatea promovarii unei legi de subventionare a ingrasamintelor chimice pentru agricultura. Directorul comercial al Azomures, Mihai Ogrean, a prezentat la intalnirea cu sase dintre cei 12 parlamentari mureseni, precum si mai multi lideri sindicali, solutiile pentru reluarea si continuarea, dupa repornirea instalatiilor, a activitatii la combinatul chimic. Conducerea a cerut sa primeasca gaz mai ieftin, eventual din productia interna, astfel incat in pretul acestei materii prime sa nu se mai regaseasca costul de import al acestei resurse, dar si subventionarea ingrasamintelor chimice pentru agricultura romaneasca.

Majoritatea parlamentarilor prezenti au spus ca nu ar fi corect, fata de ceilalti competitori din industria ingrasamintelor si fata de consumatorii casnici, livrarea de gaz mai ieftin, din productia interna, catre Azomures. Dupa discutii, participantii au conchis ca o astfel de solicitare este imposibila.


Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Perioada de proba si abuzul de drept in relatiile de munca. Sarcina probei
Sursa: MCP avocati

Obligatiile, drepturile si diligentele angajatorului pe parcursul evaluarii profesionale a salariatului
Sursa: MCP avocati

Aspecte practice privind Cercetarea disciplinara a salariatilor
Sursa: MCP Cabinet avocatiJurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Legislaţie

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...

OUG 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invatamant si alte sectoare de activitate bugetara
Ordonanta de urgenta 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invata ...

Legea 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor colective ale consumatorilor
Legea nr. 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor cole ...