din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2057 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » CSM sustine adoptarea unui act normativ care sa consacre drepturile salariale recunoscute pe cale judecatoreasca

CSM sustine adoptarea unui act normativ care sa consacre drepturile salariale recunoscute pe cale judecatoreasca

  Publicat: 16 Jan 2009       1231 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


"Consiliul Superior al Magistraturii a sustinut inca din anul 2005 necesitatea eliminarii discriminarilor salariale ale magistratilor si sprijina demersul Ministerului Justitiei si Libertatilor Cetatenesti de adoptare a unui act normativ care sa consacre drepturile salariale recunoscute pe cale judecatoreasca.

Act procedural in care procurorul sau organul de urmarire penala consemneaza o dispozitie asupra unor acte sau masuri de urmarire penala.
Este inscris in Costitutia Romaniei si reglementat in detaliu in legea pentru organizarea judecatoreasca.
Este acel raport juridic in continutul caruia intra dreptul subiectului activ, denumit creditor, de a cere subiectului pasiv, denumit debitor, sa dea, sa faca sau sa nu faca ceva, sub sanctiunea constrangerii de stat in cazul neexecutarii de buna voie.
Notiunea Stat de drept este, in general, utilizata pentru a sublinia diferentele existente intre regimurile democratice si regimurile autoritare (dictatoriale).
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Convingere intima a unei persoane ca ceea ce face este bine,
Ordonanta de Guvern nr.124/2000 pentru �completarea cadrului juridic privind dreptul de autor si drepturile conexe, prin adoptarea de masuri pentru combaterea pirateriei in domeniile audio si video, precum si a programelor pentru calculator�, instituie pentru persoanele care produc, distribuie, comercializeaza sau inchiriaza programe pentru calculator pe teritoriul Romaniei, obligatia sa comunice Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor, urmatoarele:
In cursul anului 2008 reprezentanti ai CSM au participat, alaturi de reprezentanti ai MJLP, ai ICCJ si ai PICCJ, in cadrul Grupului mixt de lucru constituit in vederea elaborarii unui proiect de act normativ privind salarizarea in domeniul justitiei.

Urmare acestui demers s-a definitivat, in cursul lunilor iunie - iulie 2008, un proiect de act normativ in scopul eliminarii situatiile potential litigioase din actele normative in domeniul salarizarii categoriilor de personal din sistemul justitiei, diferentelor salariale existente intre judecatorii si procurorii in activitate, aflati in conditii identice de functie, vechime si grad al instantei sau parchetului, precum si a consacrarii drepturilor salariale recunoscute pe cale judecatoreasca.

Activitatea grupului de lucru s-a concretizat in elaborarea variantei unui proiect de Ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 27/2006 privind salarizarea si alte drepturi ale judecatorilor, procurorilor si altor categorii de personal din sistemul justitiei, a Ordonantei Guvernului nr. 8/2007 privind salarizarea personalului auxiliar din cadrul instantelor judecatoresti si al parchetelor de pe langa acestea, precum si din cadrul altor unitati din sistemul justitiei, a Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor si a Legii nr. 567/2004 privind statutul personalului auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si al parchetelor de pe langa acestea.

Proiectul de act normativ prevedea acordarea sporului de risc si suprasolicitare neuropsihica, a sporului de confidentialitate, precum si a majorarilor salariale corespunzatoare anului 2007, insa, in contextul social - economic din a doua jumatate a anului 2008, proiectul nu mai fost promovat de Minister .

Consiliul Superior al Magistraturii sustine si reafirma obligatia institutiilor statului de a respecta si aplica hotararile judecatoresti, ca manifestare a respectarii principiului separatiei puterilor in stat .

Deciziile ICCJ pronuntate in interesul legii sunt general obligatorii si au putere de lege. Ele trebuie executate, la fel ca orice hotarari definitive si executorii, cu buna credinta .

Consiliul Superior al Magistraturii sustine demersul magistratilor de acordare a drepturilor salariale recunoscute pe cale judecatoreasca, in considerarea egalitatii de drepturi si obligatii .

Consiliul Superior al Magistraturii solicita si pe aceasta cale Ministerului Justitiei si Libertatilor Cetatenesti sa foloseasca toate parghiile pe care le detine pentru promovarea proiectului de act normativ, in vederea eliminarii discriminarilor salariale.

Biroul de Informare Publica si Relatii cu Mass-Media"


Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Aspecte practice privind Cercetarea disciplinara a salariatilor
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor de masa in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor cadou in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Legislaţie

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...

OUG 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invatamant si alte sectoare de activitate bugetara
Ordonanta de urgenta 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invata ...

Legea 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor colective ale consumatorilor
Legea nr. 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor cole ...