din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2350 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Program de formare profesionala adresat judecatorilor si procurorilor

Program de formare profesionala adresat judecatorilor si procurorilor

  Publicat: 20 Jan 2009       1597 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Orice forma de educatie care pregateste calificarea pentru o anumita profesie, sau pentru un anumit loc de munca, competentele necesare exercitarii profesiei respective sau ocuparii unui loc de munca adecvat acesteia.
Institutul National al Magistraturii continua in 2009 derularea, impreuna cu Reteaua Europeana de Formare Judiciara - European Judicial Training Network (EJTN) a unui program de formare profesionala adresat judecatorilor si procurorilor.

Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
Act oficial prin care se confirma (de catre anumite organe de stat)
Ansamblul atributiilor stabilite de lege, care confera autoritatilor si institutiilor administratiei publice drepturi si obligatii de a desfasura,
Reprezinta orice scriere care materializeaza pe hartie un act juridic, precum si orice obiect material care incorporeaza un asemenea act.
Forma a vinovatiei , reglementata in cap. I , t. II, art. 19, C. pen., partea generala.Legea arata ca fapta este savarsita cu intentie cand infractorul:
Ansamblul atributiilor stabilite de lege, care confera autoritatilor si institutiilor administratiei publice drepturi si obligatii de a desfasura,
Organ sau organizatie de stat care desfasoara activitati din domeniul conducerii statului sau al serviciilor publice
Ca si componenta a structurii organizatorice, totalitate a posturilor care au aceleasi caracteristici principale referitoare la obiective, sarcini, autoritate si responsabilitate.
Candidat - persoana care participa la alegeri in urma propunerilor inaintate de competitori electorali sau in nume propriu pentru a obtine un mandat de deputat sau de senator,
Ca si componenta a structurii organizatorice, totalitate a posturilor care au aceleasi caracteristici principale referitoare la obiective, sarcini, autoritate si responsabilitate.
Partea introductive a hotararii judecatoresti, care cuprinde: denumirea instantei; ziua, luna si anul sedintei de judecata, cu mentiunea daca aceasta a fost sau nu publica; numele si prenumele judecatorilor,
(UE). Fondata la 1 ianuarie 1993 prin aplicarea Tratatului de la Maastricht , Uniunea Europeana (UE) preia initiativa constructiei europene de la Comunitatea Economica Europeana (CEE).
Operatiune prin care o persoana fizica sau juridica depune numerar la ghiseul unei banci
1. Indicatie pe scrisori, colete, etc., ce contine numele si domiciliul destinatarului.
Fara indoiala, Ioana D\'Arc a fost una dintre cele mai captivante si mai misterioase personalitati din istorie.
Specialist cu o competenta profesionala deosebita care poate fi desemnat de catre organul de urmarire penala ori de catre organul de jurisdictie pentru a efectua lucrari sau a da lamuririle necesare asupra unor situatii de fapt, in vederea rezolvarii unui proces. In activitatea sa expertul nu transeaza conflicte si nici nu arbitreaza interese, ci executa analize, investigatii, calcule, formuland evaluari, precieri si concluzii in legatura cu situatia respectiva.
Din 2003 membrii Retelei Europene de formare in domeniul judiciar ofera tuturor judecatorilor si procurorilor posibilitatea de a participa la activitatile organizate de institutiile de formare a magistratilor din tarile membre, activitati care initial au fost proiectate pentru propriul sistem judiciar si care acopera diferite domenii ale dreptului (civil, penal, european), inclusiv cooperare judiciara internationala, probleme ale societatii si limbaj juridic.

Seminariile de formare continua a magistratilor derulate in cadrul EJTN reprezinta astfel un pas important in schimbul de experienta si cunostinte intre judecatorii si procurorii din statele membre UE, care va contribui la crearea unui autentic spatiu de libertate, securitate si justitie.

Magistratii interesati isi pot exprima optiunea de a participa la aceste seminarii transmitand INM, pana la data de 30 ianuarie 2009, un CV, o scrisoare de intentie, un certificat de competenta lingvistica (in masura in care poseda un astfel de certificat) si formularul de inscriere atasat, in care trebuie indicat cursul la care doresc sa participe, data organizarii, precum si institutia organizatoare.

Catalogul complet cuprinzand actiunile de pregatire inclusiv pentru lunile aprilie-decembrie 2009 poate fi consultat pe site-ul EJTN in limbile engleza si franceza. Acesta este detaliat cronologic, pe domenii, pe tari si pe sesiuni de formare finantate.

PRECIZARI IMPORTANTE:
1. OPTIUNILE PENTRU SEMINARIILE EJTN APRILIE-DECEMBRIE, EXPRIMATE IN PERIOADA 18.12.2008-15.01.2009, VOR FI LUATE IN CONSIDERARE LA EFECTUAREA SELECTIEI PENTRU SESIUNILE DE FORMARE RESPECTIVE, ASTFEL INCAT NU VA FI NECESARA RETRANSMITEREA LOR;

2. MAGISTRATII CARE S-AU INSCRIS PENTRU SEMINARIILE IANUARIE-MARTIE 2009, SUNT RUGATI CA, PENTRU SEMINARIILE DIN PERIOADA APRILIE-DECEMBRIE, SA TRANSMITA INM DOAR FORMULARUL DE INSCRIERE SI SCRISOAREA DE INTENTIE AFERENTA, NEMAIFIIND NECESARA RETRANSMITEREA CV-ULUI SI A CERTIFICATELOR DE COMPETENTA LINGVISTICA

Procedura de selectie a participantilor: Potrivit regulilor EJTN, fiecare institutie de formare din cadrul retelei efectueaza selectia nationala, urmand ca institutia organizatoare a activitatii de formare sa realizeze propria selectie.

Astfel, INM va efectua selectia initiala a candidantilor romani, in functie de urmatoarele criterii:
1. relevanta cursului pentru activitatile profesionale prezente si viitoare ale magistratului candidat
2. posibilitatea si disponibilitatea magistratului de a disemina informatiile la care a avut acces prin intermediul acestor seminarii (de exemplu calitatea de formator INM la nivel centralizat ori descentralizat, intocmirea de note de studiu, publicarea de articole)
3. cunoasterea temeinica a limbii straine in care se desfasoara seminarul, atestata prin documente oficiale depuse de candidat. in situatia in care cunoasterea limbii straine nu este atestata printr-un document, numarul candidatilor inscrisi pentru un seminar este foarte mare, iar celelalte doua criterii se dovedesc insuficiente pentru departajarea acestora, cunostintele de limba straina pot fi testate si pe baza unui interviu telefonic realizat de catre expertii sau formatorii Institutului National al Magistraturii, la care se vor acorda calificative cuprinse intre 5 � excelent si 1 � nesatisfacator
4. vor avea prioritate magistratii care nu au participat in decursul ultimilor 2 ani la alte forme de pregatire internationala (EJTN, ERA, EIPA).

In functie de locurile disponibile, institutia organizatoare informeaza institutia nationala care a selectat judecatorii si procurorii asupra inscrierilor care au fost acceptate si transmite un program detaliat, numele si detaliile unei persoane de contact precum si informatii despre organizarea practica a activitatii.
O parte din actiunile de formare sunt finantate de Uniunea Europeana (cele continand semnul UE- ), pentru celelalte cheltuielile vor fi suportate de fiecare participant.

Termenul de depunere a candidaturilor: Toate documentele mentionate trebuie transmise Institutului National al Magistraturii de catre magistratii care doresc sa participe la o activitate de formare pana la data de 30 ianuarie 2009.

Persoana de contact: Documentele solicitate pot fi transmise la adresa de e-mail ioana [email protected] sau pe fax nr. 021/40 76 226, persoana de contact pentru acest program fiind d-na Ioana-Alexandra TaNASIE, expert INM, tel. 021/40 76 227.


Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Aspecte practice privind Cercetarea disciplinara a salariatilor
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor de masa in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor cadou in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Legislaţie

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...

OUG 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invatamant si alte sectoare de activitate bugetara
Ordonanta de urgenta 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invata ...

Legea 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor colective ale consumatorilor
Legea nr. 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor cole ...