din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2972 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Romania e singura tara in care guvernul a ignorat o sentinta judecatoreasca

Romania e singura tara in care guvernul a ignorat o sentinta judecatoreasca

  Publicat: 30 Jan 2009       2169 citiri       Sursa: NewsIn  


Persoana autorizata sa difuzeze sterile sau documentele oficiale ale guvernului ori ale unor organe sau organizatii.
Restructurarea autoritatii de telecomunicatii de catre guvernul Tariceanu in pofida unei sentinte judecatoresti e fara precedent in alte tari si cu atat mai grava cu cat e a doua oara cand o asfel de masura a schimbat seful autoritatii, a declarat Martin Selmayr, purtator de cuvant CE.

Organ de stat care exercita puterea executiva, constituit de puterea suprema de stat.
Este hotararea judecatoreasca prin care instanta de judecata solutioneaza cauza in prima instanta ori prin care aceasta se dezinvesteste fara a solutiona cauza.
Ordonanta de Urgenta a Guvernului privind modificarea Codului de procedură penală
Din punctul de vedere al resurselor umane, o persoana care conduce o institutie, o intreprindere, o publicatie etc. sau un sector al acestora; functie detinuta de aceasta persoana.
Infractiune care face parte din grupul infractiunilor contra libertatii persoanei,
Sustinerile si punctele de vedere ale partilor si procurorului exprimate in cursul procesului penal cu privire la solutionarea cauzei deduse judecatii.
Cale de atac; actiune introdusa la instanta judecatoreasca superioara celei care a pronuntat o hotarare in prima instanta, prin care se solicita anularea hotararii judecatoresti si judecarea in fond a cauzei; cerere de apel
Ca si componenta a structurii organizatorice, totalitate a posturilor care au aceleasi caracteristici principale referitoare la obiective, sarcini, autoritate si responsabilitate.
Ca si componenta a structurii organizatorice, totalitate a posturilor care au aceleasi caracteristici principale referitoare la obiective, sarcini, autoritate si responsabilitate.
Este hotararea judecatoreasca prin care instanta de judecata solutioneaza cauza in prima instanta ori prin care aceasta se dezinvesteste fara a solutiona cauza.
Act procedural in care procurorul sau organul de urmarire penala consemneaza o dispozitie asupra unor acte sau masuri de urmarire penala.
Este un acord incheiat in scris intre subiectele de drept international si guvernat de dreptul international, incheiat in scopul de a produce efecte juridice si consemnat intr-un instrument unic sau, in doua sau mai multe instrumente conexe, oricare ar fi denumirea sa.
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
Martin Selmayr a prezentat joi decizia Comisiei Europene de a deschide procedura de incalcare a Tratatului UE (infringement) dupa ce fostul guvern a restructurat autoritatea nationala de telecomunicatii pentru a-i demite seful.

Intrebat daca au mai existat si alte state membre in care au fost luate asemenea masuri, Selmayr a spus ca "si in alte tari au mai existat tentative de ingerinta politica, dar in nici una nu s-a intamplat ca o sentinta judecatoreasca sa fie pur si simplu ignorata".

Purtatorul de cuvant a spus si cand a prezentat decizia ca acest caz a fost cu atat mai grav cu cat nu s-a intamplat pentru prima oara in Romania, caci inainte de aderare, seful autoritatii a fost schimbat tot prin restructurarea institutiei prin ordonanta de urgenta .

"Trebuie sa scapam de aceste ordonante de urgenta care atarna ca o sabie a lui Damocles peste autoritatile de reglementare. Este in interesul jucatorilor de pe piata romaneasca si in interesul consumatorilor ca situatia sa se schimbe", a declarat Selmayr.

El a subliniat ca executivul european nu este interesat de o anumita persoana la carma autoritatii, ci de stabilitatea institutionala. "Un director nu-si poate face treaba eficient daca este tot timpul sub amenintarea demiterii prin restructurare", a spus purtatorul de cuvant.

Expertii CE vor colabora cu echipa noului ministru Gabriel Sandu pentru redactarea unui cadru legal "stabil", care sa nu mai permita astfel de "decizii pripite", a spus Selmayr. Cazul de infringement poate fi inchis cand executivul european va constata ca masurile adoptate de autoritatile romane sunt indeajuns de solide si garanteaza stabilitatea institutionala.

Selmayr a evitat sa extrapoleze cazul la situatia de ansamblu a stabilitatii legislative din Romania, in contextul monitorizarii de catre CE a reformei justitiei si luptei anticoruptie.

In concluziile ultimului raport CE din iulie 2008 se arata ca "performanta sistemului judiciar din Romania este impiedicata de insecuritatea juridica, ce se datoreaza mai multor factori, inclusiv aplicarii neuniforme a legii si recurgerii excesive la ordonantele de urgenta". Acesta era unul dintre motivele pentru care CE recomanda mentinerea monitorizarii pentru "inca o vreme".

In septembrie 2008, Curtea de Apel Bucuresti a suspendat decizia luata cu o luna inainte de primul-ministru de atunci al Romaniei, Calin Popescu Tariceanu, de a-l inlocui in functie pe seful Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii. Ca urmare a acestei decizii, presedintele institutiei ar fi trebuit reinstalat in functie. Cu toate acestea, sentinta Curtii nu a fost aplicata, deoarece guvernul roman a adoptat o ordonanta de urgenta, in aceeasi zi, prin care a restructurat si redenumit institutia, numind si un presedinte nou. Acest fapt a lasat fara obiect decizia instantei.

Comisia Europeana a trimis doua scrisori de avertizare, in 19 septembrie si 14 octombrie 2008, prin care reclama gravitatea acestui caz si cerea explicatii autoritatilor romane. "Cu toate acestea, nu s-a primit un raspuns satisfacator la aceste scrisori. In consecinta, Comisia a transmis Romaniei o notificare de punere in intarziere, prima etapa a procedurii de infringement, conform articolului 226 din Tratatul CE", se arata in comunicatul CE.

ANRCTI a fost infiintata in decembrie 2006 tot prin restructurarea fostei autoritati, care se chema ANRC.

In afara procedurii de infringement (incalcare a Tratatului de aderare) declansate joi impotriva Romaniei, Comisia a mai initiat proceduri de acest fel impotriva unor state membre pentru interventii in independenta autoritatilor nationale de telecomunicatii. Unele dintre ele au putut fi intre timp inchise (Bulgaria,Slovenia, Cipru, Slovacia si Luxemburg), dupa ce autoritatile au luat masuri pentru rezlovarea situatiei. Polonia a fost deferita Curtii Europene de Justitie in iulie 2008. Procedurile impotriva Letoniei si Lituaniei, declansate in septembrie 2008, sunt inca in derulare.


Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Aspecte practice privind Cercetarea disciplinara a salariatilor
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor de masa in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor cadou in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Legislaţie

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...

OUG 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invatamant si alte sectoare de activitate bugetara
Ordonanta de urgenta 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invata ...

Legea 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor colective ale consumatorilor
Legea nr. 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor cole ...