din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1580 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » RAPORT. Cele mai frecvente intrebari adresate de catre cetatenii romani Parlamentului European (PE)

RAPORT. Cele mai frecvente intrebari adresate de catre cetatenii romani Parlamentului European (PE)

  Publicat: 11 Feb 2009       1867 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


In fiecare an, zeci de mii de cetateni UE si chiar din lumea intreaga se adreseaza PE pentru a se informa, a face propuneri sau pentru a prezenta plangeri.

1. Indicatie pe scrisori, colete, etc., ce contine numele si domiciliul destinatarului.
Asociatia internationala a transportului aerian
Relatie sociala care ia nastere in legatura cu insusirea de catre oameni a buburilor materiale, in primul rand a mijloacelor de productie.
Se refera la dezavantajul social, la pierderea si limitarea sanselor unei persoane de a lua parte la viata comunitatii la un nivel echivalent cu ceilalti membri.
Pretul la care se vand si se cumpara hartiile de valoare si valuta straina.
(UE). Fondata la 1 ianuarie 1993 prin aplicarea Tratatului de la Maastricht , Uniunea Europeana (UE) preia initiativa constructiei europene de la Comunitatea Economica Europeana (CEE).
Este un acord incheiat in scris intre subiectele de drept international si guvernat de dreptul international, incheiat in scopul de a produce efecte juridice si consemnat intr-un instrument unic sau, in doua sau mai multe instrumente conexe, oricare ar fi denumirea sa.
Partea introductive a hotararii judecatoresti, care cuprinde: denumirea instantei; ziua, luna si anul sedintei de judecata, cu mentiunea daca aceasta a fost sau nu publica; numele si prenumele judecatorilor,
Orice munca sau serviciu impus unei persoane sub amenintare ori pentru care persoana nu si-a exprimat consimtamantul in mod liber.
(UE). Fondata la 1 ianuarie 1993 prin aplicarea Tratatului de la Maastricht , Uniunea Europeana (UE) preia initiativa constructiei europene de la Comunitatea Economica Europeana (CEE).
Forma specifica a motivatiei care consta in orientarea activa si durabila a persoanei spre anumite domenii de activitate, fiind cel mai puternic mobil al actiunilor omenesti.
(UE). Fondata la 1 ianuarie 1993 prin aplicarea Tratatului de la Maastricht , Uniunea Europeana (UE) preia initiativa constructiei europene de la Comunitatea Economica Europeana (CEE).
Ansamblul atributiilor stabilite de lege, care confera autoritatilor si institutiilor administratiei publice drepturi si obligatii de a desfasura,
De la aderarea tarii noastre la UE, cetatenii Romaniei si-au utilizat mult dreptul de a adresa intrebari PE in limba nationala sau in una dintre celelalte limbi oficiale ale Uniunii Europene. Iata temele cele mai frecvent abordate in scrisorile lor si procentele in care se regasesc acestea in ansamblul corespondentei provenite din Romania.

Politici nationale - 69% din intrebari
Intrebarile adresate se refera, in principal, la subiecte de politica interna ale Romaniei. Coruptia, dispozitiile guvernului roman cu privire la taxa de inmatriculare a autoturismelor, restituirea proprietatilor si dreptul la proprietate revin frecvent in scrisorile cetatenilor. Sunt intalnite, de asemenea, in mod regulat propuneri de ameliorare a legislatiei nationale si a drepturilor persoanelor cu handicap . In fine, figureaza, de asemenea, plangeri referitoare la deciziile autoritatilor nationale in afaceri judiciare in curs sau finalizate.

Activitatea cotidiana a Parlamentului European - 8%
Informatiile cu privire la organizarea de stagii si de vizite in cadrul Parlamentului European, precum si la posibilitatea de a ocupa posturi de functionari europeni, ii intereseaza in cel mai inalt grad pe cetatenii romani. In cadrul acestui subiect sunt, de asemenea, foarte solicitate informatii cu privire la structura, rolul politic si activitatile acestei institutii, precum si despre activitatile desfasurate de deputatii romani.

Finantare europeana - 7%
Solicitarile de informatii privesc frecvent finantarea acordata de Uniunea Europeana in cadrul proiectelor si programelor sale, in special in cadrul politicii regionale si in domeniul agriculturii.

Afaceri institutionale. Extindere - 4%
Cetatenii romani sunt interesati de functionarea institutiilor europene si de relatiile interinstitutionale la nivel comunitar, precum si de viitorul Europei, in special in ceea ce priveste Tratatul de la Lisabona si punerea in practica a Strategiei de la Lisabona pentru crestere economica si ocuparea fortei de munca .

Relatiile externe ale UE. Drepturile omului. Imigratie - 4%
In domeniul afacerilor externe, intrebarile cele mai frecvente privesc situatia din Kosovo, Iranul si Rusia. Aspecte legate de religie, saracia in lume si drepturile omului sunt alte teme recurente in scrisorile cetatenilor romani.

Drept european - 3%
Cetatenii romani adreseaza intrebari foarte detaliate cu privire la transpunerea acquis-ului comunitar in legislatia nationala (proceduri, continut specific, data-limita) si privind aplicarea sau nu a legilor comunitare la domenii specifice (proprietate, drepturile persoanelor cu handicap, fiscalitate).

Piata interna - 3%
Cele mai solicitate subiecte privesc libertatea de circulatie a lucratorilor, mai precis dreptul la munca, deschiderea pietei muncii a tarilor membre ale Uniunii Europene pentru cetatenii romani, recunoasterea diplomelor.

Mediu. Situatia animalelor - 1%
Situatia cainilor abandonati din orasele Romaniei si cazurile de cruzime fata de animale sunt semnalate si denuntate energic. De asemenea, cererile de informatii cu privire la masurile luate de statele membre si de Uniunea Europeana impotriva poluarii atmosferice si a incalzirii climatice fac parte dintre centrele de interes ale cetatenilor romani.

Politici europene - 1%
Cetatenii sunt interesati de politicile europene sau de masurile luate de Uniunea Europeana pentru facilitarea si stimularea politicilor care sunt, in principiu, in competenta statelor membre. Intrebarile cele mai frecvente se refera la energie, educatie si cultura, transport .


Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Aspecte practice privind Cercetarea disciplinara a salariatilor
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor de masa in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor cadou in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Legislaţie

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...

OUG 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invatamant si alte sectoare de activitate bugetara
Ordonanta de urgenta 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invata ...

Legea 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor colective ale consumatorilor
Legea nr. 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor cole ...