din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2672 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Intalnire Boc - Predoiu: discutii privind salarizarea si resursele umane din sistemul judiciar

Intalnire Boc - Predoiu: discutii privind salarizarea si resursele umane din sistemul judiciar

  Publicat: 22 Apr 2009       1011 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Ministrul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti, Catalin Predoiu, a fost primit in cursul zilei de ieri de Primul Ministru, Emil Boc, pentru o intalnire de lucru pe marginea problemelor urgente ale sistemului judiciar.

Procedura legala aplicabila de instanta de judecata in cazurile in care partea careia i se opune un inscris sub semnatura privata tagaduieste scrisul
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
Institutii, piete si infrastructuri ce interactioneaza in mod complex
Modalitate a actului juridic, obligatie, care consta intr-un eveniment viitor si sigur, care suspenda, pana la indeplinirea lui, punerea in executare a actului sau exigibilitatea obligatiei, termen suspensiv,
Consum de resurse (mijloace de productie, forta de munca, mijloace banesti) pentru satisfacerea unor necesitati de productie sau individuale.
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
(UE). Fondata la 1 ianuarie 1993 prin aplicarea Tratatului de la Maastricht , Uniunea Europeana (UE) preia initiativa constructiei europene de la Comunitatea Economica Europeana (CEE).
Modalitate a actului juridic, obligatie, care consta intr-un eveniment viitor si sigur, care suspenda, pana la indeplinirea lui, punerea in executare a actului sau exigibilitatea obligatiei, termen suspensiv,


Ministrul JLC a prezentat patru probleme structurale ale sistemului judiciar, constand in arieratele decurgand din hotarari care recunosc drepturi salariale, legislatia incoerenta privind salarizarea in sistemului judiciar, dezechilibrele in salarizarea in sistem, instabilitatea resurselor umane provocata de spectrul pensionarii simultane a unui numar mare de magistrati.

Ministrul JLC a prezentat mai multe seturi de solutii coordonate privind rezolvarea acestor probleme, plecand de la importanta sistemului judiciar pentru intreaga societate si a necesitatii concentrarii urgente din nou pe problemele Mecanismului de Cooperare si Verificare .

In opinia ministrului JLC, legislatia privind salarizarea in sistemul judiciar trebuie urgent corectata pentru a elimina dezechilibrele si conditiile de actionare in justitie a MJLC.

De asemenea, ministrul JLC considera ca trebuie garantate conditiile de pensionare printr-un mesaj ferm din partea executivului si legislativului.

In ce priveste plata arieratelor, ministrul JLC apreciaza ca singura solutie este aceea de a reglementa situatia printr-un act normativ nou, care sa ofere solutii realiste si echitabile, discutate si pe cat posibil convenite in prealabil cu Consiliul Superior al Magistraturii, Inalta Curte de Casatie si Justitie si asociatiile sindicale si profesionale ale salariatilor din sistem .

Ca o solutie pe termen scurt, ministrul JLC considera ca Ministerul Finantelor Publice trebuie sa isi revizuiasca pozitia fata de cheltuirea de catre MJLC a fondurilor alocate acestuia prin Legea bugetului de stat nr.18/2009 pentru cheltuieli de personal.

S-a decis invitarea la o intalnire de lucru a conducerii Consiliului Superior al Magistraturii, Inaltei Curti de Casatie si Justitie si a federatiilor sindicatelor de grefieri in saptamanile urmatoare, in care sa fie prezentate si discutate aceste solutii.


Importanta sistemului judiciar si Mecanismul de Cooperare si Verificare cu Uniunea Europeana impun stabilitate legislativa si suport politic decisiv in directia reformelor.

De aceea, in cadrul intalnirii cu Primul Ministru, ministrul JLC a mentionat importanta participarii sale in viitor la sedintele Coalitiei ori de cate ori se discuta probleme financiare sau care au impact in sistemul judiciar. Aceasta ar oferi ocazia membrilor Coalitiei sa fie informati direct de ministrul Justitiei despre problemele urgente sau pe termen lung din sistemul judiciar.

Ministrul JLC va continua discutiile de lucru cu Primul Ministru si Ministrul Finantelor Publice pana la stabilirea unor solutii pentru problemele expuse.


Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Aspecte practice privind Cercetarea disciplinara a salariatilor
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor de masa in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor cadou in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Legislaţie

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...

OUG 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invatamant si alte sectoare de activitate bugetara
Ordonanta de urgenta 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invata ...

Legea 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor colective ale consumatorilor
Legea nr. 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor cole ...