din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2500 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » CSM a adoptat principiile Rezolutiei privind starea financiara si situatia administrativa a instantelor judecatoresti si parchetelor de pe langa acestea

CSM a adoptat principiile Rezolutiei privind starea financiara si situatia administrativa a instantelor judecatoresti si parchetelor de pe langa acestea

  Publicat: 23 Apr 2009       1178 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Consiliul Superior al Magistraturii, in sedinta extraordinara, si-a insusit princiipiile Rezolutiei privind starea financiara si situatia administrativa a instantelor judecatoresti si parchetelor de pe langa acestea,

Imprimat emis de un organ official, folosit pentru plata unor taxe sau impozite.
Imprimat emis de un organ official, folosit pentru plata unor taxe sau impozite.
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
Acea ramura a disciplinei economice consacrata analizei deciziilor de alocare a resurselor monetare in procesele de productie de bunuri sau de servicii,
Imprimat emis de un organ official, folosit pentru plata unor taxe sau impozite.
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
1. Acel fenomen care influenteaza actiunea cauzei, favorizeaza sau franeaza procesul dezvoltarii cauzei in efect.
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
Consimtamant la ceva, intelegere intre doua parti la incheierea unui act juridic.
Este o procedura diplomatica de reglementare a diferendelor internationale, drept conferit puterilor straine conflictului de a media ostilitatile, chiar in decursul acestora. Mediatorul trebuie sa fie un tertstat, un grup de state, O.N.U. sau institutiile sale specializate, alte organizatii internationale cu vocatie mondiala sau regionala sau o personalitate de prestigiu - acceptat de comun acord, de catre partile aflate in conflict.
Unitate de baza a organizarii administrativ-teritoriale a statului, alcatuita dintr-unul sau mai multe sate si
Unica autoritate de justitie din Romania, garantul suprematiei Constitutiei, care se supune numai Constitutiei si legii sale de organizare si functionare.
1. Indicatie pe scrisori, colete, etc., ce contine numele si domiciliul destinatarului.
Pretul la care se vand si se cumpara hartiile de valoare si valuta straina.
Institutie de drept procesual penal, reglementata de Codul de procedura penala in diverse texte.
ca rezultat al analizarii efectelor subfinantarii sistemului judiciar dupa rectificarea bugetara:
- asigurarea independentei efective a sistemului judiciar prin administrarea bugetului instantelor judecatoresti de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie;
- inlaturarea discrepantelor si discriminarilor privind salarizarea magistratilor si a personalului auxiliar;
- readucerea la bugetele instantelor judecatoresti si parchetelor a sumelor provenite din taxele judiciare de timbru si timbru judiciar;
- respectarea principiului universal al independentei judecatorilor si procurorilor prin garantarea unui statut stabil si predictibil din punct de vedere material, cu respectarea standardelor internationale in materie;
- stabilirea unui prag minim de cel putin 1% din produsul intern brut pentru bugetul instantelor judecatoresti si parchetelor.

Consiliul Superior al Magistraturii a hotarat convocarea adunarilor generale ale instantelor si parchetelor de pe langa acestea in perioada 24-29 aprilie 2009, pentru a se pronunta cu privire la textul Rezolutiei.

Sedinta extraordinara a Plenului Consiliul Superior al Magistraturii a fost convocata in considerarea solicitarii a peste 80 de adunari generale ale instantelor, precum si a asociatiilor profesionale ale judecatorilor, care releva intr-un punct de vedere comun ca activitatea instantelor poate intra in blocaj datorita subfinantarii sistemului judiciar. Asociatiile profesionale ale procurorilor au comunicat ca sunt solidare cu demersul initiat de judecatori, pe care il sustin in totalitate.
Rezolutia este structurata pe trei capitole - finantarea puterii judecatoresti, statutul magistratului si autoadministrarea si descentralizarea administrativa, pentru asigurarea functionarii eficiente a instantelor judecatoresti si a parchetelor.

Rezolutia v-o prezentam mai jos.

R E Z O L U T I E
privind starea financiara si situatia administrativa a instantelor judecatoresti si parchetelor de pe langa instantele judecatoresti


FINANTAREA PUTERII JUDECATORESTI


1. Adunarile generale ale judecatorilor si procurorilor solicita ferm ca atributiile referitoare la gestionarea bugetului instantelor sa fie preluate de indata de puterea judecatoreasca, prin Inalta Curte de Casatie si Justitie, potrivit dispozitiilor legale, in prezent suspendate.
2. Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie si ministrul justitiei si libertatilor cetatenesti vor adopta un calendar de trecere a gestiunii bugetare catre puterea judecatoreasca pe parcursul anului 2009.
3. Adunarile generale cer ca atat in legea bugetului de stat, cat si in legea organizarii judiciare, sa se prevada, cel mai tarziu incepand cu 01.01.2010, un prag minim pentru bugetele cumulate ale justitiei, respectiv bugetul instantelor judecatoresti si bugetul parchetelor exprimat in minim 1% din produsul intern brut pe economie .
4. Adunarile generale solicita modificarea dispozitiilor legale in sensul ca sumele provenite din taxele judiciare de timbru si cheltuielile judiciare avansate de stat in procesele penale, amenzile judiciare si orice alte asemenea sume sa fie cuprinse in bugetele instantelor judecatoresti si al parchetelor. Ca atare, este necesar ca Parlamentul sau Guvernul Romaniei sa intervina de urgenta pentru a adopta un act normativ prin care sa recunoasca finalitatea reala a taxelor judiciare de timbru, respectiv de finantare a bugetului justitiei pentru a garanta functionarea acesteia in folosul societatii in conformitate cu standardele stipulate de articolul 6 al Conventiei europene privind drepturile si libertatile fundamentale ale omului, sumele astfel colectate urmand sa fie varsate bugetului justitiei;

STATUTUL JUDECATORILOR SI PROCURORILOR


5. Adunarile generale solicita ferm autoritatilor statului asumarea publica si recunoasterea standardului universal al independentei judecatorilor si procurorilor, in principal in ce priveste garantarea si respectarea intr-un mod transparent, stabil si previzibil a sigurantei, remuneratiei corespunzatoare, a conditiilor de munca, a pensiilor si a varstei de pensionare a judecatorilor si procurorilor.
6. Adunarile generale ale judecatorilor si procurorilor solicita Guvernului eliminarea de urgenta a discrepantelor si discriminarilor salariale pentru personalul din cadrul instantelor judecatoresti si parchetelor, prin plata sporului de risc si suprasolicitare neuropsihica, recunoscut inclusiv prin Decizia nr. 21/10.03.2008 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
7. Adunarile generale solicita Guvernului respectarea tuturor hotararilor judecatoresti, ca o conditie intrinseca a functionarii statului de drept, inclusiv in materia drepturilor salariale.
8. Adunarile generale solicita ca reglementarile in materia salarizarii personalului din justitie sa fie elaborate , in acord cu standardele internationale in materie, dupa consultarea si participarea reprezentantilor autoritatii judecatoresti.
9. Autoritatea judecatoreasca, prin presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii si Procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, si celelalte doua puteri ale statului, executiva, prin Primul-ministru, respectiv legislativa, prin Presedintii celor doua camere ale Parlamentului, cu medierea Presedintelui Romaniei sunt chemate sa adopte o declaratie comuna prin care sa garanteze stabilitatea si previzibilitatea statutului judecatorilor si procurorilor.

AUTOADMINISTRAREA SI DESCENTRALIZAREA ADMINISTRATIVA


10. Adunarile generale considera ca se impune modificarea prevederilor legislative in sensul instituirii principiilor autoadministrarii si descentralizarii administrative pentru asigurarea functionarii eficiente a instantelor judecatoresti si parchetelor.

Adunarile generale ale judecatorilor si procurorilor instantelor judecatoresti din Romania, odata cu adoptarea prezentei Rezolutii, solicita Presedintiei, Guvernului, Parlamentului Romaniei, Consiliului Superior al Magistraturii, celorlalte autoritati publice, sa promoveze si sa garanteze, inclusiv prin masuri de ordin legislativ si administrativ, rolul judecatorilor si procurorilor in statul de drept, priviti individual, cat si al autoritatii judecatoresti in ansamblul sau, in coordonatele principiilor, asumate prin textul de fata.

Adunarile generale ale judecatorilor si procurorilor solicita presedintelui Consiliului Superior al Magistraturii sa sesizeze Curtea Constitutionala pentru solutionarea conflictului juridic de natura constitutionala dintre puterea judecatoreasca si celelalte puteri ale statului, avand in vedere nerespectarea dispozitiei legale privind avizul conform la adoptarea si rectificarea bugetului de stat, precum si lipsa avizelor in adoptarea si modificarea mai multor acte normative care vizeaza activitatea puterii judecatoresti.

Adunarile generale ale judecatorilor si procurorilor isi rezerva dreptul de a se adresa organismelor internationale in situatia in care autoritatile nationale nu vor da curs solicitarilor formulate prin prezenta rezolutie.

Proiect redactat la data de 23 aprilie 2009 la lucrarile sedintei extraordinare a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii.






Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Aspecte practice privind Cercetarea disciplinara a salariatilor
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor de masa in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor cadou in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Legislaţie

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...

OUG 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invatamant si alte sectoare de activitate bugetara
Ordonanta de urgenta 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invata ...

Legea 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor colective ale consumatorilor
Legea nr. 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor cole ...