din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2423 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Romania se afla pe locul 3 in ceea ce priveste petitiile trimise la PE

Romania se afla pe locul 3 in ceea ce priveste petitiile trimise la PE

  Publicat: 23 Apr 2009       903 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Raportul elaborat de Mairead McGuinness (PPE-DE, Irlanda) prezinta activitatile desfasurate de Comisia pentru petitii in anul 2008.

Este un acord incheiat in scris intre subiectele de drept international si guvernat de dreptul international, incheiat in scopul de a produce efecte juridice si consemnat intr-un instrument unic sau, in doua sau mai multe instrumente conexe, oricare ar fi denumirea sa.
Ansamblul atributiilor stabilite de lege, care confera autoritatilor si institutiilor administratiei publice drepturi si obligatii de a desfasura,
Este acel raport juridic in continutul caruia intra dreptul subiectului activ, denumit creditor, de a cere subiectului pasiv, denumit debitor, sa dea, sa faca sau sa nu faca ceva, sub sanctiunea constrangerii de stat in cazul neexecutarii de buna voie.
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
Parlamentul European reprezinta cele 453 milioane de cetateni ai Statelor Membre ale Uniunii Europene. Este singura institutie Uniunii care este aleasa direct de catre cetateni si joaca un rol politic in crestere in cadrul Uniunii Europene.
Sunt participanti in procesul penal, alaturi de parti si organele judiciare. Persoanele sunt martorii, experti, interpretii, traducatorii, substituitii procesuali etc.
Romania se afla pe locul trei in ceea ce priveste numarul de petitii primite (207), dupa Germania (265) si Spania (226). In 2008 au fost inregistrate 1886 de petitii, comparativ cu 1506 in 2007. In atentia Parlamentului European s-a aflat in 2008 si petitia legata de protejarea catedralei romano-catolice Sf. Iosif din Bucuresti.

Solicitare adresata autoritatilor romane cu privire la protejarea catedralei romano-catolice Sf. Iosif din Bucuresti
Europarlamentarii solicita autoritatilor romane sa adopte masuri de conservare si protejare a patrimoniului cultural si arhitectural al Romaniei, in conformitate cu articolul 151 din Tratatul CE, astfel cum prevede Declaratia Parlamentului din 11 octombrie 2007 privind masurile de protejare a catedralei romano-catolice Sf. Iosif din Bucuresti, Romania, un monument istoric si arhitectural periclitat. In raport se subliniaza faptul ca, in ceea ce priveste problemele legate de restituirea proprietatilor confiscate in timpul regimului comunist, regimul proprietatii constituie un aspect care tine de competentele nationale.

Protectia si conservarea mediului raman in continuare principala preocupare a petitionarilor. De asemenea, comisia a dedicat mult timp in 2008 preocuparii continue fata de drepturile proprietarilor. Pe langa problemele de urbanizare din Spania, comisia parlamentara a mai fost contactata de numerosi cetateni din cateva dintre cele mai noi state membre ale UE, care se confrunta cu problema spinoasa a restituirii proprietatilor, aceasta datand din regimurile politice anterioare democratizarii. Aceasta problema, trebuie mentionat, ramane de competenta statelor membre, desi exista obligatia ca toate statele membre sa stabileasca si sa mentina un cadru legislativ functional care sa raspunda unor astfel de solicitari. O vizita de constatare a faptelor intreprinsa de membrii comisiei in Romania in iunie anul trecut a permis o dezbatere extrem de utila a acestui subiect cu Parlamentul Roman si cu Ministerul de Justitie.

De remarcat faptul ca petitia �un singur sediu� prin care se solicita un singur sediu pentru Parlamentul European a fost semnata de 1 500 000 de persoane . Deputatii europeni considera ca aceasta petitie "nu a fost inca abordata in mod cuprinzator si recomanda Comisiei pentru petitii sa solutioneze aceasta problema in regim prioritar pe durata urmatorului mandat parlamentar. "

Cu privire la limbile in care au fost redactate petitiile, 155 de petitii au fost scrise in limba romana, ocupand astfel locul 5, dupa germana (437 de petitii), engleza (394), italiana (222) si spaniola (193).

In raport se mai constata faptul ca proportia petitiilor inadmisibile, adica 821 de petitii, a crescut de la aproximativ 30% la 40% fata de 2007.

Raportul McGuiness a fost adoptat cu 641 voturi pentru, 13 impotriva si 15 abtineri.


Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Aspecte practice privind Cercetarea disciplinara a salariatilor
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor de masa in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor cadou in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Legislaţie

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...

OUG 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invatamant si alte sectoare de activitate bugetara
Ordonanta de urgenta 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invata ...

Legea 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor colective ale consumatorilor
Legea nr. 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor cole ...