din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2477 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Ecotaxa va fi platita pentru pungile care nu indeplinesc cerintele UE de biodegradabilitate

Ecotaxa va fi platita pentru pungile care nu indeplinesc cerintele UE de biodegradabilitate

  Publicat: 13 May 2009       887 citiri       Sursa: NewsIn  


Denumire generica pentru toate felurile de monede si semne ale valorii. Au aparut din necesitatea de a facilita schimburile de marfuri.
Nacuta Sorin - membru al Parlamentului Romaniei.
Ministerul Mediului a propus modificarea ordonantei de urgenta privind ecotaxa, solicitand ca suma de 20 bani sa fie aplicata tuturor pungilor care nu indeplinesc cerintele de biodegradabilitate impuse de UE, a declarat purtatorul de cuvant al institutiei, Dragos Nacuta .

1. Determinare cu aproximatie (sinonim cu estimare) a unei anumite cantitati, in acest sens evaluarea poate reprezenta o anticipare a operatiei de masurare propriu-zisa sau o poate inlocui, atunci cand nu este posibila o masurare suficient de exacta
In dreptul comunitar, directiva este un instrument legislativ obligatoriu pentru statele membre carora li se adreseaza in ceea ce priveste rezultatul care trebuie atins, dar lasa la latitudinea lor forma si metodele de obtinere a acestuia.
Nacuta Sorin - membru al Parlamentului Romaniei.
Denumire a Camerei inferioare a Parlamentului in unele tari
Produse agroalimentare care pot fi donate conform prevederilor prezentei legi
Materiale care invelesc un produs sau un ansamblu de produse in timpul manipularii, transportului,
Potrivit Legii 213/1998 privind proprietatea publica si regimul juridic al acesteia, totalitatea bunurilor care formeaza obiectul dreptului de proprietate publica.
Sistemul de facilitati, echipamente si servicii necesare operarii unei organizatii.

"Prin inlocuirea sintagmei 'care nu sunt biodegradabile' cu 'care nu indeplinesc cerintele esentiale de biodegradabilitate' se clarifica notiunea de biodegradabilitate pentru punga care nu este supusa taxarii, precum si modul de evaluare a caracterului biodegradabil al acesteia, intrucat cerintele esentiale de biodegradabilitate sunt reglementate prin Directiva europeana 94/62/CEE", a spus Nacuta .

El a mai precizat ca "la nivelul UE au fost elaborate standarde armonizate pentru determinarea caracterului biodegradabil".

Astfel, ministerul Mediului a propus ca ecotaxa, de 0,20 lei/bucata sa fie platita "pentru pungile avand manere integrate sau aplicate destinate a fi umplute la punctele de vanzare, oricare ar fi modul de comercializare/distribuire, care nu indeplinesc cerintele esentiale de biodegradabilitate, incasata de la operatorii economici care introduc pe piata nationala astfel de ambalaje de desfacere".

Reprezentantii ministerului au aratat ca scopul acestei taxe este de responsabilizare a consumatorului final privind consumul pungilor si prevenirea poluarii mediului.

De altfel, ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, si membrii Comisiei de administratie, amenajarea teritoriului si echilibru ecologic din Camera Deputatilor au convenit marti asupra unor modificari ale OUG privind ecotaxa pentru a clarifica cine incaseaza ecotaxa si pentru ce produse .

Presedinta Comisiei, Sulfina Barbu, a ridicat si problema stabilirii unor criterii mai clare asupra biodegrabilitatii unui ambalaj sau altul, astfel incat ecotaxa sa nu fie platita si pentru ambalajele biodegradabile, insa Nemirschi a spus ca acest lucru nu cade in sarcina Ministerului, existand un laborator specializat in acest domeniu .

In schimb, ministrul s-a declarat receptiv la o alta propunere a Sulfinei Barbu, anume ca o parte din sumele incasate din ecotaxa sa fie directionate catre infrastructura pentru colectarea deseurilor din mediul rural, care nu indeplineste standardele comunitare.

Barbu a estimat ca modificarile OUG ar putea intra in procedura de vot final a Camerei Deputatilor in circa doua saptamani.


Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Aspecte practice privind Cercetarea disciplinara a salariatilor
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor de masa in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor cadou in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Legislaţie

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...

OUG 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invatamant si alte sectoare de activitate bugetara
Ordonanta de urgenta 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invata ...

Legea 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor colective ale consumatorilor
Legea nr. 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor cole ...