din anul 2007, atuul tau de DREPT!
3496 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » UNJR sustine numirea in functia de judecator sau procuror stagiar a tuturor posturilor vacante

UNJR sustine numirea in functia de judecator sau procuror stagiar a tuturor posturilor vacante

  Publicat: 01 Jun 2009       1711 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Magistrat care, potrivit legii, are atributii de a solutiona cauze penale, civile si administrative in cadrul unei instante judecatoresti.
Persoana care face parte din parchet si care exercita atributiile ce revin acestei institutii judiciare.
Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania sustine memoriul formulat de auditorii de justitie, promotia 2007-2009, prin reprezentantul lor, d-na Cioca Maria Florentina, in ce priveste alocarea la numirea in functia de judecator sau procuror stagiar a tuturor posturilor vacante, existente la nivelul judecatoriilor si parchetelor de pe langa judecatorii.

Institutii, piete si infrastructuri ce interactioneaza in mod complex
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
Ansamblul atributiilor stabilite de lege, care confera autoritatilor si institutiilor administratiei publice drepturi si obligatii de a desfasura,
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
Magistrat care, potrivit legii, are atributii de a solutiona cauze penale, civile si administrative in cadrul unei instante judecatoresti.
Persoana care face parte din parchet si care exercita atributiile ce revin acestei institutii judiciare.


Modalitatea principala de acces in magistratura trebuie sa fie concursul de admitere la Institutul National al Magistraturii, astfel cum prevede art. 13 din Legea nr. 303/2004.

Este indiscutabil diferit nivelul examenelor sustinute de candidatii la admiterea in Institutul National al Magistraturii fata de nivelul examenelor sustinute de cei admisi in temeiul art. 33 alin. 1 din Legea nr. 303/2004. Chiar si cu un nivel deosebit de scazut al concursurilor, de altfel numeroase, organizate in perioada 2004-2008, rezultatele obtinute au fost cu mult sub nivelul asteptarilor. Totodata, sustinerea unor numeroase examene de-a lungul perioadei de formare in cadrul Institutului precum si a doua examene in plus, examenul de absolvire si examenul de capacitate, indica fara echivoc pregatirea cu mult mai temeinica a magistratilor absolventi ai Institutului decat a candidatilor recrutati printr-un singur examen, ce da prilejul unui acces facil in sistem .

Obiectivul ocuparii unor cat mai multe posturi vacante in sistem nu mai poate fi acum invocat pentru organizarea in continuare a acestor concursuri, in detrimentul asigurarii recrutarii prin absolvirea Institutului National al Magistraturii. Criza de personal din sistemul judiciar din ultimii ani a determinat cautarea unei solutii in vederea ocuparii unui numar cat mai mare de locuri. Acest fapt a condus la organizarea unor modalitati de primire in profesie indoielnice calitativ, ce au slabit sistemul judiciar, consecintele urmand a se resimti in viitor. Pentru a fi evitate aceste consecinte, este necesar a fi reconsiderata politica de personal in materie de recrutare si a lasa in mod efectiv rolul principal al recrutarii si formarii magistratilor Institutului National al Magistraturii.

Insasi lipsa evaluarii riguroase a cunostintelor, coroborata cu lipsa unei formari profesionale initiale, creeaza si intretine in mare parte perceptia nefavorabila a justitiabililor asupra competentei profesionale a magistratilor si a calitatii actului de justitie.

Dupa cum se arata in Avizul nr. 4/2003 al CCJE, "increderea cetatenilor in sistemul judiciar va fi consolidata daca judecatorii vor avea cunostinte detaliate si diverse care sa se extinda dincolo de domeniul legislativ, catre domenii cu importanta sociala, precum si daca intelegerea si abilitatile demonstrate in sala de judecata si cele personale le vor permite sa solutioneze cauzele si sa trateze intr-un mod corespunzator toate persoanele implicate. Pe scurt, formarea este esentiala pentru indeplinirea obiectiva, impartiala si competenta a atributiilor judecatoresti si pentru protejarea judecatorilor de influente necorespunzatoare".

Astfel cum UNJR a aratat in numeroase ocazii, solutia problemei locurilor vacante din sistem nu trebuie sa fie asadar una in detrimentul sistemului si a calitatii actului de justitie. Mai mult ca oricand, este imperios necesar a se pune accent si a se acorda o maxima atentie modalitatilor de primire in magistratura si formarii magistratului din Romania la standarde egale cu cele din spatiul comunitar. Ceea ce este prioritar pentru sistem, este pregatirea in cadrul Institutului National al Magistraturii, pe o perioada de timp adecvata, astfel incat magistratul astfel format sa raspunda nevoilor exigente pe care le presupune profesia.

In consecinta, Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania solicita alocarea, la numirea in functia de judecator sau procuror stagiar, a tuturor posturilor vacante, existente la nivelul judecatoriilor si parchetelor de pe langa judecatorii, fapt sustinut, de principiu, si in memoriul formulat de auditorii de justitie, promotia 2007-2009.

judecator Dragos Calin
Vicepresedinte al Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania


Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Aspecte practice privind Cercetarea disciplinara a salariatilor
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor de masa in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor cadou in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Legislaţie

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...

OUG 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invatamant si alte sectoare de activitate bugetara
Ordonanta de urgenta 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invata ...

Legea 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor colective ale consumatorilor
Legea nr. 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor cole ...