din anul 2007, atuul tau de DREPT!
3865 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Etichetele produselor alimentare vor trebui sa mentioneze locul de unde provin ingredientele

Etichetele produselor alimentare vor trebui sa mentioneze locul de unde provin ingredientele

  Publicat: 10 Jun 2009       1750 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


UE propune includerea de informatii suplimentare pe etichetele produselor alimentare, astfel incat acestea sa mentioneze locul de unde provin ingredientele.

(UE). Fondata la 1 ianuarie 1993 prin aplicarea Tratatului de la Maastricht , Uniunea Europeana (UE) preia initiativa constructiei europene de la Comunitatea Economica Europeana (CEE).
Produse agroalimentare care pot fi donate conform prevederilor prezentei legi
Pretul la care se vand si se cumpara hartiile de valoare si valuta straina.
Masura vine in urma unei ample consultari derulate la nivel european pe tema calitatii alimentelor. Agricultorii, producatorii si consumatorii si-au afirmat sprijinul fata de folosirea pe scara larga a etichetelor care mentioneaza locul de provenienta agricola.

Aceste etichete indica tara de recoltare, nu locul in care a fost prelucrat produsul. Ele sunt deja obligatorii pentru anumite produse comercializate in UE, printre care se numara carnea de vita neprelucrata, carnea de pasare, fructele, legumele, ouale, mierea, vinul si uleiul de masline.

Potrivit documentului de pozitie , Comisia va lua in considerare preocuparile procesatorilor si ale comerciantilor cu amanuntul, care se tem ca le va fi foarte greu sa stabileasca originea ingredientelor incluse in alimentele prelucrate.

Cerintele impuse de UE in domeniul agricol sunt printre cele mai stricte din lume. Multi consumatori pun la indoiala la calitatea produselor provenind din afara Uniunii, cu atat mai mult cu cat, in ultimii ani, o serie de produse alimentare importate au creat panica in randul populatiei.

Agricultorilor europeni le plac etichetele, intrucat acestea le fac produsele mai atractive, atat pe piata UE, cat si in afara. Multi dintre ei cer ca etichetele sa fie si mai precise, indicand regiunea din care provine produsul.

Documentul Comisiei solicita si clarificarea confuziei provocate, la nivel european, de aparitia a numeroase alte tipuri de etichete alimentare. Multe tari, producatori si comercianti au adoptat sisteme diferite de cele folosite de Uniunea Europeana.

Comisia doreste si eliminarea etichetelor de identificare si protejare a denumirii unor produse traditionale. De la instituirea sistemului, in 1992, s-au inregistrat numai 20 de produse . Printre ele se numara o specialitate finlandeza de patiserie, branza mozzarella produsa in Italia si cateva tipuri de bere belgiana.

Vor fi revizuite si etichetele referitoare la indicatiile geografice protejate. Acest logo se regaseste, in prezent, pe produse ca branza Camembert din regiunea franceza Normandia, prosciutto de Parma (Italia), uleiul de masline Kalamata din Grecia, carnea de vita Scotch din Marea Britanie si carnatii bratwurst din Nurnberg (Germania).

Intre timp, este in curs de realizare un logo al UE pentru produsele alimentare biologice. Incepand din 2010, acesta va deveni obligatoriu pentru toate produsele comercializate in UE sub denumirea de produse biologice.


Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Aspecte practice privind Cercetarea disciplinara a salariatilor
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor de masa in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor cadou in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Legislaţie

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...

OUG 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invatamant si alte sectoare de activitate bugetara
Ordonanta de urgenta 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invata ...

Legea 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor colective ale consumatorilor
Legea nr. 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor cole ...