din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2710 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Ministrul Muncii confirma ca salariile din Legea unica au fost reduse cu 40 la suta

Ministrul Muncii confirma ca salariile din Legea unica au fost reduse cu 40 la suta

  Publicat: 25 Jun 2009       1799 citiri       Sursa: NewsIn  


Cele trei niveluri de referinta din grila de salarizare a Legii unitare a salarizarii se apropie de 5,4, 3,8 si 2,3, insa propunerile "sunt inca in negociere", a declarat ministrul Muncii, Marian Sarbu.

Negocierea intre angajator sau organizatia de angajatori pe de o parte si angajati,
Salariul reprezinta contraprestatia muncii depuse de salariat in baza contractului individual de munca.
Organ de stat care exercita puterea executiva, constituit de puterea suprema de stat.
Magistrat care, potrivit legii, are atributii de a solutiona cauze penale, civile si administrative in cadrul unei instante judecatoresti.
Ansamblu de conditii si elemente naturale qle Terrei: aerul, apa, solul si subsolul, toate straturile atmosferice, toate materiile organice si anorganice, precum si fiintele vii, sistemele naturale �n interactiune cuprinzand elementele enumerate anterior, inclusiv valorile materiale si spirituale.
Specialist cu o competenta profesionala deosebita care poate fi desemnat de catre organul de urmarire penala ori de catre organul de jurisdictie pentru a efectua lucrari sau a da lamuririle necesare asupra unor situatii de fapt, in vederea rezolvarii unui proces. In activitatea sa expertul nu transeaza conflicte si nici nu arbitreaza interese, ci executa analize, investigatii, calcule, formuland evaluari, precieri si concluzii in legatura cu situatia respectiva.
Specialist cu o competenta profesionala deosebita care poate fi desemnat de catre organul de urmarire penala ori de catre organul de jurisdictie pentru a efectua lucrari sau a da lamuririle necesare asupra unor situatii de fapt, in vederea rezolvarii unui proces. In activitatea sa expertul nu transeaza conflicte si nici nu arbitreaza interese, ci executa analize, investigatii, calcule, formuland evaluari, precieri si concluzii in legatura cu situatia respectiva.
Functionar incadrat la instantele de judecata; judecatorie tribunal judetean, tribunal militar, avand atributii la pregatirea si desfasurarea activitatii de judecata.
Institutie specializata a statului din structura M.A.I., a carei organizare si functionare este reglementata prin lege organica.
"Ajustarile facute pe grila de salarizare se apropie de a doua varianta, ce are coeficientii prezentati de dumneavoastra (5,4, 3,8 si 2,3 n.r.), insa propunerile sunt inca in negociere . Magistratii nu intra in aceasta parte a grilei, ci vor avea coeficienti cuprinsi intre 10 salarii minime si 15 salarii minime, la care se vor adauga si sporurile. Deci, salariile acestora se vor situa intre 6.000 si 9.000 de lei", a spus Sarbu.

"Ceea ce pot sa confirm este ca un profesor de liceu cu gradul II va avea un salariu de debut de circa 2.000 lei, cu coeficienti cuprinsi intre 3,05 si 4,75. Cand vor avea toate sporurile de vechime, acestia pot ajunge la salarii de 3.600 lei si 3.700 lei", a precizat ministrul.

Surse guvernamentale au declarat ca Ministerul Muncii a prezentat in sedinta de guvern de miercuri niveluri de referinta pentru grila Legii unice de salarizare de 5,4, 3,8 si 2,3 salarii minime pe economie, in scadere cu circa 40% fata de coeficientii reper conveniti la inceputul acestei luni cu sindicatele, de 8,85, 6,5, 3,8.

Aceste niveluri de referinta ar putea, insa, sa suporte modificari ulterioare in jos, daca impactul bugetar al aplicarii Legii unitare de salarizare nu va putea fi suportat, precizau sursele mentionate.

Astfel, pe noua grila, functia de medic primar de clinica - echivalenta cu cele de conferentiar in Ministerul Educatiei, maior in Ministerul Apararii, consilier superior in Ministerul Finantelor si judecator de tribunal - ar urma sa fie remunerata cu 3.240 lei (5,4 salarii minime pe economie, de 600 lei in prezent).

Acelasi nivel salarial ar reveni asistentilor judiciari in Ministerul Justitiei, functiei de consul in Ministerul de Externe si consilierilor superiori in Agentia Nationala a Functionarilor Publici.

Pentru al doilea nivel, coeficientul mediu este de 3,80 salarii minime.

La al doilea nivel se afla functiile de profesor gradul II de liceu cu vechime intre 6 si 10 ani, inspector in Ministerul de Interne, locotenent cu studii superioare de lunga durata, expert principal si expert vamal principal in Ministerul Finantelor, grefier gradul II cu functii superioare din Ministerul Justitiei, preot de parohie si farmacist.

Referentii superiori in minister si agentii de politie debutanti in Ministerul de Interne si secretari de scoala vor castiga, potrivit noii grile, 1.380 lei (2,3 salarii minime pe economie).

La fel ar putea castiga si pedagogii din Ministerul Educatiei, soldatii si gradatii voluntari, grefierii cu studii medii din Ministerul Justitiei si curierii de relatii gradul II din Ministerul de Externe.


Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Aspecte practice privind Cercetarea disciplinara a salariatilor
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor de masa in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor cadou in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Legislaţie

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...

OUG 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invatamant si alte sectoare de activitate bugetara
Ordonanta de urgenta 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invata ...

Legea 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor colective ale consumatorilor
Legea nr. 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor cole ...