din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1987 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Precizarile MJLC referitoare la modul de aplicare a Proiectului de Lege privind salarizarea unitara in sistemul judiciar

Precizarile MJLC referitoare la modul de aplicare a Proiectului de Lege privind salarizarea unitara in sistemul judiciar

  Publicat: 22 Sep 2009       1339 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Magistrat care, potrivit legii, are atributii de a solutiona cauze penale, civile si administrative in cadrul unei instante judecatoresti.
In urma declaratiilor doamnei judecator Mona Pivniceru, presedinte al Asociatiei Magistratilor din Romania, facute in cadrul editiei speciale a Stirilor de la postul Antena3 in data de 22 septembrie, care a afirmat ca salariile magistratilor ar scadea cu 30% ca urmare a aplicarii Legii privind salarizarea unitara, Ministerul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti face urmatoarele precizari:

Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
Din punct de vedere lingvistic, constructie, de obicei concisa, care exprima, adesea figurat, o idee si constituie o unitate lexicala.
(Basis) Pretul de cumparare a unui anumit activ, ajustat pentru anumite evenimente cum ar fi acordarea dividendelor in actiuni.









  1. Proiectul de lege prevede ca, incepand cu 1 ianuarie 2010, drepturile de natura salariala ale magistratilor si altor categorii profesionale din Justitie vor include, in expresie valorica baneasca, sporurile obtinute pe cale de jurisprudenta, respectiv sporul de 50% pentru risc si suprasolicitare neuropsihica si sporul de 15% pentru confidentialitate.




  1. Din punct de vedere tehnic, la 1 ianuarie 2010, o parte din aceste sporuri va fi inclusa in baza de calcul, iar o alta parte va fi pastrata, ca spor, in afara bazei salariale. Practic, veniturile personalului urmeaza sa creasca fata de nivelul actual (care nu include sporurile), astfel incat la 1 ianuarie 2010 sa ajunga la nivelul veniturilor de la 31 mai 2009 (care includea sporurile). Astfel, cresterea veniturilor pana la nivelul de la 31 mai 2009 se va realiza in doua etape: la 1 octombrie 2009 si la 1 ianuarie 2010.




  1. In anexele atasate se regasesc prevederile proiectului de lege, precum si simularile modului de calcul a veniturilor brute si nete de la data de 1 octombrie 2009, respectiv 1 ianuarie 2010, pentru diferite categorii de judecatori.




Textul integral al legii 330/2009 + anexele sunt disponibile in sectiunea Legislatie AICI.



Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Aspecte practice privind Cercetarea disciplinara a salariatilor
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor de masa in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor cadou in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Legislaţie

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...

OUG 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invatamant si alte sectoare de activitate bugetara
Ordonanta de urgenta 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invata ...

Legea 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor colective ale consumatorilor
Legea nr. 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor cole ...