din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2745 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Guvernul sacrifica salariile angajatilor cu studii superioare in schimbul cresterii salariului minim

Guvernul sacrifica salariile angajatilor cu studii superioare in schimbul cresterii salariului minim

  Publicat: 21 Oct 2009       1534 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Ministerul Muncii a propus, miercuri, patronatelor scaderea coeficientului minim pentru angajatii cu studii superioare, de la 2 la 1,75, in schimbul acceptarii cresterii salariului minim pe economie la 705 lei, incepand cu 1 ianurie 2010.

Orice munca sau serviciu impus unei persoane sub amenintare ori pentru care persoana nu si-a exprimat consimtamantul in mod liber.
Salariul reprezinta contraprestatia muncii depuse de salariat in baza contractului individual de munca.
S-a nascut la 28 septembrie 1882, in catunul Perchiu din comuna Huruiesti, judetul Bacau.
Act adoptat de organele de stat,
Organ de stat care exercita puterea executiva, constituit de puterea suprema de stat.


"In cazul regiilor autonome, societatilor si companiilor nationale si al societatilor comerciale, indiferent de forma capitalului, prevederile art.1 se aplicape categorii de salariati, fiind majorate numai salariile stabilitein bazacontractelor colective de munca, mai mici de:705 lei, pentru muncitori calificati; 846 lei, pentru muncitori calificati; 846 lei, pentru personalul administrativ incadrat pe functii pentru care conditia de pregatire este licealasi 1.234 lei, pentrupersonalul incadrat pe functii pentru care conditia de pregatireeste cea de studii superioare", se arata in documentulpropus de Ministerul Muncii patronatelor, obtinut de NewsIn.


O crestere a salariului minim pentru angajatii cu studii superioare la 1.234 lei, in conditiile majorarii salariului minim pe economie la 705 lei, in 2010, ar insemnade fapto diminuare a coeficientului minim pentru salariatiiincadrati pe functii a caror pregatire este cea de studii superioarede la2,cat este in prezent, la1,75,in grila din Contractul Colectiv de munca unic la nivel national.


Reprezentantiiministerului aupropus totodata mentinerea coeficientilor pentru angajatiicu studii superioare de scurta durata la 1,5, a celor caresunt incadrati pentru functiia carorpregatirenecesita terminarea unei scoli de maistri la 1,3 si a salariatilor care au terminat scoli postliceale la 1,25,la fel ca si in grila actuala dinContractului Colectiv de Munca .


Astfel,"pentru personalul administrativ incadrat pe functii pentru care conditia este de pregatire postliceala salariul minim propus este de 882 lei, pentru personalul de specialitate incadrat pe functii pentru care conditia de pregatire este cea de scoala de maistrisalariul minim propus este de 917 lei, iar pentru angajatii incadrati pe functii pentru care conditia de pregatire este cea de studii superioare de scurta durata salariul minim propus pentru 2010 este de 1.058 lei".


Reprezentantii patronatelor sustin, insa, ca nici aceasta varianta propusa de Ministerul Muncii nu poatefiacceptata de companii si cer inghetarea salariului minim in primele 6 luni din 2010 sau cresterea salariului minim pe economie la 650 lei "in conditiileinghetarii grilei din Contractul Colelctiv de Munca".


"Ar fi o nebunie sa acceptam cresterea tuturor salariilor din grila Contractului Colectiv de Munca in actuala conjunctura economica. Nici aceasta reducere a coeficientului de salarizare pentru cei cu studii superioare nu poate duce la o crestere a fondului de salarii ce poate fi sustinuta de agentii economici, de maxim 5-6%. Vom face totusi calcule pe baza acestei propuneripentru ale prezentasindicatelor si reprezentantilor ministeruluimartea viitoare ", a declarat pentru NewsIn, presedintele UGIR 1903, Cezar Coraci.


Sindicatele propun, insa,ca majorarea fondului de salarii din mediul privat sase facaatat"in raport cu inflatia pe acest an anuntata de INS, cat si in raport cu productivitatea muncii stabilita de comun acord".


"Si acest salariu minim de 705 lei este mic in conditiile in care anul acesta productivitatea muncii a crescut cu 15,5%,iar in unele ramuri ale economiei chiar cu 36%", a declarat dupanegocierile dela Ministerul Munciivicepresedintele CNSLR Fratia, Badica Vasile .


Sindicatele mai cer, totodata, Guvernului sa dea o hotarare de guvern pana pe 1 noiembrie prin care sa creasca salariul minim pe economiela 705 lei incepand cu 1 ianuarie 2010.




Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Aspecte practice privind Cercetarea disciplinara a salariatilor
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor de masa in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor cadou in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Legislaţie

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...

OUG 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invatamant si alte sectoare de activitate bugetara
Ordonanta de urgenta 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invata ...

Legea 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor colective ale consumatorilor
Legea nr. 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor cole ...