din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1703 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Proiectul fondului de garantare pentru pensiile private va trimis in Parlament pana la finele lunii februarie

Proiectul fondului de garantare pentru pensiile private va trimis in Parlament pana la finele lunii februarie

  Publicat: 18 Dec 2009       1225 citiri       Sursa: Agerpres  


Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Oancea Viorel - membru al Parlamentului Romaniei.
Proiectul de lege privind Fondul de garantare pentru pensiile private este finalizat si ar putea fi trimis Parlamentului pana la sfarsitul lunii februarie 2010, a declarat joi, la o intalnire cu presa, presedintele Comisiei pentru Supravegherea Sistemului Pensiilor Private (CSSPP), Mircea Oancea .

Organ de stat care exercita puterea executiva, constituit de puterea suprema de stat.
In contabilitate, ca parte a capitalurilor proprii din cadrul pasivului bilantier, sunt constituite prin modalitati precis explicitate si pentru un scop precizat.
1. Grup comstituit de catre o autoritate cu scopul desfasurarii, coordonarii, supravegherii, controlului unei activitati din diferite domenii ale vietii sociale
Denumire data monedei unice europene.
Organ sau organizatie de stat care desfasoara activitati din domeniul conducerii statului sau al serviciilor publice
Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
Parte a fondurilor de productie ale unitatilor, care se consuma in intregime in fiecare ciclu de fabricatie si isi transfera dintr-o data si in totalitate valoarea asupra produselor create.

El a precizat ca in ianuarie proiectul va fi trimis Ministerului Muncii, va fi pus pe site-ul ministerului pentru dezbatere publica, va trebui avizat de Ministerul Justitiei, Ministerul Finantelor Publice si Consiliul Economic si Social, iar apoi trebuie aprobat de guvern.

Potrivit proiectului de act normativ pentru infiintarea acestui fond, elaborat de CSSPP, fondul de garantare va compensa pierderile participantilor si/sau beneficiarilor la fondurile de pensii private, atat in perioada de acumulare a contributiilor, cat si dupa deschiderea dreptului la pensie, provenind din incapacitatea administratorilor, respectiv a furnizorilor de pensii de a onora obligatiile asumate si va asigura plata drepturilor participantilor sau beneficiarilor fondurilor de pensii administrate privat.

Plata compensatiilor va fi efectuata numai in conditiile in care administratorii de fonduri si furnizorii de pensii nu au capacitatea de a-si onora obligatiile asumate, in cuantumul stabilit de Comisie.

Fondul de garantare va fi constituit din contributiilor companiilor autorizate pe piata pensiilor private, care vor achita in primul an de functionare a acestuia o contributie reprezentand 0,3% din activele nete, urmand ca, in al doilea an, cota sa urce la 0,35%.

In afara de contributia anuala, administratorii de fonduri si furnizorii de pensii private vor achita si o contributie initiala, al carei cuantum va reprezenta echivalentul a 1% din capitalul social subscris si varsat conform actului constitutiv, dar nu mai putin de echivalentul in lei al sumei de 50.000 euro.

Spre deosebire de fondul de garantare a depozitelor in sistemul bancar, constituit sub forma de societate pe actiuni, fondul de garantare pentru sistemul pensiilor private va fi o institutie de drept public, condusa de un consiliu format din reprezentanti ai CSSPP, Ministerului Economiei si Finantelor, Ministerului Muncii, Ministerului Justitiei si ai administratorilor de fonduri .

In prezent, in Romania opereaza 12 fonduri de pensii private obligatorii, pe Pilonul II, si 13 fonduri de pensii private facultative, pe Pilonul III.



Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Aspecte practice privind Cercetarea disciplinara a salariatilor
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor de masa in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor cadou in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Legislaţie

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...

OUG 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invatamant si alte sectoare de activitate bugetara
Ordonanta de urgenta 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invata ...

Legea 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor colective ale consumatorilor
Legea nr. 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor cole ...